14. 3. 2016

Selekce

Název: Selekce
Původní název: The Selection
Spisovatel: Kierra Cass
Žánr: Romantika
Počet stran: 288
Nakladatelství: CooBoo





Při pohledu na obálku ztrácím slova. Ale vážně, vidíte jak je dokonalá? Ty šaty… ach bože. To je tak nádherná barva Sice mi trochu vadí, že je ta sukně až moc nadýchaná, ale zase nevypadá to vůbec zle a spolu s tou barvou to působí vážně skvěle. Když jsem u té barvy, tak mi na ní vadí ještě jedna věc. Šaty jsou sice modré, ale je to spíše taková modro-zelená barva (kterou jen tak mimochodem miluji), ale v knize má America ráda modrou a když se řekne modrá, představím si klasickou modrou. Ale to je jen poznámka mé mysli, na tom, že je obálka nádherná to nic nemění.

Jakmile vyjde knížka, kterou vydalo nakladatelství CooBoo je 100% šance,že si ji všimnu a 90% šance, že si ji přečtu.  CooBoo je jednoduše jednička mezi nakladatelstvími, která si vydává úžasné knihy. Když jsem viděla Selekci a přečetla si, o čem bude, nedokázala jsem odolat. Jako kdyby na mě volala: "Přečti si mě, přečti si mě."

Očekávání byla samozřejmě nejvyšší. Přeci jen 35 dívek soupeřící o srdce jednoho prince. To jednoduše musí být jednak šíleně vtipné a pak dost sladké a to je jednoduše skvělá kombinace. Taková televizní soutěž ve formě knihy, jednoduše skvělý nápad, tak proč od toho neočekávat hodně?

Chystá se Selekce. Ze všech kast bude vybráno 35 dívek, které budou soutěžit o srdce prince Maxona, ale nejen o to. Ta, kterou si vybere, se stane královnou a bude žít v přepychu. Ať už pochází z jakékoliv kasty, i kdyby třeba z té nejchudší, bude povýšena na první. A i kdyby nevyhrála, už jen účastí získá pěknou hromádku peněz. America Singerová, ale netouží být královnou, chce se jen vdát za svého přítele Aspena. Jenže Aspen je v nižší kastě než ona. Je to právě on, kdo ji přesvědčí, aby se přihlásila do Selekce, a když ji vyberou, čeká ji setkání s princem Maxonem, které se stane velice zajímavým.



Selekce je jedna z těch knih, která jako kdyby si žila vlastním životem. Pokusíte se ji přestat číst, ale nejde to. Je na ní něco co člověka přesvědčí, aby četl dál a dál a samozřejmě kdo by nepodlehl? Tím pádem z původně plánované četby na víkend se stala četba jen na pár sobotních hodin. Jednoduše nebylo možné knihu opustit. Skvělý děj s naprosto úžasným stylem psaním je jednoduše kombinace, které se nedá odolat.

America je přímočará. Měla by se sice ovládat, zvlášť před princem, ale nějak jí to nejde. Ale to, že se na rozdíl od ostatních nepřetvařuje, chce jistou dávku odvahy. Také je však smutná, kvůli odloučení od Aspena a zmatená z toho všeho, co se kolem ní děje.

Maxon je charismatický. I když by to měl být nafoukaný idiot, není. Je milý přátelský a docela nesví z toho, že si musí vybrat manželku mezi dívkami, které ani nezná. Také má v sobě odvahu, díky které bude určitě dobrým vládcem.

Aspen mi od začátku lezl na nervy. Sice vypadá jako kluk, který chce pro Americu jen to nejlepší, i když by to mělo být bez něj, ale mě přijde, že je to jen sobec, který nechce, aby byl někdo postavení výš než on. Když si to uvědomí, chová se ještě dotíravěji a nesnesitelněji než předtím.

Království, ve kterém se příběh odehrává, není vůbec pohádkové. Alespoň ne pro všechny. Vyšší kasty mají všechno, co si můžou přát. Šaty, šperky, slávu. Ale nižší kasty jsou na tom hodně bídně, bídněji než ve skutečných pohádkách.

Palác, ve kterém se většina příběhu odehrává pohádkově, však působí. Díky 35 dívkám tam teď sice ve vzduchu pluje rivalita a nenávist, ale i tak je to překrásné místo ještě s krásnější zahradou. Kdybych mohla, hned bych se tam nastěhovala.

Nebudu tvrdit, že je to ta nejoriginálnější kniha, kterou jsem četla, protože si teď nevybavím, co všechno jsem četla a co z toho bylo nejoriginálnější. Pravdou však je, že právě teď mi to tak připadá. Tento příběh se nepodobá ničemu, co bych znala. Jsem hrozně ráda, že zde kniha vyšla, protože ten příběh je doopravdy nezapomenutelný a já se od doby, kdy jsem dočetla poslední slovo, těším na druhý díl.

12 komentářů:

  1. Mě se Selekce velmi líbila, oblíbila jsem si celou sérii, i když si říkám, jestli na takové příběhy nejsem moc stará, ale na druhou stranu se u nich dobře relaxuje :D
    Poslední díl jsem přečetla během dne a teď čtu ten čtvrtý, ale tuším, že nebude tak dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk nikdy není starý na krásný příběh :)
      Já jsem se zatím zasekla u prvního dílu :( Čekám, až budu mít připravenou Elitu v knihovně... snad to bude brzy.

      Vymazat
  2. Selekce se mi líbila tak moc, že jsem se na další díly musela podívat ještě v angličtině, což se u mě normálně vůbec nestává... :) V každém případě si celou sérii plánuji koupit, dát si re-reading, přečíst čtvrtý díl, k němuž jsem se tedy zatím nedostala... ale snad se tak brzy stane. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka je naprosto dokonalá a ty šaty opravdu překrásné. Také jsem od knihy nemohla odtrhnout a oči a hned jsem popadla druhý díl, pak netrpělivě čekala na třetí a teď zase na další od Kiery. Do Maxona jsem se tak trochu zamilovala, je dokonalý a líbí se mi, že America je taková prostě normální. Dokonalý příběh. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maxon je doopravdy úžasný :) Mít po ruce druhý díl, asi bych se do něj také okamžitě pustila, ale bohužel :( Děkuju :)

      Vymazat
  4. Pro mě je Selekce čistě jen nenáročná oddechovka, u které moc nepřemýšlím, abych se nemusela rozčilovat nad hloupostí a naivitou některých postav :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Technicky vzato je většina knih oddechových. Ale myslím, že chápu jak to myslíš. Je to takový krásný pohádkový nenáročný příběh... asi moc přídavných jmen :D

      Vymazat
  5. To asi bude spíš pohádka, že? Alespoň to tak zní :-). A já pohádky ráda! No uvidíme, snad se k ní časem dostanu. Akorát ta obálka mě moc nezaujala :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trošku pohádkové to je, ale je to mnohem složitější než láska na první pohled mezi princeznou a jejím zachráncem :D

      Vymazat
  6. Selekce je naprosto skvělá. Vím, že spoustě lidí asi vadí, že je to naivní a moc pohádkové a tak, ale na tom je vlastně celý příběh postavený, takže já to naopak zbožňuju. Celá série je úžasná, a obzvlášť ty obálky <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono, která kniha není aspoň trochu naivní? Moc jich není :D Jop, Selekce je úžasná :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)