9. 8. 2017

Krvavé ostří

Název: Krvavé ostří
Původní název: The Assassin´s Blade
Autor: Sarah J. Maas
Žánr: Young Adult
Počet stran: 352
Nakladatelství: CooBoo





Poprvé jsem se s Celaenou setkala v knize Skleněný trůn. Jenže většina prvních dílů ve skutečnosti nejsou začátkem putování postav, dokonce ani hlavní postavy. Občas se sice nějaké střípky z minulosti objeví, některé důležitější než jiné, ale nikdo se nikdy nedozví celý příběh. Díky Krvavému ostří můžeme do Celaeniny minulosti aspoň nahlédnout v několika krátkých příbězích.

Prvním příběhem v této knize je Vražedkyně a pán pirátů. Celaena se spolu se Samem vydává za pánem pirátů, který má dluh u Arobynna. Zpočátku jednoduchý úkol se zkomplikuje, když Celaena zjistí, že tento dluh nemá být uhrazen zlatem, ale otroky. Začíná v ní zuřit vnitřní válka. Má udělat, co jí Arobynn rozkázal nebo to, co považuje za správné?

Jedná se o dobrodružnou povídku, ve které nechybí akce. Jelikož je to krátký útvar, autorka se zde nezabývá popisy, kde by byl zmíněn i ten nejmenší detail, což mi popravdě vůbec nevadilo. Hlavní ale je, že i přesto, že se setkáváme s mladší Celaenou, než kterou známe ze Skleněného trůnu, tak jsou tu naprosto jasně vidět její výrazné povahové rysy, především drzost a ironické chování, ale i její smysl pro spravedlnost. 

Vražedkyně a léčitelka je mnohem kratší povídka než předchozí. Popravdě je to taková spojnice mezi první a třetí povídkou. Jedná se v ní o to, že Celaena při čekání na loď setkává s Yrene, jejímž snem bylo stát se léčitelkou. Ale bohužel to vypadá, že je její sen ztracen v nenávratnu.

I v této povídce byla špetka akce. Sice by se dalo říct, že se většinu času v povídce nedělo nic významného a byla napsána skutečně jen jako mezník mezi dvěma povídkami, ale dle mého názoru je dost důležitá, protože opět ukázuje značnou část Celaeniny osobnosti.

Vražedkyně a poušť je příběh o tom, jak se Celaena zdokonaluje v práci nájemné vražedkyně, aby byla tou nejlepší a nejžádanější, u Němého mistra. Což je vlastně její trest za neposlušnost. Ale ani poušť se neobejde bez působení tajemných sil, kterým musí přijít na kloub a ochránit před nimi ostatní.

Ze začátku je příběh docela poklidný, ale později už je v něm opět plno akce, která k příběhům o této vražedkyni prostě patří. Opět se tu, kromě dalších rysů pro Celaenu tak typických, ukázala její odvaha a tvrdohlavost.

V předposlední příběhu Vražedkyně a podsvětí se vracíme zpátky k tématu, které bylo nakousnuto v prvním a to k otrokům. Král vrahů se chce navždy zbavit obchodu s otroky, s čímž Celaena ráda pomůže. Ale nejde jen o rozprášení obchodu s obchody, nýbrž i o její vztah se Samem, který na začátku nebyl zrovna nejlepší.

Tohle je asi ta nejnapínavější povídka v knize, jelikož je nabitá akcí od začátku do konce a na každém rohu číhá smrt. Sice se tu dozvídáme i něco málo o Celaeniných soukromých vztazích, ale v té hromadě napínavých věcí, které se dějí tato část skoro zaniká. I tak má však velmi důležitou roli.

Vražedkyně a říše je z hlediska celé sérii o Celaenině asi nejdůležitější povídkou. Dostáváme se zde do doby, kdy už je skutečně nejlepší a nejobávanější vražedkyní v celé zemi. Navíc to vypadá, že má vše po čem toužila, ale jedna nebezpečná mise může všechno změnit.

Přijde mi, že velkou část z téhle povídky jsem díky úryvkům ze série už znala, ale rozhodně bylo fajn přečíst si celý příběh, zaplnit prázdné mezery. Navíc tu byl celý příběh opět podán zajímavým a napínavým stylem, kdežto úryvky ve Skleněném trůnu byly spíše věcné, takže to bylo rozhodně lepší.

Jsem ráda, že všechny novely vyšly jako celek v jedné knize a nemusím na ně čekat, protože u této autorky je čekání k nevydržení. Je pravda, že by asi nebylo tak drásající jako čekání na pátý díl Skleněného trůnu, ale pořád by nebylo příjemné. Zvlášť, když jsou povídky mnohem napínavější, než jsem čekala.

Jedná se pouze opět příběhů z Celaeniny minulosti, takže to zdaleka nezodpovídá všechny otázky, které o ní mám a už vůbec ne o ostatních postavách, kteří v autorčině sérii působí. Bylo by fajn, kdyby někdy napsala několik dalších novel, protože tento svět je natolik fascinující, že jedna série s pěti novelami dychtivému čtenáři jako jsem já nestačí.

I tak jsem ale ráda za tuhle knihu, protože jsem mohla aspoň trochu nahlédnout do minulosti, doplnit si mezery a dozvědět se pár zajímavostí, o kterých jsem vůbec netušila. Všechny novely jsou opravdu skvělé a stojí za přečtení a já bych žádnou nechtěla vynechat. Ale kdybych se měla rozhodnout pro tu, která mi nejvíc sedla, asi by se jednalo o remízu mezi třetí a čtvrtou. Tyhle dvě na mě zapůsobily asi nejvíc a kdyby byla Vražedkyně a léčitelka o trošku delší, mohla by jim směle konkurovat.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji knižnímu e-shopu Martinus.





2 komentáře:

  1. Na tuto knihu (a vlastně i celou sérii) se těším až si přečtu. Všude samé pochvalné recenze a já se k nim ještě nepročetla :-)
    Jinak velmu krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. U nás novely vychádzajú samostatne, čo ma najskôr tešilo, lebo vychádzali pomerne rýchlo a bolo to super si takto skrátiť čakanie na diely Trónu zo skla, ale teraz by som možno brala ja všetky v jenej knihe :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)