7. 11. 2015

Krycí jméno Verity

Název: Krycí jméno Verity
Původní název: Code Name Verity
Spisovatel: Elizabeth Wein
Žánr: Román
Počet stran: 312
Nakladatelství: CooBoo





Obálka je zajímavá. Přijde mi, že se přesně hodí k tématu knihy. Je na ní vyobrazené všechno důležité, hrdinka knihy (tedy jedna z hrdinek), letadlo a červený podklad názvu odkazuje na krev a smrt. Nejvíc se mi ale líbí na dotek. Nejsem moc schopná to popsat, ale na pohmat je úplně jiná, než obálky ostatních knih.

Knihy, které jsou historické, ať už podle skutečné historie nebo vymyšlené, moc nečtu. I když téma zní mnohdy dobře, většinou je kniha nudná a nezáživná. Ale u Verity jsem se rozhodla riskovat. Jednak proto, že všichni o knize mluví v superlativech a pak také proto, že knihu vydalo nakladatelství CooBoo a to se ve výběru knih, které vydává, většinou nesekne.

Verity je chycena gestapem poté, co udělá chybu, která by za jiných okolností byla malicherná. Ale jelikož je Verity špionka, je osudná. Musí se tak vyrovnat s krutým výslechem, kterému nakonec podlehne a vymění informace za kus papíru. Má dva týdny na to, aby na papíry zapsala všechno, co ví. Avšak je to Verity a tak na papíru odhaluje velký kus svého života. Otázkou je, jestli píše pravdu.


Kniha je rozdělena na dvě části a také na kapitoly, které jsou rozděleny ještě na podkapitoly. Řekla bych, že to ohromně usnadňuje orientaci v celé knize a opět ji to opticky zkracuje.

Překvapivě se mi kniha četla doopravdy dobře. Autorka uměla příběh podat vážně zajímavě. Je pravda, že se mi lépe četly části, které se odehrávaly v současnosti než ty, které už se staly dávno. Ale i tak bych řekla, že je to asi ten nejzáživnější historický román, co jsem kdy četla. Ne, že bych jich tedy četla nějak moc.

Verity před zajetím byla sebevědomá dívka, která měla strach z mnoha věcí, ale svým způsobem byla odvážná. Ale kdo je teď? To je otázka. Je zbabělá a neváhá zradit svoji zem za trochu papíru nebo je odvážná a dokáže se postavit lidem, kteří rozhodnou o jejím osudu? Těžko říct, nejspíš oboje. Není ani zbabělec ani hrdina. Je to prostě špionka, která se ocitla na nepřátelském území.

Maddie je svérázná. Má jasno v tom, co chce dělat a nenechá si to nikým rozmluvit. Přišlo mi, že má trochu problém s důvěrou, ale nebyla nijak přehnaně paranoidní. Také je soucitná a starostlivá. Ale přesto, že jsou všechny tyhle vlastnosti dobré, mi nebyla zrovna dvakrát sympatická.

Když chytíte nepřátelskou špionku, asi jí těžko zamknete do pokoje s topením a pořádnou postelí. Ne, zamknete ji do "cely" prolezlé zimou a plísní. Tak ostatně vypadá většina místností. A i venku je to katastrofální, zuří válka. Avšak v příběhu se dostáváme i na příjemnější místa, když Verity vzpomíná na své seznámení s Maddie. A to je příjemná změna oproti tomu depresivnímu prostředí, které k hrůzám války patří.

V Česku je kniha doopravdy úspěšná, což už jsem ostatně zmínila i na začátku recenze. Jak je to v jiných zemích nevím, jelikož jsem o knize před jejím vydáním v češtině neslyšela, ale to může být také tím, že se o historické romány moc nezajímám. Každopádně jistý celosvětový úspěch nejspíš má, jelikož i autorka je ve světě dost známá.

Krycí jméno Verity je opravdu skvělá, zajímavá a čtivá kniha plná nejrůznějších překvapení. Svým způsobem i trochu depresivní, ale taková válka prostě je.  Jsem doopravdy ráda, že jsem se nakonec rozhodla si ji přečíst. Trochu vylepšila můj pohled na historické romány, i když je pravdou, že po jejím přečtení nehodlám začít číst historické knihy jak na běžícím páse. Ale minimálně jednu bych si určitě ráda přečetla. A tou knihou je druhý díl Verity. Jen doufám, že vyjde co nejdříve.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia.

13 komentářů:

  1. O knihe som už veľa počula a vyzerá to, že by som si ju rada prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu čte snad každý. =D Já bohužel nefandím knihám o válce. Nerada to čtu, tak že si ji nejspíš nikdy nepřečtu ale hodně jsem na ní četla chválu. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jim taky nefandím, ale když ji vydalo CooBoo, neodolala jsem :D

      Vymazat
  4. Jediné, co mě od knihy odrazuje je ta historie, ale jinak mě knížka hrozně láká :D Zatím se snažím udržet, ale je jenom otázka času, kdy si ji koupím a začnu číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta kniha je hlavně o historii :D Ok. až se utrhneš z řetězu. dej vědět :D

      Vymazat
  5. Jak víš, já ji už četla a moc se mi líbila - i když mě štve, že jsem se u ní nerozbrečela stejně jako všichni ostatní, kdo ji četli. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Všichni jsou z této knihy na větvi. Ale nejsem si jistá, jestli by mě to bavilo. Já ty válečné témata moc nemusím....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně na větvi z na nejsem, jen se mi líbila :D A s těmi válečnými tématy tě chápu.

      Vymazat
  7. Já nevím, prostě mě ta kniha nějak neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, i když bych řekla, že máš historické knihy ráda.

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)