27. 2. 2018

Filmová hodinka #14



Valentine´s Day (Na sv.Valentýna)


Den svatého Valentýna přichází každý rok, ať už se nám to líbí, nebo ne. Milostné životy vystavuje zkoušce, vždy je šance na romantické chvíle, nebo na trapné fiasko. Může to být den zmatený, komplikovaný, ale na jeho konci láska vítězí nade vším.

Film Na sv. Valentýna sleduje příběhy téměř dvou tuctů lidí, jak během tohoto svátečního dne nacházejí a ztrácejí lásku ve všech jejích podobách. Mezi aktéry je například velmi zaneprázdněný květinář (Ashton Kutcher) a jeho nejlepší přítelkyně, učitelka (Jennifer Garnerová), která má poměr s ženatým mužem, lékařem (Patrick Dempsey). Obchodník (Bradley Cooper) a vojenská velitelka (Julia Robertsová) na dovolené vedou dlouhý rozhovor během mezinárodního letu. Je zde také postarší manželský pár (Hector Elizondo a Shirley MacLaineová) starající se o svého malého vnuka, jenž se trápí, protože mu chybí spolužák a jeho matka.

Hvězdné herecké obsazení jiskří v této milé romantické komedii Garryho Marshalla, skvělého režiséra filmů jako Pretty Woman, nebo Nevěsta na útěku.

Ani si nepamatuji, kolikrát jsem film viděla. Určitě to bude docela velké číslo. Ve filmu je mnoho úžasných herců a moc se mi líbí, že je to vlastně několik příběhů, které se na sebe napojují. Připadá mi to pak víc reálnější. A je to romantický film, takže je to trošku předvídatelné, ale který romantický film není? Řekla bych, že je dokonce i humorný, takže za mě je to na oddech nebo jako kulis,a když píšu články skvělý. Akorát konec mi úplně nesedl, to už mi přišlo trochu moc vykonstruovaný, ale jinak jsem spokojená.


New Year´s Eve (Štastný nový rok)


New Year’s Eve oslavuje lásku, naději, odpuštění, druhé šance a nové začátky v příbězích párů i singlů, jež se vzájemně proplétají a odehrávají se uprostřed pulzujícího New Yorku plného nadějí během nejkouzelnějšího večera roku.

Garry Marshall po Svatém Valentýnu přišel s dalším filmem. Štastný Nový rok je opět několik příběhů, které se spojují v jeden. Tento film jsem viděla asi "jen" pětkrát, ale ne proto, že by se mi nelíbil, jen ho nedávají tak často. Tenhle mi přijde čistě romantický, po humoru ani stopa. I když musím uznat, že všechny příběhy nejsou o romantice jako takové, ale i o přátelství a dalších druzích lásky. Opět se tu vyskytují známí herci, které určitě znáte. Popravdě se mi líbí mnohem více než Na Svatého Valentýna. Je to právě díky tomu, že tu nejde jen o romantickou lásku a působí to tak mnohem víc věrohodněji. Zase je to prima oddechový film nebo kulisa k psaní recenzí či učení.


Mother´s Day (Svátek matek)



Do Dne matek zbývá už jen několik dnů a několik rodin se musí vyrovnat s tím, jak tento velký den letos stráví. Ať už to znamená strávit ho s novou láskou, ztracenou láskou či úplně bez lásky, letošní Den matek se určitě nezapomenutelně zapíše do historie romantických komedií – a na několik dalších desetiletí i do povědomí diváků. Laskavý, starostlivý, vtipný a dojemný – stejně jako matky na celém světě.

Zatím poslední film od z této "série" je Svátek matek. Jedná se o docela nový film, takže jsem ho zatím stihla zkouknout jen dvakrát. Film má všechno, co jeho předchůdci, hvězdy a spletité příběhy. Nelze popřít, že je film skvěle promyšlený a dobře se na něj kouká a asi bych opět řekla, že je lepší než Na Svatého Valentýna, ale nějak extra mě nezaujal. Asi právě proto, že tam velkou roli hrají děti a já děti nemusím. U mě tedy ze všech tří filmů zatím vítězí Štastný Nový rok a jsem zvědavá, s čím Garry Marshall přijde dál. Docela by mě zajímalo, jak by si poradil s Halloweenem.


