20. 10. 2024

Jak (ne)být jako Harry

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Jota za účelem recenze. 

Harry Potter je světový fenomén, který ovlivnil hned několik generací a jistě v budoucnu ovlivní další. Je to série, které mnoho lidí naslouchá, protože všichni chtějí dostat svůj dopis z Bradavic. Všichni chtějí být svým způsobem jako Harry Potter a přesně tohle chce kniha nabídnout.

Kniha je opravdu krásně zpracovaná a přehledná. Před každou kapitolou je celá stránka věnována jednomu citátu z Harryho Pottera, která je po grafické stránce opravdu krásná. Na začátku každé kapitoly je další citát z knih, jen už bez grafiky.

Citáty jsou krásným odkazem na sérii, ale většina z nich neměla nic společného s tím, co se probíralo v dané kapitole. Přišlo mi, jako kdyby je tam autorka nastrkala náhodně, takže vlastně neměli jiný než okrasný a nostalgický účel.

Z obsahu jednotlivých kapitol jsem na rozpacích. Jejich velkou část autorka věnuje tomu, že shrnuje, co se událo v knihách. Nepopírám, že jsou třeba příklady, ale tohle je trochu moc, protože k samotné vlastnosti, kterou má Harry Potter se dostává jen okrajově. A sice to tak není u všech vlastností, ale některé z nich plavou na vodě. Buď si je autorka vyvodila z filmů a nevzala v potaz knihy, které by její závěr nepodporovali, nebo si vlastnost vysloveně vyčarovala.

Na konec každé kapitoly autorka přidala Radu Potterheadovi, což je krátké shrnutí kapitoly, které je od ní graficky odděleno. Nebo to tak bylo zamýšleno, ale v některých případech mi přišlo, že v něm naráží na něco, co v kapitole vůbec nebylo.

Občas se mezi kapitolami objeví interaktivnější části. Jedná se o různé dotazníky, ve kterých zaškrtáváte, co je vám nejbližší a mělo by vám to prozradit něco o vaší osobnosti. I když jsem popravdě nepřišla na to co, jelikož u toho žádné shrnutí nebo závěr není. Ale je to po grafické stránce opět hezky zpracované a je to fajn zpestření.

Na závěr autorka přidala kvíz, který odhalí, jaký profesor z Bradavic jste. Pokud by to někoho zajímalo, tak mi vyšlo, že jsem Severus Snape. To by mě popravdě nikdy nenapadlo, ale když se podívám na své odpovědi a celkově porovnám naše povahy, tak musím říct, že to sedí.

Chovejte se jako Harry Potter je z hlediska schématu dobře promyšlená knížka, která je po grafické stránce nádherná. Ale z hlediska obsahu je za mě nedostačující. Nepochybuji o tom, že autorka mnohokrát četla knihy, ale sérii ani postavám příliš nerozumí. Ačkoli radí, jak se chovat jako Harry Potter, tak ve skutečnosti o něm a jeho chování neví skoro nic. Jako nostalgické ohlédnutí za celou sérií kniha není špatná, ale to je všechno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)