7. 6. 2020

Zlatovláska z Vesmíru


Cress žije od malička ve Vesmíru v umělém satelitu. V kontaktu je akorát s pobočnicí královny Levany, která ji jednou za čas doveze zásoby a vyřídí jí královniny rozkazy. Cress je totiž skvělá hackerka, což Levana využívá ke svým záměrům.

Jejím hlavním úkolem je nenápadně sledovat Zemi a získávat informace o princi Kaiovi a uprchlících. Jenže Cinder už má dost osamělého života a poslouchání Levaniných rozkazů. Takže i když přesně ví, kde se uprchlíci schovávají, nehodlá to nikomu prozradit. Naopak se rozhodne spojit se Cinder a jejími přáteli, aby jim pomohla královnu svrhnout. Ale nejdřív musí Cress vysvobodit z jejího vesmírného vězení.


Stejně jako Cinder a Scarlet je i Cress napsána v er-formě. Jelikož je tohle ale už třetí příběh ze série Měsíční kroniky, který kromě toho, že představuje nový příběh, zároveň pokračuje v těch předchozích, střídá se v knize mnohem víc pohledů. Nejvíc prostoru má samozřejmě Cress, ale hodně se objevují i kapitoly, které se soustředí na Cinder a Scarlett. Další se soustředí i na Kaie, Vlka a Thorneho, ale není jich zdaleka tolik jako v případě ženských hrdinek.

Marissa Meyer má opravdu skvělý styl psaní. Sice mi občas chvíli trvalo, než jsem se na něj správně naladila, ale když jsem se jednou začetla, bylo pak už těžké přestat. Není to proto, že by byl autorčin styl psaní nudný, ale je hodně obsáhlý. 

Autorka totiž vymyslela opravdu zajímavý svět s postavami, které mají složité životní příběhy a aby toho nebylo málo, tak všechny ty příběhy propojuje v jeden. Její kniha je zkrátka postavená na detailech a na tom, aby čtenář pochopil všechny souvislosti. Musí tedy vyprávět knihu mnohem obšírněji než jiní autoři, ale ani tak do knihy nedává zbytečné popisy, které by neměly v příběhu vysvětlující nebo estetickou roli.

Detailní popisy tedy nejsou v žádném případě slabinou knihy, ale naopak její výhodou. Autorka tak dává možnost čtenáři pochopit každý aspekt svého světa a nenechává ho zbytečně tápat ve tmě. Zároveň ta popisovost nebrání tomu, aby kniha byla akční. Spíše bych řekla, že vlastně díky tomu ta akčnost ještě mnohem víc vyniká.

A právě i díky autorčině stylu psaní je kniha opravdu úžasná. Jak už jsem naznačila, jsou všechny aspekty příběhu probrány opravdu detailně, ale zároveň nechybí ani zajímavé dialogy, akční části a romantické scénky. A to celé je prodchnuto pořádnou dávkou magií a vědy. Na první pohled to může vypadat jako velký mišmaš, ale spolu to dokonale funguje. Stejně jako příběhy tří silných hrdinek.

V knize se tedy dozvídáme, jak pokračují příběhy Cinder a Scarlet, které jsou takovou moderní Popelkou a Červenou karkulkou. V jejich knihách bylo jasně vidět, že jsou těmito pohádkami inspirované, ale v téhle už si jdou v podstatě svou vlastní cestou. Ale i tak jsou tam maličkosti, které na původní pohádky odkazují. Cressin příběh se tady teprve rozbíhá, takže do pohádkové sféry zachází trochu více. Stejně jako ostatní hrdinky jde však i tahle Locika svou vlastní cestou.

Opravdu mi zůstává rozum stát nad tím, jak se autorce podařilo do jedné jediné knihy vměstnat tolik příběhů, zápletek a emocí. Ale podařilo se jí to a výsledek je opravdu neskutečný. Ani mě nenapadá nic, co bych mohla autorce vytknout, protože příběh je tak skvěle promyšlený, že pokud v něm jsou nějaké mezery, tak je obyčejný čtenář dokáže zachytit jen těžko.

S popisem postav jsem také moc spokojená. Co se týká starých postav, tak autorka skvěle navázala na jejich popis z minulých knih. Držela se toho, co řekla o jejich charakteru, vzhledu a životech a něco změnila jen v případě, že chtěla zaznamenat nějaký jejich vývoj, který vycházel z toho, co prožily. Stejně skvěle se jí podařilo popsat i nové postavy a případně i menší vývoj, kterým prošly v rámci téhle knihy.

To, co se mi u autorky líbilo už od první knihy, je, že její postavy nejsou přes kopírák. Je naprosto jasné, že jejich životy a příběhy jsou jiné, ale liší se i povahově. U Cinder a Scarlet to nemuselo být na první pohled zřetelné, ale naprosto jasně je to vidět právě u Cress. Ta na první pohled vypadá jako jejich pravý opak a právě proto do celého příběhu perfektně zapadá. Doplňuje to, co se v něm do teď neobjevilo.

Cress je stejně brilantní, jako předchozí dva díly. Neskutečně jsem si užila čtení každé jedné kapitoly a opravdu netuším, co bych jí mohla vytknout. Stejně jako Cinder a Scarlet můžu tedy jen a jen doporučit. Tohle je skvělá kniha, a vlastně skvělá série, pro všechny milovníky pohádek v ne až tak pohádkové podobě.

Za poskytnutí ne až tak pohádkové pohádky s naprosto úžasnými hrdinkami a princi ne-princi děkuji e-shopu Megaknihy. Cress a další autorčiny knihy si můžete zakoupit ZDE.

2 komentáře:

  1. Měsíční kroniky. Úžasná to série :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatiaľ som čítala prvé dve časti a už sa veľmi teším na trojku :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)