2. 1. 2016

Spirit Animals – Skrytá hrozba

Název: Spirit Animals – Skrytá hrozba
Původní název: Spirit Animals – Hunted
Spisovatel: Maggie Stiefvater
Žánr: Dobrodružné fantasy
Počet stran: 184
Nakladatelství: Fragment






Stejně jako u prvního dílu musím konstatovat, že je obálka doopravdy nádherná. Opět se mi líbí kombinace zlatého ozdobného písma, kterým je napsána série a obyčejného modrého, kterým je napsán název. Navíc jméno autorky naprosto bez problému zapadá do okolí, což je také velké plus.

Nejlepší je ale samotná ilustrace obálky. Tentokrát je tu v pozadí les, který je ztvárněn opravdu moc hezky, skoro až magicky. Vzadu se schovává Devin se svou pumou a v popředí je Conor s Briganem. A působí to prostě doopravdy nádherně. I ten had, co visí z větve do tohoto výjevu skvěle zapadá.

I tentokrát je nádherně ozdobení hřbet. V knihovně to působí opravdu pěkně. Jako kdyby to byly nějaké důležité kroniky. Jak už jsem říkala v recenzi na předchozí díl, nevím kdo se stará o grafickou stránku této série, ale je to rozhodně mistr ve svém oboru.

Po přečtení prvního dílu jsem se jen utvrdila v tom, že to není pro mou věkovou skupinu. Ale zároveň jsem zjistila, že mě i  přes to knihy zajímají. Jsou totiž takové milé, oddechové a svým způsobem se díky nim vracím do dětství. Proto jsem se nemohla dočkat, až se dozvím, co se stalo dál.

Conor, Abeke, Mej-lin a Rolan si pomalu zvykají na to, že přivolali čtyři velké strážce a postupují výcvik. Jenže na něj není čas. Stoupenců požírače je čím dál tím víc, navíc teď má každý z nich své vlastní spirituální zvíře. Proto musí naši hrdinové jednat. Vydávají se pro druhá talisman za kancem Rumffusem. Ale jejich cesta není jednoduchá, hlavně proto, že má každý z hrdinů ještě své vlastní problémy, které jim brání v soustředění na cíl jejich výpravy.

Skrytá hrozba je opět psána s pohledů všech čtyř dětí. I když příběh z Conorovi perspektivy je zde mnohem víc, ale mě to vůbec nevadilo, jelikož jsem si Conora a Brigana oblíbila ze všech hrdinů asi nejvíce. Opět děj krásně plyne, jsou zde napínavé části a občas i lehce vtipné.

To co mě zaráží je fakt, že Skrytou hrozbu napsal někdo jiný než Zrození hrdinů. Nechci tím říct, že by mi to vadilo, ale vůbec jsem si nevšimla, že by byl styl psaní nějak odlišný. Nejsem si jistá čím to je, ale možná, že za to může překladatel. A jestli ano, tak je to možná dobře, protože od Maggie Stiefvater jsem už kdysi četla jednu knihu a styl psaní mi absolutně nesedl.

Conor je pořád tichý a nesmělý. Ale řekla bych, že tady se hodně projevuje jeho smysl pro čest a ochranářský pud. Nemluvě o tom, že je hodně přátelský, i když se to na první pohled díky tomu, že se drží zpátky, nezdá.

Rolan je pořád stejný. Mazaný a nedůvěřivý. Navíc není zrovna nadšení, že se svým spirituálním zvířetem nevychází tak, jako ostatní, ale na druhou stranu si už jsou trochu bližší než v prvním dílu.

Mej-Lin se pořád s ostatními moc nebav a působí namyšleně. Ale popravdě už se její ostrý jazyk trochu obrousil, takže se pořád pošťuchuje aspoň s Rolanem. Není to sice přímo přátelské, ale ani nepřátelské gesto. Navíc je tu opět vidět, že za tou tvrdou slupkou má strach o svého otce a své město.