Le Petit Prince (Malý princ)


Od Marka Osborna, režiséra Kung Fu Pandy, přichází první celovečerní animovaná adaptace slavného díla o přátelství, lásce a skutečném štěstí. Ústřední postavou je malá holčička, kterou se její maminka snaží připravit na skutečný svět dospělých. Její plán naruší trochu excentrický, leč dobrosrdečný soused, letec, který holčičce představí neobyčejný svět, jenž mu před dávnou dobou představil Malý princ. Ve světě, kde vše je možné, začne pro malou holčičku kouzelná cesta uvnitř vlastní představivosti, na které znovuobjeví své dětství a zjistí, že skutečně můžeme vidět jen srdcem.

Na Malého prince jsem se velmi těšila, ale ve výsledku jsem byla zklamaná. Film má s knížkou společného asi tolik, jako hlemýžď se slimákem. Menší podobnost tam je, ale ve výsledku je to úplně jiné. Abych byla upřímná, tak mi není jasný, co měl film říct světu. Možná to, že fantazie je důležitá, protože to je tak to jediné, co jsem z filmu pochytila. Skutečný příběh Malého prince je zmíněn jen okrajově a zbytek je omáčka o kterou nestojím.


Nights in Rodanthe (Noci v Rodanthe)


Po čtyřicítce život rozhodně nekončí. Spíše naopak. Jen se v něm musí o štěstí občas trochu víc bojovat. Hlavními hrdiny romantického dramatu, které natočil režisér George Wolfe podle románu populárního spisovatele Nicholase Sparkse, jsou muž a žena, kteří už se delší čas trápí se životem. Doktor Paul Flanner (nestárnoucí Richard Gere) je na každém kroku stíhán svým pracovním selháním a také minulostí, která zapříčinila dlouhodobý rozkol mezi ním a jeho synem. Adrienne Willisová (hollywoodská ikona Diane Laneová) zase trpí v cituprázdném, odcizeném manželství, v němž necítí úctu ani ze strany záletného manžela, ani od dospívající, vším pohrdající dcery. Proto také odjíždí na dovolenou do kamarádčina penziónu v letovisku Rodanthe, aby si u moře srovnala myšlenky a získala trochu klidu. Právě tam narazí na Paula. Divoká bouře pak oběma umožní otevřít si navzájem svá srdce a uvědomit si, že možná právě nalezli to, co tak dlouho hledali. Žádné štěstí ale netrvá věčně...

Miluji knihy od Sparkse, ale popravdě mám filmy podle jeho předlohy ještě raději. Na Noci v Rodanthe jsem se chystala opravdu dlouho. Myslím, že jsem plánovala se na film podívat minimálně třikrát, ale pokaždé to nevyšlo. Když už jsem se k tomu dostala, byla jsem zklamaná.

Ve filmu jsou vidět typické Sparkovské rysy, ale samotný film mi přijde o ničem. Většina filmů má, stejně jako knihy, nějaké poselství. Samozřejmě je to hlavně romantický film, ale dává člověku i naději... tedy některý. Ale tohle mi přijde dost suché a nezáživné. Nevím, jak je na tom kniha, ale nedělám si velké naděje že by to bylo o mnoho lepší, zvlášť, když můžu s klidným svědomím říct, že většina filmů, podle Sparksových knih, je lepší než kniha.


Anotace pocházejí z csfd.cz

4 komentáře:

  1. Shlédla jsi opět samé zajímavé filmy :) Filmy od Sparkse mám také ráda, takže rozhodně chci vidět Noci v Rodanthe :)

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla jsem jen první a ze zbylých.. se kouknu určitě na poslední někdy o volném víkendu.

    OdpovědětVymazat
  3. Malý princ ušel, i když tak jako v knize, jsem asi úplně všechno nepochopila. A na Nový rok jsem byla kdysi v kině a byla to docela nuda...

    OdpovědětVymazat
  4. Malého prince miluji, ale film jsem ještě neviděla, nějak se bojím, že by mi to příběh mohlo zkazit... no uvidím, třeba se k němu někdy dostanu. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)