14. 10. 2015

Svatba

Název: Svatba
Původní název: The Wedding
Spisovatel: Nicholas Sparks
Žánr: Román
Počet stran: 224
Nakladatelství: Ikar






Opravdu lituji, že se poslední dobou dostávám ke starým vydáním Sparksovek. Jejich obálky totiž stojí za nic. Tady vidíme krémovou až béžovou obálku s prsteny. V jednoduchosti je možná krása, ale nic se nemá přehánět. A když jsme u přehánění, velikost názvu a jméno autora je vážně přehnané.

Existuje ale i mnohem hezčí obálka, kterou můžete vidět z kraje. Nádherná fotografie přírody se dvěma letícími labutěmi, které toho mají s knihou hodně společného. A jméno autora i název knihy hezky ve zlatém obdélníčku. Tahle obálka rozhodně vypadá mnohem lépe.

Svatba je vlastně volné pokračování Zápisníku jedné lásky. Právě proto jsem od knihy mnoho neočekávala. Přeci jen mě Zápisník zklamal a to je Sparksovou nejznámější knihou. Nemohla jsem tedy čekat, že jeho pokračování, které skoro nikdo nezná, na tom bude lépe.

Wilson je skvělý právník, ale s jeho manželstvím to tak dobře nevypadá. Své ženě Jane nikdy nedokázal pořádně říct, co k ní cítí. A teď, když jsou jejich děti pryč z domu si uvědomuje, že si s ní vlastně nemá vůbec co říct. Rozhodně se, že to napraví. Začne Jane připravovat na jejich výročí velké překvapení, které by vztah mezi nimi snad mohl vylepšit.



Kniha já psána z Wilsonova pohledu. Jsou v ní jak současné události, tak minulé. Hlavní hrdina vlastně celý příběh spíš vypráví, než prožívá. Což je asi důvodem, proč jsem se u knihy nudila. I když přiznávám, že ani děj nebyl nic extra.  Ale pokud je to nudně napsané, děj může být sebelepší a nezachrání to.

Wilson mi přišel jako nudný chlap. Pravý opak Noaha. I když je pravdou, že alespoň má nějakou snahu zachránit své manželství. Ale způsob, který si zvolil je dost podivný.

Jane je ještě horší než Wilson. Nudná ženuška v domácnosti. Ráda bych o ní řekla i něco jiného, ale bohužel je její osobnost dost nerozvinutá.


Když Svatbu porovnám se Zápisníkem, prohraje to na plné čáře a to jsem ze Zápisníku nadšená opravdu nebyla. Jenže tam byl alespoň znát nějaký začátek, prostředek a konec. Jenže tady mi přijde, že je celý příběh v jedné nudné rovině.

4 komentáře:

  1. Nejvíce se mi líbí obálka třetí. Ale už jen z tvého popisu soudím, že bych knihu ani nedočetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většina obálek je krásná, ale děj je prostě hrozný. Ani já nechápu, jak jsem knihu dokázala přečíst do konce.

      Vymazat
  2. Kniha ma nejako nezaujala, takže toto nie je čítanie pre mňa :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)