21. 12. 2016

Filmová hodinka #3


Probudím se včera (Probudím se včera)


Komedie s originální zápletkou, v níž si věčně svobodný profesor češtiny Petr, díky třídnímu srazu uvědomí, že jediná dívka, kterou kdy miloval, byla jeho spolužačka Eliška. Tehdy v sedmnácti letech, nenašel odvahu jí říct, že ji má rád a ona se pak navždy vytratila z jeho života. Petrovi se naskytne jedinečná šance. Cestovat zpět v čase do svých studentských let a vrátit se do června 1989, kdy chodil do třeťáku. Dostane možnost napravit, co promeškal. Jenže zahrávat si s minulostí není jen tak. Návraty nejsou nikdy snadné. Petr se dostává do změti komplikací a průšvihů, které naštěstí řeší s vtipem, nadhledem a drzostí, kterou dobře zná od svých vlastních studentů. Postačí však tyhle zbraně na to, aby přesvědčil Elišku o svých citech a získal její lásku?

Tenhle film jsem viděla už několikrát a nepřestává mě bavit. Když o tom tak přemýšlím, je to z novějších českých filmů první, který se mi opravdu líbí. Má zajímavý příběh, který je možná kapku předvídatelný, ale i tak. Vtipné hlášky filmu spolu s hereckým obsazením také hodně pomohly. Jediné, co mě irituje, je neustálá reklama na Orbitky, ale dá se to přežít.


Now You See Me (Podfukáři)


Skupina čtyř špičkových iluzionistů „Four Horseman" v napínavé hře na kočku a myš s FBI a finančními magnáty. Team iluzionistů se kromě přípravy svých show zabývá také organizací bravurních a efektních bankovních loupeží zaměřených proti zkorumpovaným finančníkům. Během svých grandiózních vystoupení pak tito novodobí Robinové Hoodové nejenže loupež v přímém přenosu provedou, ale následně nechají „zabavené" peníze pršet na ohromené diváky...

Absolutně dokonalý film! Skutečně moc nevím, co jiného bych řekla. Úžasný příběh se skvělou zápletkou, nečekaným rozuzlením a skvělým hereckým obsazeným. Navíc kouzelnické triky jsou vážně úžasné. Podfukáře vám můžu jen a jen doporučit.


The Maze Runner (Labyrint: Útěk)


Podzemní výtah Thomase vyvezl na louku obklopenou vysokými zdmi. Vůbec na nic si nepamatuje, dokonce si zpočátku nevzpomíná ani na vlastní jméno. Hned po příjezdu jej přivítá skupina dalších mladíků, které již dříve potkal stejný osud. Vytvořili zvláštní komunitu, která se na tom podivném místě snaží přežít a zároveň neúnavně hledá únikovou cestu. Možnost utéct mají každé ráno, kdy se ve zdi otevírá obrovská brána. Ta jim však pouze umožňuje vstoupit do obrovského a neustále se měnícího bludiště, které jejich nový domov obklopuje. Nejlepší a nejodvážnější běžci hledají cestu ven a postupně mapují jednotlivé části labyrintu. Mají na to jen čas vymezený denním světlem, večer se brána uzavírá a kdo se nestihne včas vrátit, mezi stěnami labyrintu nepřežije. Zůstane po něm jen přeškrtnuté jméno vyryté na stěně. Labyrint se totiž v noci mění na děsivé místo plné nejrůznějších nástrah, kvůli nimž se pravděpodobnost přežití v jeho útrobách limitně blíží k nule. Thomase přesto bludiště neustále přitahuje. Možná za to může i fakt, že je jiný než ostatní chlapci. Jemu jedinému se zdají podivné sny o minulosti a o záhadné organizaci skryté pod zkratkou W.C.K.D. Navíc právě jeho jméno vykřikne nový pasažér, kterého přiveze další výtah. K překvapení všech to ale není chlapec, ale dívka (Kaya Scodelario). A právě ona možná drží klíč od brány jejich vězení.

V podstatě nemám filmu co vytknout. Prostředí vypadalo naprosto věrohodně, herci předvádějí skvělý výkon a příběh je zajímavý, nečekaný. Takže opět film, který můžu doporučit  asi každému. A zvlášť těm, kteří stejně jako já milují Dylana.


The Scorch Trials (Labyrint: Zkoušky ohněm)


Když Thomas a jeho kamarádi dokázali uniknout z vražedného labyrintu, doufali, že se dokážou vrátit ke svým starým životům. Nemohli se ale splést víc. Místo svobody je čekal pouhý postup do druhé fáze zkoušky připravené organizací Z.L.S.N. Pro Thomase a ostatní přeživší Placery z labyrintu tak běhání zdaleka nekončí. Jejich další útěk je zavede na Spáleniště, nejvíce sežehnutou část planety, krajinu plnou nepředstavitelných překážek. Sluneční erupce sežehly Zemi na popel a proměnily ji v pustinu. Světové vlády se zhroutily – a s nimi i řád a právo. Rozpadajícími se troskami měst teď bloudí takzvaní „raplové", lidé pokrytí hnisajícími ranami, které nakažlivý virus dohnal za hranu příčetnosti. Jejich jediným cílem je najít cokoliv živého, aby se nasytili. Thomas a jeho přátelé musí rychle najít bezpečné útočiště a organizace Z.L.S.N. se stará o hlavně to, aby jim šance na přežití nastavila v jejich neprospěch. Placeři se ale dokáží spojit s bojovníky odporu, zasáhnout vrchní velení Z.L.S.N. a odhalit tak další šokující plány, které si pro ně společnost přichystala. Thomase čeká tvrdá zkouška ohněm. Skutečně se někde uvnitř v jeho hlavě skrývá tajemství, které je zachrání?


Popravdě na filmu není vůbec nic špatného. Pořád realistické prostředí, skvělí herci (hlavně Dylan) a promyšlení příběh. Akorát mě film, stejně jako knihy podle které byl natočen nudil. Nevím, v čem je problém, ale z nějakého důvodu mě z hlediska děje bavil jen první díl. Každopádně bych řekla, že to je jen a jen můj problém, že tohle jednoduše není tak úplně můj šálek kávy.


Veškeré anotace jsou z Československé databáze filmů.

1 komentář:

  1. Mně se Labyrint: Útěk líbil, ale Spáleniště už tolik ne. Viděla jsi také Podfukáře 2? Je to stejná jízda! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)