24. 4. 2017

Lahodně s Ellou: Smoothies a džusy na každý den

Název: Lahodně s Ellou: Smoothies a džusy na každý den
Původní název: Deliciously Ella Smoothies & Juices
Autor: Ella Woorvard
Žánr: Kuchařka
Počet stran: 80
Nakladatelství: Omega




Jméno Ella Woodward je asi známo všem, kdo se trochu zajímá o vaření. Elle vyšlo už několik kuchařek a pár dalších má vyjít. Já si na tyhle knížečky brousím zoubky, protože i když z důvodu mnoha zájmů nestíhám vařit, mám ho ráda. Právě proto že nestíhám, jsem chtěla zkusit něco rychlého a chutného. Smoothie a džusy zněly jako dokonalá a osvěžující volba. 

Lahodně s Ellou: Džusy a smoothies pro každý den je součástí malého vydání a podle toho tato knížka také vypadá. Jedná se o menší roztomilou knížečku, dalo by se říct, že je o trochu menší než papír A5. Tahle verze se mi skutečně zamlouvá, jelikož nezabere moc místa a člověk ji může mít neustále po ruce, aniž by mu nějak významně zmenšovala pracovní plochu. 

Obálka je orámovaná šedomodrou barvou, která překvapivě vypadá dobře. U většiny knih bych z rámování asi nebyla nadšená, ale u této knihy se mi to dost líbí. V pozadí je pak Ella, která je rozmazaná. Řekla bych, že je takto vyobrazená schválně, ale popravdě by se mi mnohem víc líbilo, kdyby byla stejně výrazná jako smoothie, džusy a kaše v popředí. Ale i tak to celkově působí dobře. Navíc kaše s jahodou vypadá skutečně chutně. Název knihy je pak napsán třemi barvami docela obyčejným písmem, ale skvěle se k obálce hodí. Jen mi přijde, že umístění není úplně nejlepší, ale jelikož je kniha malá a název dlouhý, chápu, že moc velký výběr nebyl. 

Kniha obsahuje spoustu nádherných fotek. Někdy je to jídlo, někdy Ella a jindy Ella se smoothiem nebo džusem či kaší. Jsem opravdu ráda, že jsou recepty doplněny o fotografie, jelikož vím, jak má daný nápoj nebo kaše vypadat. Ale nejsou to jen recepty. Skutečně tu není jediná dvojstránka, kde byste nenalezli nějakou fotografii. A úplně vzadu je pak několik listů na poznámky, což je krásný a hlavně užitečný detail. 

Když pominu úvod, je kniha rozdělená na dvě části Smoothie a Džusy. Každá část je pak rozdělena ještě na menší celky, ale každá začíná svým vlastním úvodem, kde je vlastně definováno, co je to smoothie a džus. V sekci smoothies jsou pak ještě asi dva nebo tři recepty na kaše. Po pravdě by nevadilo, kdyby to bylo v samotné sekci a bylo jich tam ještě pár navíc, ale chtěla jsem získat inspiraci hlavně na smoothies a džusy, takže to beru spíš jako bonus. 

Každý recept je přehledně zpracovaný. Jako u každé kuchařky zde nejdete soupis surovin a postup, ale jsou tady i informace o jednotlivých nápojích a pak tip od Elly. Všechno je to srozumitelné a přímočaré, což se u receptů i na něco takhle jednoduchého cení. 

V knize jsou nejrůznější recepty a bylo by dost prapodivné, kdyby někomu žádný z receptů nezachutnal. Je pravda, že jsem narazila na několik receptů, které mě vůbec nelákají, ale na většinu mám chuť už podle fotografií. Nejvíc mě zaujalo asi smoothie tropická papája, mango & limeta, která bych si chtěla udělat co nejdříve. 

Jediným problémem u těchto receptů, což není přímo problém této knihy, ale sezóny, je nedostupnost některých druhů ovoce. Právě to je důvod, proč jsem žádné smoothie ani džus zatím nevyzkoušela. Asi až na banány jde teď hrozně těžko sehnat ovoce, které by nebylo předražené. Zvlášť, když se jedná třeba o mango. Právě proto začnu dělat smoothie a džusy ve velkém až v létě, což je podle mě stejně ideální čas. Když je vedro, člověk nemá chuť na žádné jídlo a smoothie vyřeší dvě věci jednou ranou. Nasytí a ochladí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega. 
Lahodně s Ellou: Džusy & smoothies pro každý den můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství Omega nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

10 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze! :) Na Ellu jsem před pár dny také vydala recenzi a musím s tebou v mnohém souhlasit. Nedostupnost některých surovin je opravdu na obtíž a hlavně jsou v knížečce takové suroviny, o kterých jsem snad nikdy neslyšela :D Tím však nechci říct, že by se mi nelíbila, to ne! :) A své oblíbence jsem si v ní už našla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Nedostupnost potravin je ta nejhorší... když si tu chce dát člověk smoothie v zimě, nemá prakticky šanci :(

      Vymazat
  2. ono stejne je na toto piti nejlepsi leto :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. V tom vedru stejně nemá nikdo chuť na jídlo :D

      Vymazat
  3. Obálka je dokonalá a rozhodně si i knihu ráda koupím, sice asi kvůli alergiim neochutnam vše, co by mne nadchlo, ale rodinu to potěší. Ale přesně jak si psala, jedině až nebude ovoce předražené a nebi v akci, pokud už budu knihu mít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve většině receptů můžeš ovoce a zeleninu nahradit jiným, takže můžeš ochutnat skoro všechno :)

      Vymazat
  4. Já už jsem se lekla, že je hlavní problém v přísadách jako třeba kokosové mléko a super zdravé a drahé věci :D :D Já se teď s tím setkávám. Krásná kniha a bum přísady za nemalé peníze a to stačí udělat z ovoce :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosové mléko není zrovna nejlevnější, ale při nejhorším se dá nahradit obyčejným. Horší jo to skutečně s tím ovocem, protože to mění výrazně chuť celého smoothie :)

      Vymazat
  5. Tak tuto knihu si musím pořídit. Už dlouho přemýšlím, že se po nějaké podívám a díky tobě vím už i po čem se poohlédnu. =)
    Smoothie mám ráda a teď jsem si pořídila i nový mixér, tak že to půjde jedna báseň. =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem pomohla :D Tak si užij mixování a chutnání :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)