14. 2. 2022

Iniciativa Polaris

Sophie a její kamarádi zažili velkou ránu. Poté, co se jeden z nich přidal k nespatřeným, už netuší, jestli si můžou navzájem věřit. Ale i když je důvěra křehká, nezbývá jim nic jiného, než pokračovat v tom, co začali a snažit se odvrátit nebezpečí. Kromě toho, že hrozí válka, se objevují informace o tajném projektu s názvem Iniciativa Polaris. Hrozba vzrůstá a není jisté, že se podaří strašlivé plány zastavit. Ale Sophie, Biana, Fitz a Dex společně s Černou labutí udělají cokoli pro to, aby vrátili do světa mír.

Kniha je opět napsána v er-formě, ale soustředí se především na události, kterých se účastní hlavní hrdinka Sophie. Jedná se o formu, která je pro dětské knihy typická, ale v tomto případě autorce rozhodně nebrání v tom, aby skrz ni vyjádřila emoce a to, co se honí hlavní hrdince hlavou, což je příběhu velkým přínosem a vše díky tomu působí emotivněji.

Jako obvykle jsem se do knihy okamžitě začetla. Shannon Messenger má skvělý styl psaný, do kterého není problém se pro jeho nenáročnost začíst, ale zároveň se nejedná o žádný povrchový způsob vyprávění. Autorka to skvěle umí se slovy a tvoří skrz ně nádherné scény i jejich pozadí, díky čemuž příběh působí jako živý.

Nejspíš se už budu opakovat, ale i tentokrát se autorce podařilo zvednout laťku ještě o trochu víc, než v předchozím díle. Příběh je opět složitější a kupí se další a další zápletky, ale zároveň není přehlcen podněty a nerozpíná se do naprosto odlišných směrů. Všechna témata a zápletky spolu krásně souzní.

I v tomto díle autorka vrhla trochu světla na některé záhady, které se v sérii do teď objevily, ale jejich místo nezůstalo prázdné dlouho, protože se objevily aktuálnější a palčivější záhady, které celému příběhu dodaly opět opar tajemna. Zároveň je ale vidět, že se příběh krásně posouvá a někam spěje. Nezůstává na jednom místě a netočí se stále kolem stejného problému, ale zároveň je se všemi předchozími událostmi propojený.

Kromě toho, že se vyvíjí příběh, se současně s ním vyvíjí i postavy, což se mi na téhle sérii líbí. Nejsou celou dobu stejné, jak to občas bývá u knih určené mladším čtenářům. Když porovnám to, jaké byly v prvním díle, tak je to dost odlišné od toho, jaké jsou teď. Je tam opravdu vidět velký vývoj, který je zároveň ale naprosto uvěřitelný a je v souladu s příběhem.

Přesně podle očekávání mě pátý díl série Strážce ztracených měst zaujal stejně jako předchozí díly. Je to skvělá a dynamická série, která nenechá čtenáře ani chvíli ztratit pozornost. Neustále se zde něco děje, vrší se tu zápletka na zápletku a zároveň se tu nevyskytují nesrovnalosti nebo nějaké přehnané či předramatizované scény a posuny. Shannon Messenger jako obvykle nezklamala a já se už moc těším na další díl.

Za poskytnutí knihy k recenzi a možnost vrátit se zpět do tohoto úžasného světa děkuji e-shopu Megaknihy.

Polaris můžete zakoupit ZDE a předchozí díly a další autorčina díla ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)