11. 1. 2016

Talon: Společenstvo draků – Zkouška věrnosti

Název: Talon: Společenstvo draků – Zkouška věrnosti
Původní název: Talon
Spisovatel: Julie Kagawa
Žánr: Fantasy
Počet stran: 336
Nakladatelství: Fragment






Pokud by nestačil samotný podnázev Společenstvo draků, tak obálka nebo drak v názvu Talon na ně zcela jistě odkážou. Ale neřekla bych, že je to po grafické stránce něco výjimečného. Tedy dost se mi líbí použití různých fontů v názvu série, podnázvu, názvu knihy a upoutávky. I když je toho písma na obálce možná trochu moc. A samotný podklad, červené dračí šupiny, není špatný, jen je to dost obyčejné. Na druhou stranu si ale neumím představit, co jiného by na obálce mohlo být. Cokoliv mě napadne mi připadá směšné, takže to nakonec asi je ta nejlepší volba. I přesto, že je docela obyčejná.

O dracích jsem toho moc nečetla. Hlavně proto, že moc dračí literatury jsem ani neviděla. Tedy krom Odkazů dračích jezdců, které tu byly snad odjakživa. Ale pak jsem narazila na Drakie a ta jako by pobídla lidi ke zvýšení zájmu od dračí literaturu. A tak se mi do hledáčku dostala Serafína a Talon. Ten je navíc od Julie Kagawa, od které jsem bohužel nic nečetla, jelikož její proslavená série tu nebyla dovydána, ale i tak mi to stačilo k tomu, abych začala být hodně zvědavá.

Abych byla upřímná, neměla jsem tušení, co by se mohlo z knihy vyklubat. Jen jsem doufala, že to nebude tak nudné a zdlouhavé jako Serafína. Chtěla jsem akci a srozumitelnost. Netušila jsem, jestli se mi toho v knize dostane, ale doufala jsem. Navíc jméno autorky mě docela ujišťovalo o tom, že by to vážně mohla být dobrá kniha.

Ember a Dante dokončili základní výcvik. A tak je teď čeká léto bez příkazů, bez brzkého vstávání a bohužel pro ně také bez létání. Jsou aspoň na tři měsíce svobodní. Jediné co musí udělat je zapadnout mezi lidi. Ale ne všechno je tak, jak se na začátku zdá. Objevují se komplikace. Ember a Dante se vzdalují, Hlavně kvůli tomu, že si Ember začíná myslet, že v Talonu není všechno tak, jak se zdá být. V tomhle jí podporuje drak uprchlík Riley. Ale Ember má i další důvod, proč nechtít zpátky do pouště, Garretta, zdánlivě obyčejného člověka.


Talon se dělí na dvě velké části a také ne kapitoly. V první části se v kapitolách střídá pohled Ember a Garetta. V druhé části se s nimi ve vyprávění střídá ještě Riley. V podstatě díky tomu čteme tři příběhy, které se navzájem prolínají v jeden velký. A rozhodně je to podle mě dobře, protože máme díky tomu přehled.

Když se přesunu přímo ke stylu psaní, tak se mi líbil. Je svižný, čtivý a jednoduchý. Není nijak kostrbatý nebo nudný a i děj je napsán srozumitelně. Autorka psát jednoduše umí. Ale abych byla upřímná, nepřijde mi, že kdybych si přečetla jinou její knihu, okamžitě bych díky specifickému stylu psaní poznala, že to napsala ona. Ale možná je to jen tím, že jsem od ní nic dalšího ještě nečetla.

Dante je Embřino dvojče. Moc se o něm v knize nemluví, ale i to málo stačí, abych poznala co je zač. Svoji sestru miluje, ale mnohem víc mu záleží na Talonu. Věří Talon a slepě poslouchá jeho příkazy. Neváhá kvůli Talonu podrazit ani vlastní sestru.

