31. 1. 2018

Filmová hodinka #12


Mein Blind Date mit dem Leben (Rande na slepo)


Vzrušující práce v luxusním hotelu - to je vysněná budoucnost, kterou si hýčká Saliya (Kostja Ullmann) už od dětství. Pak ale jako teenager začne ztrácet zrak, až nakonec vidí jen mlhavé světlo a matné obrysy. Svět vidí jako by na něj koukal skrze tlusté mléčné sklo. Zdá se, že jeho životní sen je v naprostých troskách. Saliya i přes svůj handicap postupně získává větší sebevědomí, vrací se do normální školy a nakonec se dokonce odváží poslat přihlášku na stáž do pětihvězdičkového hotelu. Díky důkladné přípravě, pozitivnímu přístupu a hlavně s podporou velkého blafování uspěje a místo získá. Jen nikomu nepřizná, že vlastně tak trochu skoro vůbec nevidí.

Odhalí jej až jeho nový přítel a kolega Max (Jacob Matschenz), který mu pak pomáhá, aby se vypořádal i s těmi nejobtížnějšími situacemi a úkoly, které provoz velkého a špičkového hotelu přináší. Saliya se po nocích učí nazpaměť všechny trasy, počty schodů, prostírání stolů. Vtlouká si do hlavy tvary předmětů, rozmístění věcí na baru, na pokojích pro hosty... V jeho případě opravdu platí, že je nakonec schopen dělat svou práci poslepu. Během své praxe v hotelu si i přes svou zrakovou vadu všimne Laury (Anna Maria Mühe), bláznivě se do ní zamiluje a vypadá to, že kromě zraku navíc ztratí i srdce a bohužel i rozum. Jeho blamáž začne dostávat praskliny a hrozí, že nakonec neuspěje ani v lásce a ani v hotelu... Naštěstí nejen film, ale i skutečný život mívá rád šťastné konce.

Před delší dobou jsem na blogu zveřejnila recenzi na knihu Rande naslepo. Kniha byla fajn, ale přiznávám, že mě filmová verze zaujala mnohem víc. Ale to bych předbíhala. Jelikož je kniha svým způsobem autobiografií, je mi docela blbé říct, že Rande naslepo je originální příběh, protože tu vlastně mluvím o skutečném životě. Ale jinak to říct snad ani nejde.

Důvod, proč se mi film líbí o tolik víc než kniha je v tom, jak je děj zpracován. Neříkám, že kniha nebyla pojatá s humorem, ale film jím je úplně narvaný. Navíc je tu také mnohem jasnější romantická linka a co říct? Humor a romantika, to je moje. Sice bych Rande naslepo neoznačila za ten nejúžasnější film, ale rozhodně stojí za zkouknutí.


Ugly Truth (Chceš mě chci tě)


Abby Richter (Heigl) je ambiciozní producentka ranní televizní talk show, která je hrdá na to, že dokáže během chvilky vyřešit jakýkoliv problém – tedy kromě toho, že je stále svobodná. Co se schůzek týče, má organizátorka tělem i duší Abby na svém kontě jen dlouhou řadu neúspěchů. Když její pořad začne klesat na sledovanosti, je Abby nucena spojit své síly s nově přijatým spolupracovníkem Mikem Chadwayem (Butler), mužem, který ji irituje snad naprosto vším. Jeho pásmo „Chceš mě, chci tě“ by měl diváky a divačky seznamovat s tím, jak muži doopravdy fungují. Ale jeho neotesaný a odporně šovinistický styl je Abby trnem v oku, a aby toho nebylo málo, stane se jeho pořad pochopitelně okamžitým hitem.

Pak se Abby potká s Colinem, svým sousedem, který je svobodný a pracuje jako lékař. Je přesně takový, jaký Mike Chadway není – šarmantní, zdvořilý a představou nejlepší zábavy pro něj nejsou dívčí zápasy v bahně – a Abby to tentokrát nechce pokazit. Když si Abby nechá od Mikea poradit a zkouší jeho provokativní metody svádění, čeká oba dva velké překvapení: i když jsme navenek zcela odlišní, některé skryté touhy máme všichni naprosto společné.

