30. 3. 2019

Genesis 11


Nyxia je nejcennější látkou ve vesmíru. Její získání však není jednoduché. Kdokoli, kdo ji chce vytěžit se nakonec střetne s obyvateli planety ze které Nyxia pochází, a to končí krvavou lázní. Ovšem s jednou výjimkou. S mladými lidmi tato mimozemská rasa zachází s úctou.

Právě proto je vybráno deset mladých lidí, kteří mají být trénováni na to, aby dokázali vytěžit a pracovat s Nyxií. Všechno tohle se mají naučit během cesty na planetu Eden. Ovšem z deseti lidí se na planetu Eden dostane jen osm nejlepších.

Jedním ze soutěžících je i Emmett Atwater. Nestojí o slávu ani o dobrodružství, ale účast v projektu Genesis 11 mu zajistí nejen zdravotní péči pro jeho matku, která bojuje s rakovinou, ale i neskutečné množství peněz, které se jeho rodině bude rozhodně hodit. Je jedno, že ho celá mise může stát život, ale je odhodlaný se na planetu Eden dostat. A nejen to. Hodlá být první.


Nyxia mě původně zrovna dvakrát nelákala. Nezněla jako špatná kniha, ale nepřišlo mi, že se jedná o něco, co si musím nutně přečíst. Jenže už dlouho před vydáním se na internetu začaly objevovat recenze a skutečně nadšené ohlasy. A když byla podle všeobecného mínění Nyxia takhle skvělá, nemohla jsem si ji nechat uniknout.

V podstatě se moje očekávání díky názorům v blogosféře změnila z nijakých na neuvěřitelně vysoké. Věřila jsem, že když jsem nenašla za tu dobu, co zprávy o této knize kolovaly internetem, ani jednu jedinou negativní recenzi, tak to musí být něco doopravdy úžasného.

Nyxia je vyprávěna v ich formě, a to z pohledu hlavního hrdiny Emmetta. Nemůžu říct, že by se ke knize tenhle styl psaní nehodil, ale podle mě by příběh vynikl mnohem víc, kdyby autor zvolil er formu a soustředil se na všechny soutěžící. Bylo by to napínavější.

Kniha se nečte špatně, ale ani nemůžu říct, že bych začala číst a pak se nemohla několik hodin odtrhnout. Jedná se o takový příjemný styl psaní, který knihu nijak nekazí, ale zároveň ji ani nijak nevylepšuje.

Celý příběh se odehrává během cesty na Eden a pasažéři jsou podrobováni výcviku při kterém se snaží získat co nejvíc bodů, aby se na Eden vůbec mohli vydat. Jenže Nyxia má skoro 400 stran a tohle je vlastně skoro to jediné, co se v knize děje. Ze začátku je to fajn, ale když už ty samé úkoly dělají po desátý a po dvacátý, tak už je to docela nudné.

Je pravdou, že se to autor snažil oživit tím, že se úkoly různě měnily a přidat tam nějaké nečekané události, ale moc to nepomohlo. Obzvlášť, když se začaly opakovat i nečekané události.

Musím uznat, že kromě tohohle tu byl náznak i jiných dějových linek, které vypadaly opravdu dobře, ale nebyly dostatečně rozvinuty. Jakýkoli náznak něčeho nového a zajímavého, co by příběh mohlo jen a jen okořenit byl brzy potlačen právě tím neustále se opakujícím výcvikem a bojem o první místo. Je to neskutečná škoda, protože kdyby jim dal autor prostor, byla by kniha mnohem lepší a záživnější.

Pak je tu ještě to, že přestože může kniha na první dojem působit jako velmi originální příběh odehrávající se ve vesmíru, musím bohužel říct, že to tak není. Je originální v maličkostech, ale o hlavní dějové linii to neplatí. Řekla bych, že hlavní dějová linie se hodně podobá sérii Labyrint od Jamese Dashnera a podobné znaky má i s dalšími young adult knihami.

Co se týká vnější charakteristiky, tak jsou postavy popsány dost dobře. Ani u jejich vlastností to není úplně marné. Z chování některých charakterů jasně vyplývá, co jsou zač. Ale jiným, a podle mě dost důležitým, není věnování tolik času na rozebrání jejich osobnosti, což mi přijde docela škoda.

Samozřejmě, že ze všeho nejvíc je popsán hlavní hrdina, Emmett. Ovšem řekla bych, že tady to autor pro změnu trochu přehnal. Je skvělé mít přístup k pocitům a emocí alespoň jedné postavy, ale v tomto případě se to podobně jako tréninky neustále opakovalo a po jisté době to začalo být nejen nudné, ale šlo to na nervy. Až na výjimky se totiž honilo Emmettovi hlavou obdoba jednoho a samého.

Kniha není špatná, má rozhodně spoustu kladů, ale i dost záporů. Po tom rozruchu, který způsobila ve světě internetu jsem čekala něco mnohem víc. Nyxia je skvělá kniha, ale popravdě mi přijde docela průměrná. I když by taková být nemusela, kdyby ji autor napsal trošičku jinak. Jednu věc však můžu říct jistě. Rozhodně se nejedná o thriller, navíc pořádně nadupaný.

Jedná se však teprve o první díl a je možné, že druhý bude vypadat úplně jinak. Rozhodně mu tedy dám šanci a budu doufat, že Nyxii předčí.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Knihy Dobrovský.
Knihu Nyxia můžete zakoupit na stránkách knihkupectví Knihy Dobrovský.

1 komentář:

  1. konecne nekdo, kdo ma stejny nazor a nedela z toho buhvi co... jako takova pecka to neni, na to, jak to kazdy chvali... diky za uprimnost :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)