Ember je svéhlavá. Chce volnost, nechce se nechat spoutávat pravidly. Nechce, aby jí někdo diktoval, co má celý život dělat. A já se jí nedivím. Drak nebo ne, kdo by chtěl mít naplánovaný celý život bez možnosti to jakkoliv změnit? V tomhle mi byla Ember sympatická, nechtěla se nikomu podřizovat, chtěla prostě žít. Jediné, co mi vadilo, byla její závislost na bratrovi. Na jednu stranu to chápu, ale na druhou moc ne. Viděla jak se její bratr choval a přesto mu věřila.

Garrett je vycvičení voják. Soustředí se jen na zabíjení draků. Nebo se aspoň soustředil, dokud nepotkal Ember. Pak se začalo odhalovat, že i vycvičení vraždící nástroj má city. A vlastně prokázal mnohem větší odvahu a mnohem víc lidskosti, než když zabíjel draky. Dobře, možná si měl zjistit, jestli jsou draci opravdu zlý, než je začal zabíjet, ale byl to voják. Jediné co uměl, bylo plnit rozkazy.

Riley je uprchlík. Opustil Talon a teď se skrývá. Ze začátku působí jako nafoukaný frajírek, který nic nebere vážně, ale později se odhaluje jeho pravá stránka. Není to drak, který uprchl jen proto, aby měl volnost. Jde o něco víc. Snaží se zachovat správně. Snaží se ochránit svůj lid a to i za cenu vlastního života. A přesto, že si jde pevně za svým cílem, tak díky Ember tak trochu zapomíná, co je jeho priorita.

Talon je hodně podobný sérii Drakie od Sophie Jordan. Tedy aspoň námětem. Draci, kteří se vmísí mezi lidmi a nečekané nebezpečí se strany lovců draků. Ale i když je námět podobný, příběhy jsou jiné. Popravdě je těžké jednoznačně říct, která z těchto dvou sérií je lepší, hlavně proto, že další díly Talonu si v nejbližší době nepřečtu. Ale řekla bych, že každý příběh má něco jiného. Jsou si podobné a přesto oba dva stojí za přečtení.


Určitě jsem zvědavá, jak bude příběh pokračovat dál. Proto se nemůžu dočkat pokračování této série. V tomhle příběhu je totiž jednoduše všechno. Láska, fantazie, akce a dobrodružství. A jestli budou i ostatní díly skvělé jako tento, nejspíš se začnu ohlížet po dalších autorčiných knížkách a vlastně i po dalších knížkách a dracích.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment :)


7 komentářů:

  1. O tej podobnosti s Drakie som už počula, ale zasa Drakie sa mi páčila, tak by ma možno oslovilo aj toto :D Obálka je v pohode, aký priemer a obsahovo sa mi páči, že ide vlastne o tri príbehy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem si jistá, jestli jsem se vyjádřila dobře. Je to jeden příběh, který má tři dějové linie, které se uprostřed spojují... nebo tak mi to přijde...

      Vymazat
  2. Na tuto knihu jsem měla spadeno ale když jsem si ji pak mohla pořídit, tak jsem zaváhala. Přesto se ti líbila, tak že si ji musím přečíst. Navíc od autorky už knížky mám a byli dobré. =)
    A co se týče té obálky, mě nepřijde zase tak obyčejná. Mě se popravdě dost líbí. Ale každému se líbí něco, že. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že někomu má recenze pomohal v rozhodování... jen doufám, že nebudeš zklamaná, pak bych to odnesla já :D
      Neříkám, že se mi nelíbí, jen mi přijde taková... vlastně nevím, jak to slovy vyjádřit... asi bych si měla koupit nějaký obří slovník a rozšířit si slovní zásobu :D

      Vymazat
  3. Ono je to tezky. Zalezi na tom, v jakem poradi to clovek cte. Protoze pak ma vetsinou radeji to, co cetl jako prvni :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem od této autorky četla první dva díly Železné víly a musím říct, že jsem se do nich zamilovala, takže jsem čekala stejnou úroveň i od Talonu a nedostala se mi ... Charaktery byly příliš jednoduché, pro mě nebyly dostatečně nosné, a ten příběh, na který se naráží snad v každé 10. knize. Škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych byla upřímná, ona je taková zápletka ve většině knih. To by pak člověk nemohl číst už vůbec nic...

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)