Film Chceš mě, chci tě je komedií o mužích, ženách a obrovské propasti, která odděluje to, jak o sobě navzájem smýšlejí, sní a snaží se opačné pohlaví svádět. Katherine Heigl a Gerard Butler v ní ztvárňují dva kolegy z donucení, kteří se bytostně nesnášejí. Ona se snaží najít kvalitního ideálního partnera. Jeho posláním je říkat ženám, aby se probraly a uvědomily si, že muži myslí jen na jediné. Ale když se rozhodne jí pomoci získat to, po čem touží, zjistí navzájem navzdory všem očekáváním, jak silně se mohou přitahovat i ty největší protiklady.

A teď jedna "klasika". Je tu někdo, kdo nezná film Chceš mě, chci tě? Pevně věřím, že ne. Ale pokud ano, jak je možné, že jste film ještě neviděli? Pokud teda nejste naprostí antiromantici. Tento romantický film se mi vryl do srdce. Vlastně se mi vryl do srdce hlavně konec. Celý film je skvělý, ale ten konec je šíleně sladký a romantický a jednoduše dokonalý. O Chceš mě, chci tě nemůžu říct křivého slova.

(Trailer se mi nepodařilo najít, takže jen jedna moje velmi oblíbená písnička z filmu)


Alibi.com (Alibi na klíč)


Užívejte si neřestí, „Alibi na klíč“ to za vás vyžehlí. „Alibi na klíč“ je kancelář, která vymyslí a poskytne alibi na cokoliv, co chcete. Na fotbal místo na večeři s příbuznými? Ulejt se z práce? Aférka? Nevěra? Nebo mít prostě chvíli od všeho pokoj? Hrdinové z komedie Alibi na klíč všechno perfektně zařídí a nikdo nemá ani páru. Ale ouha! Věci se někdy umí zamotat. Greg, hlavní hrdina filmu a všech možných alibi, samotný bůh našich neřestí a tajemství, se zamiluje. Bezhlavě, samozřejmě. Vždyť jeho přítelkyně je krásná, sympatická, ve všech směrech úžasná a taky ho miluje. Nicméně nesnáší, když někdo lže, a tak Greg raději tají, co vlastně dělá a čím se jeho agentura zabývá. To je ale jenom začátek. Když se jde seznámit s rodiči své životní lásky, zjistí, že jejího tátu velmi dobře zná. Právě mu totiž připravil neprůstřelné krytí na víkendové zálety. Lavina šílených událostí, malérů a zvratů na sebe nenechá dlouho čekat. A jakmile jedna prekérní situace odezní, už je tu druhá... a třetí... a čtvrtá. Alibi na klíč je komedie, která vás naučí říkat pravdu. Anebo si sehnat pořádný alibi.

Na Alibi na klíč jsem narazila zcela náhodou a jsem ráda, že se tak stalo. Tenhle film je neskutečný. Tři minuty po té, co jsem ho zapnula jsem se smíchem válela po zemi. Obrazně řečeno samozřejmě. Moje bránice tedy opravdu trefila, ale za tu zábavu to rozhodně stálo. Navíc se jedná o originální námět. Aspoň já jsem nic s podobným námětem ještě neviděla. Alibi na klíč vám doporučuji všemi deseti.



