2. 2. 2016

Bez naděje

Název: Bez naděje
Původní název: Hopeless
Spisovatel: Colleen Hoover
Žánr: Román
Počet stran: 384
Nakladatelství: Yoli






Obálka se mi opravdu líbí a oproti originální, která mi přijde trochu divná, je o sto procent lepší. I když mi písmo ze začátku přišlo trochu obyčejné, čím déle jsem se na obálku dívala, tím více mi přišlo, že tento font je pro knihu ten pravý. Hodně se mi také líbí přechod oranžové do černobílé. Nevzpomínám si, že bych to viděla na nějaké jiné knize, ale působí to opravdu dobře. V konečném důsledku mi na obálce vadí jen jediné a to růžová placka Like. Ta je zde úplně zbytečně. A i když není tolik nápadná, jako většině podobných štítků, které se dávají na knihy, pořád tam je.

Bez naděje je první román, který v česku vyšel od Cooleen Hooverové a vlastně je to též první kniha, kterou vydalo nakladatelství Yoli. Z osobní zkušenosti jsem tedy nemohla ani v nejmenší předpokládat jaká kniha bude. Ale ohlasy byly opravdu pozitivní, a kdybych nebyla už dávno rozhodnutá si ji přečíst, recenze, na které jsem narážela skoro všude, by mě o tom přesvědčily.

Sky je obyčejná dívka, až na to, že nic necítí. To se ale změní, když potká Holdera. A náhoda tomu chce, že ho potká znovu a znovu. Holderova přítomnost Sky nedá jen důvod cítit, ale ukáže se, že Holder toho o jejím životě ví mnohem víc než ona sama. Nakonec jí to řekne, ale všechny to vzpomínky jsou příliš bolestivé a ani nejsou všechny. Sky se chce dozvědět i zbytek své minulosti a to co se dozví, jí změní život.


Příběh je vyprávěn z pohledu Sky a už v první kapitole jsem zjistila, že  Cooleen Hooverová je úžasná spisovatelka. Příběh mě do sebe vtáhl rychleji, než jsem čekala. Dokonalý autorčin styl s dějem, který se tvářil jako tuctový, ale ve skutečnosti byl originální, tvoří naprosto úžasné a jedinečné dílo.

Sky je jedna z mála hrdinek, kterou jsem neměla chuť majznout pánví po hlavě, aby se vzpamatovala. Ona jednala přiměřeně. Nechovala se ani jako hysterka ani jako naivka. No… možná byla trochu nezkušená v žití reálného života. Ale jinak to je naprosto normální holka se skvělou povahou. Jednoduše hrdinka, jak má být.

Holder je zas typický hrdina, který má několik nedokonalostí, které ho činí neskutečně dokonalým. Je úžasný. Snaží se uchránit lidi, na kterých mu záleží a nestará se o to, co si o něm myslí ostatní. Občas má menší problém se sebeovládáním, ale to mu přidává na reálnosti.

Bez naděje bohužel nepatří mezi knihy, o kterých slyšíte několik let na každém kroku. A upřímně? Tahle kniha by si to zasloužila víc, než některé tzv. bestselery.

Je jen málo spisovatelů, kteří mě dokážou vtáhnout do děje od první stránky a ještě k tomu vymyslí zajímavý a jedineční příběh. Kniha mi docela připomněla knihu Důvěřuj mi od J. Lynn. Ta se také na první pohled tvářila jako tuctová kniha, ale nakonec byla chytlavá a zajímavá. Kdybych měla tyhle dvě knihy porovnat, nedokázala bych to. Obě dvě jsou skvělé, ale svým vlastním způsobem. Kéž by takových knih, jako jsou tyto, bylo více.
 
Můžu naprosto jistě říct, že si Bez naděje přečtu znovu. Nevím, kdy to bude, jestli za týden nebo za rok. Ale než se k ní znovu dostanu, doufám, že v česku vyjde ještě pořádná kupa knih od Cooleen Hooverové, které bych si mohla s chutí přečíst.

 

6 komentářů:

  1. O knihe som ešte nepočula, takže toto je moje prvé stretnutie s ňou :-) Nevyzerá zle, ale obsahovo to nie je práve kniha, po ktorej by som siahla. Je však super, že sa ti páčila a vďaka za peknú recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím :D Ráda bych sem dala recenzi na knihu, která by ti sedla, ale bohužel fantasy moc nečtu... aspoň ne takovou, kde by stejně nebyla romantika...

      Vymazat
  2. O knize jsem už několikrát slyšela, ale tak nějak jsem ji nepovažovala za zajímavou, ale to tvoje recenze vyvrací, takže se po ní možná podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jen doufám, že na ní budeš mít podobný názor jako já...

      Vymazat
  3. Další kniha na mém nekonečném seznamu knih k přečtení. Jsem zvědavá, kdy se k ní dostanu :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)