11. 3. 2016

Losing it

Název: Losing it
Původní název: Losing it
Spisovatel: Cora Carmack
Žánr: Román
Počet stran:
Nakladatelství: 






Nemám moc v lásce obálky, které jsou rozděleny pruhem, kde je název knihy. Ale konkrétně u téhle knihy mi to nevadí. K obálce se to vážně skvěle hodí. Obálka celková vypadá opravdu krásně. Nevím, kdo ty fotky fotil, ale tleskám mu. Vypadají nádherně. Sice mi přijde, že vyobrazení Bliss a Garrica na obálce moc neodpovídá tomu, jak jsou popsáni v knize, ale vem to čert. Navíc jsem doopravdy ráda, že máme vlastní obálku. Ta původní mě vůbec nezaujala, spíš by mě od knihy odradila.

Jsem moc ráda, že knize zůstal název Losing it. Sice nevím, co vedlo překladatele k tomu nepřeložit ho, ale podle mě to knihu vystihuje. Dát tam nějaký jiný, už by to nebylo ono.

Mám zlozvyk. Každý týden si vždycky projdu na internetové stránce naší knihovny seznam novinek. A když jsem viděla obálku téhle knihy, neváhala jsem. Rezervovala jsem si ji a ani si nepřečetla o čem kniha vlastně je. Což je u mě dost neobvyklé. Většinou si je spíše půjčím skutečně, aniž bych si přečetla o čem kniha je.

Anotace zněla opravdu šíleně. Po jejím přečtení jsem dokonce zvažovala, jestli má vůbec cenu začínat číst. Znělo to příšerně naivně, jako jeden z těch pitomých dívčích románku, které nestojí za nic. Ale nakonec mi to nedalo a pustila jsem se do čtení.

Bliss studuje herectví a se svým životem je spokojená. Jediné co jí vadí je to, že je ještě panna. Když se to dozví její kamarádka, donutí ji jít do baru a sbalit někoho, s kým by se mohla vyspat. Když už to vypadá ztraceně, objeví Garrica, který ji naprosto okouzlí. Jenže všechno se vždycky musí zvrtnout. Nejenže od Garrica uteče, ale druhý den zjišťuje, že je to její profesor.

Ze začátku to opravdu vypadalo hrozně, ale čím dál jsem postupovala, tím víc se mi příběh líbil. Navíc ho od začátku doprovázel skvělý styl psaní, který si nemůžu vynachválit. Spolu dohromady to tvoří opravdu krásný celek s dost divnou hlavní hrdinkou.

Bliss jsem od začátku nechápala. Chová se hloupě, naivně, pitomě… mohla bych pokračovat dál, ale všechna slova mají v podstatě stejný význam. Snažila jsem se její chování pochopit, ale ono doopravdy nedávalo smysl. Sice ke konci knihy přišla tak nějak k rozumu, ale i tak. Mám pocit, že divnější knižní hrdinku jsem ještě neviděla.

Garric měl v hlavě jasno. Věděl, co chce a co nemůže mít. Ale tu hlavu vždycky něco překřičelo. Také byl milý a nápomocný. Občas měl před sebou všechna fakta, díky kterým si mohl vytvořit jasný závěr, ale on je jednoduše ignoroval. Rozhodně je to zajímavá postava, která v knize není dost rozebrána.

Co jsem koukala na autorčiných stránkách a na goodreads je Losing it, série jejíž je součástí a asi většina knih od autorky celkem úspěšná. Ale bohužel ne dost na to, aby o ní bylo slyšet. I já jsem knihu objevila vlastně jen díky náhodě.

Jak už jsem řekla na začátku, po přečtení anotace jsem čekala to nejhorší. Ale nakonec mě kniha příjemně překvapila, jak stylem psaní, tak dějem. Doufám, že zde vyjdou i další autorčiny knihy a především zbytek série, jejíž součástí je Losing it. 

4 komentáře:

  1. Přečetla jsem pár stránek, ale kniha mě vůbec nechytla, tak jsem ji odložila. Možná jí dám ještě šanci. Někdy.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě kniha taky naprosto dostala! Teď hodně uvažuji o re-readingu :D Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo měl na ni tak pozitivní názor, protože většina ji považuje za odpad :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten by mi taky neuškodil, jen kdyby těch knih nebylo tak moc :D Já vím a je to škoda, je doopravdy dobrá :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)