Fuck ju gothe (Fakjů pane učiteli) 


Zeki Müller nemá na vybranou. Někdo totiž postavil školní tělocvičnu přímo nad jeho „úsporami". Tedy nad místem se zakopanými ukradenými penězi, které tam pro něj ukryla jeho přítelkyně. A tak, aby se po propuštění z basy dostal ke své kořisti, musí se vydávat za suplujícího učitele na Götheho gymnáziu, čímž vznikne už tak sužovanému vzdělávacímu systému další problém, protože od toho okamžiku zaměstnává nejbláznivějšího učitele všech dob. V noci se Zeki snaží tajně prokopat ke své uloupené kořisti a během dne používá sice drastické, ale účinné metody, aby zkrotil neukázněné teenagery ve třídě 10. B. Jeho upjatá, korektní kolegyně, učitelka Lisi Schnabelstedtová (Karoline Herfurthová), sice odsuzuje jeho neortodoxní pedagogické metody, ale nemůže si pomoct a do nového „kolegy" se zamiluje. Dokonce mu pomůže vykopat něco cennějšího než je hotovost – zbytky jeho vlastní morální integrity.

Když jsem u humoru, nemůžu opominout film Fakjů pane učiteli. Příběh je dost nereálný, ale to jsou dobré a originální příběhy často. Navíc bych řekla, že na tomhle filmu jsou skvěle vidět skutečné povahy některých učitelů. Ale hlavní je hlavně ten humor. Neskutečná vtipnost a naprosto dokonalé hlášky tomuto filmu rozhodně nechybí. Opět vřele doporučuji.


Fuck ju gothe (Fakjů pane učiteli 2) 



Být úspěšným lupičem vyžaduje mít pevné nervy. A když jste k tomu i učitelem na střední, potřebujete nervy jako špagáty a vražednou bezohlednost. A přesně díky tomu u školní tabule uspěl bývalý zločinec a současný samozvaný učitel Zeki Müller (Elyas M'Barek) v bláznivé školní komedii Fakjů pane učiteli. A nyní je všemi milovaný kantor Zeki Müller zpět. 

K jeho smůle jej v pedagogické kariéře čekají i zásadní nepříjemnosti: především ranní vstávání a voprsklí studenti. Prostě a jednoduše mu kariéra učitele připadá mnohem náročnější než jeho dosavadní poněkud trestná činnost. Díky kontaktům z minulosti také přijde ke slušné hromádce kradených diamantů, které rafinovaně ukryje do plyšového medvídka. Jenže jeho tak trochu potrhlá kolegyně Lisi Schnabelstedtová (Karoline Herfurth) plyšáka bezelstně věnuje dětské charitě v Thajsku. Souhrou náhod ředitelka školy zoufale shání učitele, který by jel se studenty na školní výlet do zahraničí. Chce, aby její "Goethovo gymnázium" předčilo svého namyšleného konkurenta, "Schillerovo gymnázium". Obě školy totiž soupeří o uznání ministerstva školství. Zeki se této příležitosti chytí. Vidí v tom šanci, jak získat diamanty z východoasijské země zpátky. Spolu se školním kroužkem ekologie, mezi nimiž nechybí exot Etienne, který z 11% trpí Aspergerovým syndromem, a parta grázlíků z 10. B v čele s Chantal, odcestuje do chudé rybářské vesnice v Thajsku. A tam se všichni tvrdě a nemilosrdně střetnou s učitelem Hauke Wölkim a jeho třídou šprtů a šplhounů ze Schillerova gymnázia. A aby toho na Zekiho nebylo málo, tak se jeho studenti navíc rozhodnou zabránit svému zbožňovanému učiteli, aby našel „své" diamanty a pověsil učitelování na hřebík. Jak Zeki, který je pořád jednou nohou v podsvětí a druhou ve sborovně, skončí?

Druhý díl... přiznejme si, že hodně druhých dílů ani zdaleka nedosahuje kvality těch prvních. Fakjů pane učiteli je ten případ. Druhý díl není přímo špatný, ale je tam mnohem méně humoru a mých oblíbených hlášek. A děj... nevím. U prvního dílu to mělo akci, pořádnou zápletku. Jenže tady to nějak nemůžu najít. Samozřejmě, že tu něco málo je, ale vážně málo. První díl je milionkrát lepší. Za mě je to tedy docela propadák, jsem zvědavá, jestli to třetí díl zvrátí nebo pohřbí ještě hlouběji.


