24. 9. 2017

Snaž se nedýchat

Název: Snaž se nedýchat
Původní název: Try not the breath
Autor: Holly Seddon
Žánr: Thriller
Počet stran: 400
Nakladatelství: Omega




Září je pro mě skutečně tak trochu ve znamení detektivek a thrillerů. Nejdřív jsem přečetla Maminčina mazánka, pak úžasný psychologický thriller Se záští a nakonec thriller Snaž se nedýchat.

Snaž se nedýchat mě zaujala jak svojí anotací, tak výčtem nadšených názorů od známých autorů. Konkrétně Tess Gerritsen (Rizzoli & Isles) nazvala knihu tím nejlepším dílem od vydání Dívky ve vlaku. Tu jsem sice nečetla, ale její oblíbenost je známá. A jelikož tohle vypadalo jako ještě lepší kniha, nedokázala jsem odolat.

Amy byla v roce 1995 nezvěstná. Po třech dnech se našla v bezvědomí. O patnáct let později, v roce 2010, je stále v kómatu a její šance na probuzení je v podstatě nulová, stejně jako naděje na dopadení pachatele.

V nemocnici se náhodou objeví Alex, pracující na novinovém článku a skoro okamžitě pozná, kdo je vlastně dívka, která před ní leží v bezvědomí. Alex, která dlouhou dobu neměla stálou práci, nenapsala velký článek a nevydržela bez alkoholu, se rozhodně, že o Amy napíše.

Obyčejný článek se však rozroste v něco víc. V pátrání po tom, kdo v roce 1995 zničil Amyin život. Jejímu pátrání neujde ani Amyin tehdejší přítel Jacob, který má mnohem víc problémů, než se může zdát.


Holly Seddon se rozhodla pojmout příběh ze všech úhlů. Část knihy se odehrává v roce 1995, kdy Amy vypráví, co se jí stalo. Ale Amyin pohled se nevyskytuje pouze v roce 1995, ale i roce 2010. V té době je sice v kómatu, ale pořád vnímá a myslí. V roce 2010 se kromě ní ve vyprávění střídá Alex s Jacobem.

Díky rozmanitosti vypravěčů a časového období jsem měla přehled o všech klíčových momentech nejen v Amyině životě, ale i Alexině a Jacobově. Většina jich nebyla vyloženě nutná k zajištění spravedlnosti pro Amy, ale díky tomu působila kniha mnohem reálněji. Nejednalo se jen o příběh jedné dívky, ale o část něčeho většího, co ovlivnilo mnoho životů různými směry.

Musím obdivovat, jak si s psaním autorka poradila. Někdo by řekl, že když pojala strukturu knihy takto komplikovaně, musela zákonitě někde udělat chybu, zamotat se do svého příběhu nebo prozradit důležité informace, ale nic takového se nestalo. Holly Seddon zvládla zrealizování svého nápadu prostě skvěle.

Amy je třicet, ale od svých patnácti je v kómatu. Neuvědomuje si, že uběhlo tolik let a její myšlenky jsou dost zmatené. Uteklo patnáct let, ale v její mysli to je mnohem kratší doba a tak je duší pořád tou patnáctiletou dívkou, která netuší nic o životě.

Naopak Alex si toho prožila opravdu hodně. Její život je složitý a dalo by se říct, že jen krůček jí dělí od toho, aby se úplně zhroutila. Je zoufalá a svým způsobem i sobecká, zvlášť když se jedná o pití. Ale ve skrytu duše je to starostlivá žena, která jen udělala řadu špatných rozhodnutí a teď snaží přežít a pomoci nevinné ženě.

Jacob mi přijde jako hlupák. Je to hodný chlap, který v sobě skrývá spoustu bolesti a tajemství. Ale řekla bych, že je hodný až moc. Nechává lidi kolem sebe, aby jím manipulovali, přizpůsobuje se jim. Neumí si prosadit svou, nedělá to, co skutečně chce a kvůli tomu nemůže být šťastný.

Hlavní i vedlejší dějové linie jsou skvěle vymyšlené a přesto, že autorka do knihy vložila drobounká vodítka se svým typem na pachatele jsem byla úplně mimo. Ale když jsem se dozvěděla, kdo to byl, bylo mi všechno najednou jasné. Některé věci jsou tak zřejmé, že je člověk jednoduše nevidí a to se mi na této knize velmi líbilo.

Konec už tak slavný nebyl. Nejhorší scénář, který jsem si v hlavě přehrávala se naštěstí nestal, to by příběh úplně pokazilo. Ale i tak se závěr ke zbytku knihy moc nehodí. Sice je vcelku realistický, což je pro mě dost důležité, jenže mi přijde až moc rychlý. Celá kniha se odehrává v období patnácti let, ale všechno působí decentně, skvěle to k sobě pasuje. Jediný konec působí, jako kdyby ho autorka psala na poslední chvíli nebo už chtěla mít psaní knihy z krku. Příběhem ke zbytku ladí, ale styl psaní mi přijde jiný.

Celkově jde skvělý a napínavý příběh. Nebyla jsem do něj zapálená tolik, jako třeba do knihy Se záští, ale i tak jsem si ji užila. Užila jsem si hlavně vymýšlení nejrůznějších teorií o pachateli a překvapení, že jsem byla naprosto vedle. Ani postavy nejsou ztvárněny jako u většiny detektivek, ale mnohem originálněji, zajímavěji.


Snaž se nedýchat je kniha, kterou vám mohu s klidným srdcem doporučit. Za těch několik hodin, které strávíte jejím čtením to skutečně stojí. Poznáte skvělou knihu nejen o psychice lidí v dlouhodobém kómatu, ale i „normálních“ lidí a zažijete napínavý příběh. Pokud máte rádi thrillery, obzvlášť psychologické, nevidím důvod, proč ji vynechat.

Za poskytnutí knihy Snaž se nedýchat děkuji nakladatelství Omega.
Knihu můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Omega nebo knihkupectví Knihy Dobrovský.

3 komentáře:

  1. Musím říci, že thrillery moc nečtu ale tato kniha mě vážně zaujala. Ani nevím proč ale po pár přečtených řádkách jsem měla pocit, že bych si ji měla zkusit přečíst.
    No uvidím, zda se mi vůbec dostane do rukou, každopádně po tvé dobré recenzi si ji přidám na seznam knih, co bych si chtěla přečíst.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Podle tvé recenze jsi mě na knihu docela nalákala :) Líbí se mi i ta obálka a na podobné čtení mám ted chuť :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě osobně moc tato kniha nezaujala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)