20. 2. 2017

Šance pro ducha

Název: Šance pro ducha
Původní název: Ghost of a Chance
Autor: Simon R. Green
Žánr: Fantasy
Počet stran: 260
Nakladatelství: Polaris




Obálka je temná. Nejsem si jistá, co se objevuje v pozadí, ale rozhodně to má navodit strašidelný dojem. V popředí jsou pak hlavní hrdinové knihy J. C., Melody a Štístko. Abych byla upřímná, tak mi na osoby popisované v knize vůbec nesedí na Melody a Štístka, ale J. C. podle mě autor obálky docela vystihl. Nahoře je pak modře napsáno jméno autora a dle mého názoru se tam modrá vůbec nehodí, mnohem lepší je bílá, kterou je dole napsán název knihy.

Přesto, že mám ráda nadpřirozeno, nikdy jsem nečetla moc knih s duchy. Možná jednu nebo dvě série, ale už docela dávno. Tak jsem si řekla, proč se k nim nevrátit? Upíři, vlkodlaci, čarodějnice… to všechno je dnes používáno v každé druhé fantasy knize, tak proč se nevrátit ke kořenům fantasy, k duchům?

Nebyla jsem si jistá, co přesně očekávat. Asi jsem doufala v něco v stylu seriálu Supernatural, akorát v knižní podobě a jiným příběhem. Ale jistá jsem si opravdu nebyla, jelikož anotace neprozrazuje skoro nic a dokud jsem nenarazila na Šanci pro ducha, neměla jsem tušení, že Simon R. Green existuje.

Smrtí nic nekončí, zvlášť když máte nevyřízené účty. Právě proto existuje Carnaciho institut, aby bez povšimnutí zlikvidoval duchy, kteří jsou hrozbou pro lidstvo. Přesto, že J. C., Melody a Štístko tvoří docela zvláštní tým, který ani není nejlepší, dostávají složitý úkol. V londýnské stanici metra se objevuje vlak plný lidí, kteří trpí, ale trpí i lidé venku. Je potřeba se o to postarat, ale brzy se ukáže, že se nejedná o ledajakého ducha. A to, že se do případu motají i dva agenti z Projektu Crowley, tomu vůbec nepomáhá.

Přišlo mi, jako kdyby autor netušil, co chce psát. Děj ubíhal hrozně rychle, ale zároveň se díky tomu, jak byl napsaný, hrozně vlekl. Vím, že to nedává moc smysl, ale takhle jsem si při čtení připadala a opravdu mě to nebavilo. Navíc se autor snažil do knihy zapojit i vulgární výrazy, jenže do tohoto příběhu se mi absolutně nehodily. Kdyby si je nechal pro sebe, bylo by to mnohem lepší.

J. C. je šarmantní a pohodový chlápek, který vypadá, jako kdyby bral všechno na lehkou váhu, ale ve skutečnosti je asi ten nejzodpovědnější z celého týmu. Ve většině případů se chová racionálně a instinktivně.

Melody je posedlá svou technikou. Přijde mi, že jí jsou duchové a celé tohle šílenství ukradené, hlavně když má po ruce nejmodernější technické vynálezy. Ale samozřejmě je vždy ochotná krýt svým parťákům záda.

Štístko má největší dar ze všech, a proto je na tom nejhůř. Neudrží pozornost a ze všech těch duchů mu není vůbec dobře. Právě proto potřebuje své pilulky, bez nich odmítá pracovat. Ale ať už je má či ne, je potrhlý a paranoidní, ale i přesto se vždycky nějakým záhadným způsobem zvládne chovat jako profesionál.
                              
Šance pro ducha není úplně to, co jsem čekala. Rozhodně to není špatná kniha, ale přijde mi celá hrozně neuvěřitelná. Názory postav se mění hrozně rychle, vlastně se celý děj odehrává hrozně rychle, ale zároveň jsem si při čtení připadala zaseklá na místě. Kniha nemá jen zápory, samotná zápletka a využití technologie ke hledání duchů je zpracováno opravdu dobře, ale bohužel je toho oproti negativům docela málo.

Šance pro ducha mi vůbec nesedla a jsem si jistá, že se k ní nevrátím. Momentálně si nemyslím ani to, že bych v této sérii pokračovala.  Ale vždycky je tu naděje že další díly budou lepší a tak si to možná nakonec rozmyslím.

Knihu vám nedoporučuji, ale pravdou je, že když nesedla mně, nemusí to znamenat, že by nesedla vám. Můj názor jste si mohli přečíst v předchozích odstavcích, a pokud vás i tak na knize něco láká, tak vás v žádném případě odrazovat nebudu, zas tak příšerná totiž opravdu není.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji internetovému obchodu Palmknihy.

6 komentářů:

  1. Anotace zní zajímavě, nicméně už podle hodnocení bych se do toho nehrnula, zvlášť, když mám dost jiné četby :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mi přišla zajímavá, ale styl psaní mi bohužel nesedl :(

      Vymazat
  2. Knihy tohoto charakteru nemám příliš ráda, ale podle názvu a obálky mě zaujala, i když mám po přečtení recenze pocit, že bych jí asi ani nedočetla.
    Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Knihy s duchy moc ráda nemám, ale podle názvu a obálky mne zaujala, ale po dočtení recenze si myslím, že bych jí asi ani nedočetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji dočetla, i když je pravda, že jsem přečetla půlku knihy a pak mi chvilku trvalo, než jsem se k ní vrátila. Není to četba úplně pro každého.

      Vymazat
  4. Musím říci, že nevím co si o knize mám myslet. Duchařina by to nemusela být špatná ale z tvé recenze ani pořádně nevím o čem kniha je, nejspíš bych se k ní nehrnula. =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)