Maid in Manhattan (Krásná pokojská)




Krásná služebná Jennifer Lopez jednoho dne okouzlí hotelového hosta Ralpha Fiennese. Jenže on je vlivný a bohatý kandidát na senátora a ona jen chudá matka s výřečným synkem!

Marisa Ventura pracuje jako pokojská v hotelu Beresford a stará se o desetiletého syna Tye. Jejich poklidný, i když zdaleka ne bezstarostný život se změní, když se v hotelu ubytuje bohatý kandidát na senátora Chris Marshall s asistenty Jerrym a Danem, psem Rufusem a dalšími členy početného týmu. Jeho pokoje má na starosti právě Marisa s kolegou, etážovým číšníkem Lionelem. Vedlejší apartmá sdílí panovačná Caroline Laneová. Marisin bývalý manžel zruší rybářský víkend se synem, a protože Marisa o víkendu slouží, musí ho vzít do práce. Marisa podléhá přemlouvání kamarádky Stephanie a vyzkouší si elegantní kostým Caroline Laneové. Ty se ve výtahu seznámí s Chrisem a jeho psem. Chris se vzápětí seznámí s jeho matkou, kterou omylem považuje za hotelového hosta, bydlícího v luxusním apartmá. Pozve ji na procházku a stráví s ní příjemné chvíle. Marisa mu zamlčí, že je obyčejnou pokojskou. Chris pozve na oběd Caroline, o níž se domnívá, že je Marisa. Není divu, že když žena dorazí, je poněkud v rozpacích. Když pak Marisu zahlédne na ulici, nedá se odbýt a pozve ji na večírek. Lionel jí poradí, aby šla a počínající vztah ukončila dřív, než dojde k maléru. Díky kamarádkám krásně učesaná a oblečená Marisa Chrise okouzlí. Marisa nedokáže říci Chrisovi pravdu a dvojice stráví příjemný večer. Další den však Caroline odhalí pravdu a postará se o to, aby Marisa dostala výpověď´a Chris poznal pravdu. On i Marisa se pak snaží žít jako dřív, je však jasné, že jeden na druhého nepřestávají myslet. A je to nakonec Ty, kdo se rozhodne jednat a dát je zase dohromady.

A ještě jedna "klasika" nakonec. Opět si nemyslím, že by tu byl někdo, kdo by neznal Krásnou pokojskou, ale možná je. Dalo by se říct, že se jedná o romantický film na motiv Popelky. Ale o dost propracovanější a zajímavější a rozhodně ne tak jednoduchý. Asi jako skoro u všech romantických filmů je hned jasné, jak to s hlavní hrdinkou dopadne, ale já mám romantické filmy ráda. Pravděpodobně jsem to řekla už milionkrát, ale romantické filmy jsou skvělé, když si chcete odpočinout. A některé starší filmy jsou rozhodně lepší než filmy, které se natáčejí teď. I když to neplatí u všech.


Anotace pocházejí z csfd.cz

5 komentářů:

  1. No ja som ten antiromantický typ, takže Chceš ma, chcem ťa som veru nevidela (a ani to neplánujem :D ). Veľmi sa mi páčil film Fakju pán učiteľ a súhlasím, dvojka už nebola taká super, ale pozerala som si aj tú a bolo to fajn :-)

    OdpovědětVymazat
  2. jé, Fakjů jsou dobrý filmy... sice takový kravinky, ale mě to hrozně bavilo :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Neviděla jsem jen Alibi na klíč, asi se na něj podívám :)
    Film Krásná pokojská naprosto miluji, je to jeden z mála filmů, který můžu vidět několikrát a nevadí to.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak z těhle znám jen Fakjů pane učiteli, což je sice pěkná kravina, ale fakt to pobaví, a to i druhý díl :D
    A vlastně koukám, že ještě Krásná pokojská, kterou samozřejmě taky znám a viděla jsem tak stokrát :) :D

    OdpovědětVymazat
  5. Z tvého výběru se chystám na film Alibi na klíč, opravdu mě zaujal :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)