12. 10. 2020

Dívka s křídlorožcem

Sophie se začíná zžívat se světem elfů, ale není to pro ni lehké. Někteří elfové se jí vyhýbají kvůli jejímu únosu, který otřásl celou komunitou. Berou její přítomnost jako špatné znamení. Ale Sophie se občas cítí odstrkovaná i od těch, kteří ji mají rádi. Sice je elf, ale nikdy nebude jako oni a až příliš si to uvědomuje.

Starost jí dělají i její schopnosti, které jsou moc silné a rozvíjejí se až příliš rychle. A také začínající rok na Foxfireské akademii. Většinu spolužáku si už sice získala a je tam se svými kamarády, ale někteří učitelé se s ní pořád nedokážou smířit. A aby toho nebylo málo, stará se o křídlorožce Silveny, který nedůvěřuje nikomu jinému než ji.

Sophii však pořád pronásleduje myšlenka na Černou labuť. Jsou její členové dobří nebo zlí? Opravdu se snaží pomoci ji a celému společenství elfů nebo konají zvěrstva, které by žádného elfa ani nenapadla? To hodlá Sophie zjistit, ale její pátrání bude nebezpečnější, než by si kdy pomyslela.

Stejně jako v případě prvního dílu je příběh vypravován v er-formě, přičemž ústřední postavou je Sophie. I když je kniha napsána v er-formě, Shannon Messenger do ní opět zahrnula velkou dávku Sophiiných myšlenek, emocí, nejistot a dalších soukromých věcí, které se v ní odehrávají. Díky tomu může čtenář hlavní hrdince bez problému porozumět, případně se do ní i vžít.

Autorka má skvělý styl psaní. I když se v knize objevuje hodně fantasy prvků a je třeba vysvětlování, jak některé věci fungují, vůbec to příběh nezpomaluje a ani v nejmenším to není nudné. Naopak to s ostatními komponenty knihy skvěle ladí a kniha se tak čte lehce a rychle.

K popisu hlavní hrdinky tedy nelze nic vytknout, hlavně proto, že je v knize zprostředkované právě i to, co se jí honí v hlavě. Ale celkově je její osobnost dobře promyšlená a zpracovaná, což je společné všem postavám. Je jednoduché udělat si obrázek o tom, jaká která postava je, pokud zrovna není autorčiným záměrem, aby to bylo nejasné. Také není problém od sebe jednotlivé postavy odlišit, nedochází tedy k záměnám, které by narušovaly příběh. Hloubce postav se skutečně nedá nic vytknout.

Druhý díl sice nezačal úplně v momentě, kdy skončil ten první, ale žádná významnější pauza mezi těmito dvěma knihami není. Autorka tedy navazuje na první díl, pokračuje v rozehraných zápletkách a vytváří nové.

První díl si hodně lidí spojovalo s Harrym Potterem a musím říct, že nějaká obecná souvislost tam skutečně byla. Ale při čtení Exillia jsem si na Rowlingovou ani nevzpomněla. Už předchozí díl byl originální, ale tady to autorka pomocí dalších neotřelých nápadů posouvá na další úroveň.

Moc se mi na knize líbí, že není zaseknutá na jedné rovině příběhu. Velká část knihy se sice točí kolem Sophie, ale rozhodně se nejedná jen o jednu věc. A v knize jsou i další zápletky, které se Sophií souvisí jen okrajově. Některé spolu vzájemně souvisí hodně, jiné jen trochu, ale spolu to skvěle funguje a vytváří nádherný a všestranný příběh.

Nemyslela jsem si, že by se mi druhý díl líbil méně než ten první a jsem opravdu ráda, že se můj předpoklad vyplnil. Shannon Messenger v první knize začala se skvělým příběhem a v té druhé s ním jen pokračuje a vylepšuje ho. Opět tedy nemůžu této autorce nic vytknout a už se moc těším na pokračování.

Pokud jste ještě sérii nezkusili, nebo po prvním dílu z nějakého důvodu váháte, jestli jít do druhého, tak já vám můžu sérii jen a jen doporučit. Z toho, co jsem zatím viděla, má autorka dobře našlápnuto a pevně věřím, že celá série bude pokračovat ve stejném duchu, jako první dvě knihy. Pokud vás tedy příběh něčím zaujal, určitě mu dejte šanci ať už je vám deset, dvacet nebo sto. Na tuhle sérii není podle mě pozdě v žádném věku.

Za poskytnutí knihy plné magických věcí, kterou nejsou magií, děkuji e-shopu Megaknihy.

Exillium můžete zakoupit ZDE.

První díl ze série Strážci ztracených měst můžete zakoupit ZDE.

1 komentář:

  1. Křídlorožec je boží název. :-D Ale klidně by to pak mohl být okřídlený nosorožec. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)