8. 2. 2017

Cech objevitelů

Název: Cech objevitelů
Původní název: The Explorers Guild: Volume One: A Passage to Shambhala
Spisovatel: Kevin Costner, John Baird
Žánr: Dobrodružné
Počet stran: 784
Nakladatelství: Omega



Obálka je celá laděna do modra a jsou na ní typické zeměpisné prvky a písmo působí starověce, i když to vlastně celá obálka. Abych byla upřímná, tak mi hodně připomíná obálky knih od Julesa Verna, což je možná jeden z hlavních důvodů, proč jsem si knihy všimla.

Grafické zpracování knihy se snad ani nedá popsat jinak než jako úžasné. Jsou zde černobílé i barevné obrázky, ale všechno díky designu vypadá hrozně staře, což se mi líbí samo o sobě. Samotné obrázky jsou také vyvedené a mně dochází slova. Skutečně je to opravdu nádherně propracované, ale slovy se to vyjadřuje skutečně špatně, musíte to prostě vidět.

V první chvíli mě kniha zaujala především obálkou, pak jsem si všimla jména Kevin Costner, které mi bylo povědomé, ale vůbec jsem v tu chvíli nevěděla, kam ho zařadit. Pak jsem si vzpomněla a byla jsem dost zvědavá, jak bude vypadat kniha, když je jedním ze spisovatelů slavný herec.

Když jsem knihu vybalila, popravdě jsem se trochu lekla. Byla mnohem větší, než jsem čekala. Ale když jsem jí jen tak zběžně prolistovala, zjistila jsem, že hodně místa zabíraly právě obrázky. Předpokládala jsem tedy, že knihu přečtu docela rychle, že to bude příjemná oddechovka.

Obvykle bych se snažila popsat děj vlastními slovy, ale i přesto, že jsem knihu četla, tak si vlastně nejsem moc jistá, co se v ní odehrávalo. Právě proto bude asi nejlepší, když vám sem zkopíruju ofiicální anotaci ze stránek knihy Omega. Nerada bych vám řekla něco, co není pravda.

Za seriózně působícími veřejně přístupnými místnostmi pánského klubu ze starého světa se činí jiná, tajemnější organizace: Cech objevitelů, tajná skupina dobrodruhů, kteří se statečně vydávají tam, kde světlo ustupuje stínům a mýty přemáhají rozum. Tajemství, která hledají, jsou ukryta v pohořích a ztracena v pouštích, pohřbena na dně moře a zaklíněna hluboko v polárním ledu. Cílem Cechu dobrodruhů je objevit záhady, které leží za hranicemi známého světa.

První kniha v sérii "Cech objevitelů", Cesta do Shambhaly, se odehrává během První světové války, kdy západní civilizace stojí na pokraji katastrofy, a vypráví o výpravě za zlatým městem z buddhistických mýtů. Toto pátrání zavede naše hrdiny z Cechu k severnímu pólu i do mongolských pouští, do asijských podzemních kanálů i hluboko do nitra Himalájí, než toto bájné město konečně vydá svá tajemství a cesta, která obepnula celou planetu, dospěje ke svému ohromujícímu závěru.


Kniha je rozdělena do pěti částí a kapitol. Ale není psána typickým způsobem. Část příběhu je vyprávěna pomocí psaného textu a část pomocí komixu. Neuvědomuji si, že bych někdy narazila na takovouhle kombinaci, ale rozhodně není špatná. Naopak mi to přišlo jako zajímavé ozvláštnění příběhu.

Bohužel ani komixové provedení nenapomohlo tomu, abych se v knize vyznala. Komix se sice četl dobře, ale úplně jsem se ztrácela, nechápala jsem, co se v příběhu zrovna děje a stejný pocit jsem měla u psaného textu.Samozřejmě byly chvilky, kdy jsem myslela, že už chápu, co se děje a nejrůznější souvislosti, ale nakonec jsem se do toho jen víc zamotala. Právě to je důvod, proč jsem se do knihy nemohla začíst a popravdě jsem na její čtení ani neměla moc chuť.

Cech objevitelů je po grafické stránce naprosto úžasná kniha a moc knih se jí v tomto ohledu nerovná. Ale po obsahové stránce je dle mého skromného názoru o něco horší. Nemůžu říct, že by byla kniha úplně špatná, ale já se v ní absolutně neorientovala. Když už jsem si myslela, že jsem se chytla, tak jsem se zase ztratila a nic nechápala. Možná je to jen můj problém a vám se kniha bude líbit, to už musíte rozhodnout vy, ale můj názor znáte.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Cech objevitelů můžete zakoupit přímo na stránce nakladatelství Omega nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

3 komentáře:

  1. Kniha vyzerá naozaj krásne, už som ju videla na viacerých blogoch a grafiku všetci chvália :-) Škoda, že obsahovo je taká trochu zmätená, ale aj tak ma kniha zaujala a rada by som si ju niekedy prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grafika je podle mě nepřekonatelná! Je možné, že jsem se v tom obsahu ztrácela jen já, takže pokud chceš, určitě zkus :)

      Vymazat
  2. Kniha má krásnou obálku a věřím, že i uvnitř je krásná podle tvého popisu. =) Rozhodně zní zajímavě.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)