2. 10. 2017

Slušná jízda

Název: Slušná jízda
Původní název: A Decent Ride
Autor: Irvine Welsh
Žánr: Akční
Počet stran: 504
Nakladatelství: Omega





Irvine Welsh má na svém kontě spoustu knih, které jsou celosvětově velmi oblíbené. Jedna z jeho knih byla dokonce zfilmovaná. Právě nedávno u nás vyšla další jeho kniha – Slušná jízda. Vzhledem k autorově oblíbenosti a anotaci, která zněla více než zajímavě, jsem se rozhodla, že zkusím štěstí v konkurzu, který pořádala Omega.  

Slušná jízda je plná neobvyklých zážitků akčního, Terryho "Juice" Lawsona, kterému naprosto chybí morální zásady.  Je to děvkař, pornoherec, dealer drog, a nakonec i taxikář. Právě díky svému „obyčejnému“ povolání taxikáře se zaplete do příběhu spousty lidí, které potká. Ale Terry má i svoje vlastní příběhy, nebo spíše problémy. Jeho Milenec Jinty je ve vězení, cestu mu kříží americký obchodník a ke všemu Terrymu padá na hlavu deprese o velikosti mrakodrapu.

Už podle anotace mi bylo jasné, že nemůžu očekávat mluvu jako na královském dvoře, ale to, co se mi dostalo jsem nečekala. Nešlo ani tak o to, že by mluva byla nějak hanlivá, to mi ani moc nevadilo, vlastně jsem to předpokládala. Měla jsem pocit, jako kdyby všechny postavy neustále křičeli. Netuším, proč mi to tak připadalo a možná se jedná jen o můj dojem, ale tenhle styl psaní mi absolutně nesedl. Přišel mi agresivní.

Kromě toho, že je agresivní, je také dost roztroušený. Už od prvních stran jsem se v příběhu absolutně ztrácela. Musela jsem se neustále vracet, abych pochopila, co se děje, kde jsem se to ocitla a stejně jsem pak orientovala jenom napůl.

Dost k mé dezorientaci přispěly i postavy. Jedna mi přišla jako druhá. Občas jsem sice zaznamenala menší rozdíly, ale většinou se mi absolutně pletly. Ve výsledku jsem tedy nevěděla, kdo je tohle, čím se živý ten druhý a dalšího si pletla s tím předchozím. Naprostý zmatek.

Kdyby šlo jenom o Terryho, řekla bych, že za to může částečně i to, že se objevil již v některé z dřívějších knih Irvine Welshe, a tak tu nebyla jeho postava tolik vykreslena. Jenže tomto případě bych řekla, že to nemělo nejmenší vliv. Postavy jednoduše nebyly pořádně odlišné.

Když teď o knize přemýšlím, uvědomuji si, že si nejsem jistá, o čem přesně vlastně byla. Samozřejmě, že nějakou hlavní kostru jsem pochopila, ale vedlejší dějové linie, detaily, maličkosti… to si u Slušné jízdy prostě nedokážu vybavit a když už mi něco bleskne hlavou, většinou si nejsem jistá, jestli jsem to pochopila správně.

Po dost zdlouhavém čtení musím říct, že naprosto nechápu, co se lidem na tomto autorovi tolik líbí. Možná jsem jedna z milionu, ale já jsem skutečně měla problém dočíst knihu do konce. Na to, jak dobře anotace zněla, jsem z knihy opravdu hodně zklamaná.


Myslím, že Irvinu Welshovi se ode teď budu vyhýbat, jedna zkušenost s ním mi bohatě stačila na celý můj život. Za sebe vám knihu nemohu doporučit. Musím však uznat, že je autor u většiny opravdu hodně oblíbený, takže je možné, že dalším čtenářům sedne. Ale osobně si myslím, že by bylo lepší věnovat čas a energii do jiné knihy.

Za poskytnutí Slušné jízdy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Knihu můžete zakoupit na jejich stránkách nebo na stránkách nakladatelství Knihy Dobrovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)