15. 6. 2018

Bojovnice

Název: Bojovnice
Původní název: Survivor
Auto: Lesley Pearse
Žánr: Historická romance
Počet stran: 495
Nakladatelství: MOBA





Mariette, dcera Belle a Etiennea, žije spolu se svými rodiči na Novém Zélandu v městečku Russell. Přesto, že Mari miluje své rodiče a vyjížďky na moři, je pro ni tohle městečko malé. Nudí se. Dostává se do mnoha průšvihů a ani si to neuvědomuje. Po jednom takovém je výrazně ohrožena její pověst, a tak se ji rodiče rozhodnout poslat do Anglie. A právě na cestě do Anglie začíná Marino dobrodružství, které od základu změní její pohled na svět.

Bojovnice je třetí díl ze série Belle od Lesley Pearse. A já autorku a její tvorbu mám moc ráda, obzvlášť tuhle sérii. Sice mě trochu zklamalo, že příběh už nebude o Belle a Etienneovi, ale i tak jsem se na knihu moc těšila. 

Bojovnice je psána stejným stylem, jako předchozí díly. Tedy v er- formě a většinou z pohledu hlavní hrdinky, v tomto případě Mari. Ale ne výhradně. Jsou tu i odstavce z pohledu jejích rodičů a přátel. Díky tomu mají čtenáři náhled i do myslí ostatních postav a můžou si tak utvořit lepší obrázek o celé situaci.

Psaní Lesley Pearse je návykové. Už několikrát jsem se přesvědčila, že je jedno v jakém žánru autorka píše, protože pokaždé se jí podařilo zatáhnout mě do děje. Její styl psaní je jednoduše ohromně čtivý a osobitý. Kdyby mi někdo dal nějakou knihu od Lesley Pearse a zakryl název i jméno autorky, stejně bych pravděpodobně poznala, že se jedná o její dílo.

Příběh je jako obvykle skvěle promyšlený, plný zajímavých zvratů, ale i tak je tu pár věcí, které mi úplně nesedly. Občas mi přišlo, že se autorka opakovala. Jednoduše zapomněla, že už něco vysvětlovala a pustila se do toho znovu. Sice se to stalo asi jen dvakrát nebo třikrát, ale i tak to bylo dost rušivé.

Navíc mi tenhle příběh přišel tak trochu neuvěřitelný. Tedy, jedná se realistický příběh, ale figurovalo tady podle mě až příliš náhod. Zvlášť v druhé polovině knihy. A právě proto mi přišel příběh takový povrchnější než všechny její ostatní příběhy.

Nejvíc mi však vadilo, že některé scény popisovala do detailů a jiné jen tak přeskočila, urychlila. Obzvlášť konec. Tam je mnoho nevyřčených událostí, o kterých bych si ráda přečetla, ale autorka je jaksi vynechala. Vážně jsem měla dojem, jako kdyby chtěla mít tuhle knihu co nejdříve za sebou, a tak ji prostě nějak ukončila.

Ovšem postavy se vyvedly. Jako obvykle se jí povedlo popsat hlavní hrdinku do nejmenšího detailu jak vzhledově, tak povahově a skvěle zachytila změnu jejích vlastností. A vlastně i to, jak se za ta léta změnily všechny ostatní postavy. 

Přestože jsem si knihu užila, jedná se podle mě o dost slabý závěr série. Pořád se jedná o nadprůměrnou knihu, ale v porovnání s předchozími díly to nebylo úplně nejlepší. Možná k tomu přispělo i to, že autorka psala o někom jiném než v předchozích dílech nebo že Marinu příběhu věnovala jen jednu knihu na rozdíl od toho Belleina. 

Nejspíš se k tomuhle konkrétnímu dílu asi už nevrátím, spíš si dám radši rereading prvních dvou dílů, kde se řeší příběh Belle a Etiennea. Stejně je mám popravdě raději než Mari. Ale rozhodně se těším na to, s čím přijde autorka příště. Ať už se bude jednat o další historický román nebo thriller, určitě to bude skvělé. Jen doufám, že lepší než Bojovnice.

1 komentář:

  1. Moc jsem se na tenhle díl těšila, ale abych se přiznala, tak anotace mě nijak nenadchla. Čekala jsem návrat k bývalým hlavním hrdinům, sice se k nim kniha vrací, ale už ne tak, jak bych si přála. Číst o jejich dceři může být zajímavé, ale ... Uvidím, každopádně bych sérii přečtením uzavřít asi měla. Pěkná recenze, díky za reálné pocity :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)