25. 4. 2016

Jen jeden rok

Název: Jen jeden rok
Původní název: Just one year
Spisovatel: Gayle Forman
Žánr: Román
Počet stran: 344
Nakladatelství: Yoli





Nemůžu říct, že by byla obálka ošklivá, ale nelíbí se mi. Řekla bych  že dívka na této obálce není tou, která byla na obálce knihy Jen jeden den. A to ani nemluvím o tom klukovi. Představoval si někdo z vás Willema jako kluka z této obálky? Já tedy rozhodně ne. Ale stejně jako u prvního dílu se mi líbí fonty, kterými je napsáno autorčino jméno a název knihy. A také zdůraznění slova rok červeně. A pěkným detailem je i věta nad Willemovou hlavou. Avšak rozhodně by se obálky obešla bez titulku, který je dole. Je zbytečný a  obálku kazí.

Jen jeden rok je pokračování knihy Jen jeden den. A je to takové pokračování nepokračování, jelikož je to příběh z Willemova pohledu. Jelikož Willem a Allyson byly většinu první knihy odděleni, tak je ten příběh dost rozdílný od první knihy. A navíc kniha obsahuje bonusovou novelu Jen jedna noc, která celou tuhle sérii uzavírá.

Jestli jste četli recenzi na Jen jeden den, možná tušíte, že jsem se většinu té knihy nudila. Až na konci mě začala bavit a chtěla jsem moc vědět, co bude dál. Trochu jsem se obávala, že by to u této knihy mohlo být stejné, ale vkládala jsem naději do toho, že je z Willemova pohledu a on je trochu zajímavější osobnost než Allyson.

Když se Willem probere z bezvědomí, neví kde je. Ví však, že na něj někdo čeká. Jenže neví ani kdo, ani kdy. Když se rozvzpomene, jeho Lola už je dávno pryč. Willem neví jak ji kontaktovat, nezná ani její pravé jméno. To mu však nezabrání v tom, aby to zkusil. Otázkou je, jestli uspěje… nebo si jeho láska bude muset nakonec najít cestu k němu sama?

Musím uznat, že se mi Jen jeden rok četl opravdu mnohem lépe než Jen jeden den. Dobře našlo se tu i pár pasáží, které pro mě byly nezáživné a nejradši bych je přeskočila, ale je to opravdu zanedbatelná část. Řekla bych, že to není způsobeno ani tak tím, jak píše autorka, ale opravdu tím, jakou osobou Willem je. Příběh z jeho strany byl zajímavý, mnohem zajímavější než Allyson, což vysvětluje proč je tato kniha mnohem čtivější.

Willem je sice pohodář, ale tady byly jasně vidět i jeho další stránky. Třeba odhodlání a tvrdohlavost. Šel si za tím, co chtěl a nenechal si to od nikoho vymluvit. I když to nebylo zrovna lehké. A tím nemyslím jen hledání jeho milované Loly, ale i další věci. Dokázal se vypořádat se vším, co mu přišlo do cesty a ještě ke všemu v knize ukázal i svoji zranitelnost.

Allyson se v této knize moc nevyskytovala. Což mi upřímně moc líto nebylo. Bylo mi líto spíše toho, že jí Willem nemohl najít. Když už se tu Allyson vyskytla, hned si dělala unáhlené závěry. Na druhou stranu se nezachovala jako slepice a neutekla. Šla a zjistila, jak to ve skutečnosti je.

Willem putoval z jedné země do druhé. Jednou byl tady, pak hned tam a potom byl na druhé straně světa. Rozhodně je kniha plná rozmanitých míst, které jsou popsány tak dobře, že máte chuť chytit nejbližší let a vydat se tam taky.

Jak už jsem tu naznačila několikrát, zdá se mi, že Jen jeden rok je napsaný mnohem lepší než první díl a může za to asi hlavně děj a Willem který ho vypráví.

Ale součástí této knihy je vlastně ještě novela Jen jedna noc, kdy se vlastně dozvídáme závěr celého příběhu Willema a Allyson. Jsem ráda, že tu ten příběh byl, protože jinak bych byla na autorku fakt naštvaná, že nechala příběh nedokončený. Je však pravda, že mi povídka přišla zmatená a uspěchaná. Chtělo to podle mě více promyslet.

Jen jeden den, Jen jeden rok a Jen jedna noc. Tohle jsou takové tři díly této série, které rozhodně stojí za přečtení a já jsem opravdu ráda, že jsem si je přečetla. Upřímně však nevím, jestli se ke knihám někdy v budoucnu vrátím. Je mnoho knih a i když jsou tyhle skvělé, jsou na světě mnohem lepší.

6 komentářů:

  1. Vypadá zajímavě, rozhodně si jí ráda v budoucnu někdy přečtu.
    Jako vždy, velmi pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Je super, že sa ti tento diel čítal lepšie :-) Pre mňa by asi táto kniha veľmi nebola, ale základ je ako ju hodnotíš ty :-) Pekne napísaná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  3. Ehm, co říct, můžeš hádat.. Ano, i tohle je na mém nekonečném seznamu knih k přečtení :D A tím, že se ti série líbila si mi jen připomněla, že jsem si to ještě pořád nepřečetla, sakra :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč mám dojem, že je tvůj nekonečný seznam knih delší než můj nekonečný seznam knih? :D

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)