Abeke je vyvrhel. Kvůli tomu na jakou stranu se v minulosti přidala jí nikdo moc nevěří. Je sama, má jen Urazu. Snaží se dokázat, že nebude donášet informace nepříteli, ale moc se jí to nedaří. Jediný kdo k ní má aspoň nějakou důvěru je Conor.

Devin je rozmazlený fracek. Vadí mu, že jeho sluha vyvolala Brigana, zatímco on žádné spirituální zvíře nemá. Aby ho získal, tak se bez váhání přidá na nepřítelovu stranu a znepříjemní našim hrdinům život. Je to prostě někdo, kdo nesnese, když není středem pozornosti a snaží se všem za každou cenu uškodit.

Teď se nejspíš budu opakovat, ale velcí strážci se od prvního dílu moc nezměnili. Nejsem si jistá, jestli sem mám dávat jejich popis, ale přeci jen tu nějaké změny jsou, tak aby to bylo kompletní. Ale jak říkám, bude to skoro stejné jako v minulé recenzi.

Brigan je vlk s kobaltovýma očima. Jelikož miluji zvířata a především psovité šelmy, oblíbila jsem si ho. Má v sobě energii, divokost, ale zároveň je přítulný a hravý jako pes. Je vážně skvělý parťák do nepohody.

Uraza je gepardice. Občas je trochu nevrlá, ale většinou je přítulná, ale samozřejmě umí být i děsivá. Nejlepší její vlastností je ale asi mazanost. Nikdy jsem neslyšela o tom, že by nějaký gepard byl mazaný, ale ona je. Také je hodně důležitá její odvaha, která je snad nekonečná.

Dží je panda. A kromě toho, že už z popisu poznáte, že je nehorázně roztomilá, to také je léčitelka. Síla a hbitost jsou dobré vlastnosti, ale lidem je to k ničemu, když mají otřes mozku. Kromě toho dokáže Mel-lin pomoci s důležitými rozhodnutími. Právě proto mi přijde opravdu hodně užitečná, kéž bych ji občas měla po ruce.

Essix je sokolice. Každopádně je svéhlavá. Pořád létá v oblacích. Potřebuje volnost, ale když by měl být její majitel v nebezpečí, vrátí se a pomůže mu. Ale jak je tady vidět, je věrná Rolanovi a i když to tak nemusí vypadat, udělá všechno, aby ho ochránila.

Je těžké říct, jestli je lepší Zrození hrdinů nebo Skrytá hrozba. Obě dvě knihy jsou opravdu skvělé. Ale v té první je děj takový pomalejší, jelikož se tam hrdinové teprve dozvídají o svém osudu. Skrytá hrozba je mnohem akčnější, což se mi líbí, ale neznamená to, že je lepší než první díl, jen je prostě jiná.

Ani o druhém dílu nemohu říct, že by se mi nelíbil. Je to prima oddechové čtení, aspoň pro mě. Jsem si jistá, že kdyby to četl někdo o několik let mladší, tak by se do příběhu zamiloval. Ostatně já jsem si příběh také zamilovala, jen trochu jiným způsobem. Právě proto se těším, až si přečtu třetí díl.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment :)

4 komentáře:

  1. Vypadá to na dobrou oddechovou četbu, přesto si nedokážu představit sebe jak jí čtu. Ale to je spíš tím, že mě knihy s dětskými hrdiny moc nelákají. =)
    Obálka je opravdu krásná, povedla se. Taková uklidňující ale poutavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, jak to myslíš :) Jak říkám, je to spíše četba pro mladší ročníky :)

      Vymazat
  2. O týchto knihách som veľa počula a takmer každý ich chválil, i keď sú skôr pre mladších :-) A obálka je skutočne vydarená s tým súhlasím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou, ale občas se něco takového jako oddechová četba opravdu hodí :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)