3. 12. 2016

Odpusť mi. Megan

Název: Odpusť mi. Megan
Původní název: Unspeakable
Spisovatel: Abbie Rushton
Žánr: Young Adult
Počet stran: 256
Nakladatelství: Yoli






Obálka je zajímavá. Pozadí je šedé a v popředí je dívka, která má pravděpodobně představovat Megan. Je vyvedena v černé a oranžové barvě, což popravdě nechápu. Tedy vypadá to zvláštně, zvlášť když je to zvýraznovačová oranžová, ale vůbec nechápu proč oranžová. Zvlášť, když je použita především na vlasy a Megan zrzavé vlasy nemá. Ale přesně k tomu sedí font písma, kterým je napsán název knihy. Je to psace, ale působí to, jako kdyby to někdo napsal lihovkou, která už brzy přestane psát. Nejsem si jistá, jestli se mi obálka líbí nebo nelíbí… zajímavá je myslím slovo, které ji vystihuje.

Odpusť mi. Megan je kniha, kterou vydalo nakladatelství Yoli, které patří mezi jedno z mých nejoblíbenějších. Právě proto jsem od tohoto nakladatelství četla nebo mám v plánu číst skoro všechno, co vydalo.

A to vysvětluje, proč jsem po knize v knihovně sáhla, aniž bych pořádně věděla o čem vlastně je. Dobře, měla jsem v hrubých obrysech tušení, ale upřímně jsem to nijak důkladně nezkoumala. Prostě celá já.

Megan už několik měsíců nemluví. V loni v létě zemřela při nehodě její nejlepší kamarádka Hana a Megan ví víš, než se zdá. To je důvod, proč musí být za každou cenu zticha. Díky tomu, že nemluví, je pro všechny terčem posměšků a všichni se jí vyhýbají, tedy až na jejího kamaráda Luka, který stojí při ní. Problém nastává, když k nim do ročníku přijde nová dívka, Jasmine. Z nějakého důvodu se chce kamarádit právě s Megan a pro ni je čím dál tím těžší nemluvit, nezmínit se o té osudné noci, kdy její kamarádka zemřela.

Kniha se mi četla dobře. Autorčin styl psaní je čtivý. Děj tedy krásně plynul a nebyly v něm žádné nudné pasáže, které by člověk nejradši přeskočil. Ale problém byl v samotném příběhu. Nechci říct, že byl úplně špatný, protože nebyl, ale byl takový… zmatený a zamotaný. Aspoň já jsem si vůbec nedokázala vytvořit názor na postavy dokud jsem knihu nedočetla. Přišlo mi, jako by všichni trpěli schizofrenií. Chvilku se chovali takhle a o pět minut později úplně jinak.

Megan mi přišla divná od začátku. Chápu, že když je člověk v šoku může přestat mluvit, ale ona odmítala mluvit, aby neřekla, co ví, což mi přišlo trošku šílené. Navíc se neustále podceňovala, říkala si jak je neschopná, že ji nikdo nemá rád… prostě se neustále litovala a to mi na ní vadilo asi nejvíc.

Luke je taková vtipná kopa, ale když se mu něco nelíbí, není dobrý mít ho poblíž. Má výbušnou náladu. Ale když zrovna nemá jeden z těch záchvatů zuřivosti, je to docela fajn kluk.

Jasmine jsem neměla moc v lásce. Přišlo mi, že se do všeho motá a všem vnucuje svůj názor. Ale když jí někdo řekl něco jiného, bylo oheň na střeše. Nemluvě o jejích rychlých změn nálad. Těžko říct koho jsem nesnášela víc, jestli ji nebo Megan.

Vím jistě, že podobnou knihu jsem nikdy nečetla, vlastně dost pochybuji o tom, že nějaká existuje. I když v poslední době mám pocit, že nic originálního už neexistuje, takže bych se ani nedivila, kdybych v budoucnu na něco podobného narazila.

Přesto, že je kniha poměrně originální a autorčin styl psaní čtivý, tak z knihy nejsem zrovna dvakrát nadšená. Je zamotaná, zmatená a celkově bych ji asi přirovnala k psovi, který se snaží chytit svůj vlastní ocas, jen bez té roztomilosti. Tak to totiž opravdu je, autorka se točí v neustálém kruhu. Něco se děje, vyřeší se to. Jenže za chvíli se děje v podstatě to samé,i když s menší obměnou. A postavy byly do jedné docela bláznivé. Musím však autorce přiznat jednu věc a to tu, že konec jsem opravdu nečekala. Ten byl na knize jednoduše nejlepší.

Určitě se ke knize v budoucnosti nevrátím, jelikož i jedno přečtení je pro mě až dost. Co se týká autorky, nevím, jestli tu od ní ještě něco vyjde, ale pokud ano a bude to znít dobře, zkusím ji dát šanci, ale vyhledávat ji určitě nebudu.

Osobně bych vám knihu nedoporučila, ale je pravdou že to, co nesedlo mě může sedět někomu jinému a rozhodnutí o tom co si přečtete nebo nepřečtete není na mě. Takže můj názor znáte, rozhodnutí je jen a jen na vás.

5 komentářů:

  1. Teď se snažím co nejvíce nečíst YA knihy, které mě vždycky sice bavily, ale něco mi v nich chybělo :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem nečetla a podle recenzí, na které jsem narazila, se jí číst ani nechystám. Zatím na všechny působila stejně jako na Tebe nebo alespoň hodně podobně. Možná něco dalšího bude od autorky lepší a zajímavější. :)
    Anita

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem knížku také ještě nečetla, ale když už bych ji nechtěla kvůli ději, tak kvůli obálce ano, nevím čím, ale prostě se mi strašně líbí :D

    OdpovědětVymazat
  4. Megan mě bohužel hodně zklamala, nápad skvělý, ale zpracování bohužel špatné. Ale třeba se někomu bude líbit víc :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka na mě čeká v knihovně, tak jsem zvědavá, je pravda, že tvá recenze mě trošku zaskočila :D no, kdyžtak jí odložím a číst nebudu, uvidím

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)