19. 7. 2020

Ziggyho kočičí moudra


Kocour Ziggy moc dobře ví, že by bylo na světě mnohem lépe, kdyby se lidé chovali více jako kočky. Už to prostřednictvím svého zapisovatele Stéphanea Garniera sdělil všem dospělým ve svých knihách Chovejte se jako kočka a Chovejte se jako kočka 2. Ale nezapomněl ani na lidská koťata. Pro všechny malé čtenáře zhruba od devíti let napsal knihu Buď cool jako kočka.

Kniha je rozdělena na osmnáct kapitol. Každá se zabývá jedním z častých problémů, s nimiž se děti potýkají. Snaží se říct čtenářům, že skuteční kamarádi jsou důležitější než popularita, ale i to, že by si měli věřit nebo že pomsta není řešení. A samozřejmě ještě mnoho dalších užitečných věcí.


Každá kapitola začíná Ziggyho úvodem na dané téma. Jedná se o takové hrubé zasvěcení do problému dané kapitoly. Pokračuje to pak nějakým moudrým citátem, který s danou kapitolou souvisí. Mezi citovanými jedinci pak nechybí ani takové osobnosti jako Garfield nebo Kocour v botách. A jelikož je Ziggy doopravdy jedinečný terapeut, tak se po té vždycky vydává za jedním ze svých lidských kamarádů, aby jim pomohl s daným problémem. Tato schůzka je jím v knize podrobně zaznamenána a nechybí ani jeho postřehy a poznámky k dané problematické situaci.

Další důležitou součástí kapitol je Check & Chat. V této části Ziggy shrne ta nejdůležitější poselství, které by si lidé měli zapamatovat a řídit se jimi. Následuje pak dotazník s otázkami, které má čtenář vyplnit a vrátit se k nim, aby si skutečně uvědomil, co by mohl dělat lépe nebo jak zapracovat na svých slabých stránkách.

Celou knihu doplňuje velké množství nádherných ilustrací, většinou koček. Jsou velké i malé, ale především neuvěřitelně roztomilé. Zaplňují v knize hodně prostoru, což je jedině dobře, protože díky nim působí kniha zábavněji a přístupněji. A ani podklad pro kočičí moudra není jen prostě bílý. V knize se na všech stránkách kombinuje bílé a zelené pozadí, což spolu s ilustracemi vypadá opravdu fantasticky.

Jsem opravdu ráda, že někdo takovouhle knihu napsal. Pokud něco, tak mě mrzí, že nevyšla mnohem dříve. Konkrétně v době, kdy mi bylo nějakých těch devět let. Možná bych si z knihy nevzala úplně všechno, co bych mohla, ale rozhodně by mi pomohla. Všechny věci, které jsou v ní napsané, děti zkrátka potřebují slyšet a z vlastní zkušenosti vím, že je z velké části neslyší. Rozhodně ne, tak jak by potřebovaly. Myslím si, že tohle by měla být povinná výbava každého žáka základní školy. Je to neskutečně užitečná kniha, která lehkým způsobem pomáhá dětem najít sami sebe. Je to něco, co na knižním trhu opravdu chybělo.

Zároveň si ale myslím, že je to kniha, která by mohla pomoct všem. Pro dospělé publikum autor sice napsal Chovejte se jako kočka a Chovejte se jako kočka 2, ale občas neuškodí řídit se podle „jednodušších“ rad. Lidi totiž občas všechno neuvěřitelně komplikují a tohle je řečeno tak jasně a stručně, že zkrátka nejde nevzít to na vědomí, pokud daný člověk chce. Za sebe můžu říct, že i tady jsem našla rady, kterými se neřídím, ale rozhodně bych měla, protože by mi to vylepšilo život. A věřím, že nejsem jediný plnoletý člověk, který by to tak mohl vnímat.

Po seberozvojové stránce, stejně jako po grafické, tedy nemám knize co vytknout. Jediné v čem na můj vkus kniha pokulhává, jsou právě dotazníky na konci kapitoly. Sebereflexe je skvělá věc, ale upřímně si nemyslím, že by se u toho většina dětí zastavila. Je pravděpodobné, že to vezmu jako doplňovačku, napíšou svoje odpovědi a prostě budou pokračovat ve čtení. A to jim popravdě asi moc nepomůže. Je třeba podívat se zpátky na ty odpovědi a zamyslet se nad tím.

I když jsem tedy za tyhle dotazníky opravdu moc ráda, tak si nemyslím, že by splnily svůj účel. Podle mě by potřebovaly ještě doplnit a třeba do nich přidat i část, která by děti skutečně přesvědčila, aby se na chvíli zastavily nebo se dokonce vrátily. Nejspíš by to někteří z nich stejně neudělaly, ale zvýšilo by to podle mě jejich počet a v mysli by jim tak mohlo ulpět ještě mnohem více ze Ziggyho kočičích mouder.

Popravdě by knize vůbec neuškodilo, kdyby byla o trochu víc interaktivní, hravá. I když příběh vypráví kocour a je protknuta příběhem, pořád se jedná o populárně naučnou literaturu. A hodně dětem pomáhá, když si kromě čtení můžou i zapisovat, hrát nebo plnit různé úkoly, které s tím souvisí. Jednak je to pro ně zábavnější a pak si i víc zapamatují.

Jak už jsem řekla, kniha je podle mě opravdu skvělá a jsem neskutečně ráda, že něco takového u nás vyšlo. Obsahově toho kniha dokáže dát opravdu hodně dětem, které se v nějaké části svého života cítí ztracené. Ale rozhodně se nejedná o knihu jen pro děti, protože tyhle rady jsou zkrátka nadčasové a člověk je využije po celý svůj život a rozhodně neuškodí, když si ji někdo přečte i v pozdějším věku nebo se k ní bude v průběhu let vracet.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota.
Na stránkách nakladatelství můžete zakoupit knihu Buď cool jako kočka, ale i ostatní tituly od Stéphanea Garniera.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)