13. 5. 2018

Krutá krása

Název: Krutá krása
Původní název: Cruel Beauty
Autor: Rosamunde Hodge
Žánr: Young Adult / Retelling
Počet stran: 250
Nakladatelství: CooBoo





Nyxin osud byl zpečetěn už v momentě, kdy se narodila. V den svých sedmnáctých narozenin se má stát manželkou Laskavého pána, krutého vládce, jež devastuje její město. Nyx má kvůli tomu v sobě nenávist. Vůči svému otci, tetě, setře a dokonce i své zesnulé matce. Ví, že v tomhle manželství přijde o život. Je jedinou nadějí Arkádie. A jedinou osobou, která bude mít k Laskavému pánovi tak blízko, aby ho mohla zničit. Přesně pro tento úkol byla Nyx od narození trénována a teď rozhodně nehodlá selhat. I přesto, že ví, jaká je cena.

Jsou příběhy, které nikdy nezestárnou. Člověk je může číst pořád dokola a pořád je bude milovat. Jedním takovým příkladem jsou pohádky. Ale i klasika občas potřebuje trochu okořenit. A co by bylo lepšího, než stará známá pohádka v úplně novém kabátku? Zvlášť, pokud se jedná o retelling Krásky a zvířete.

Je pravdou, že se s nejrůznějšími variacemi právě na tuto pohádku v poslední době roztrhl pytel. Přesto jsem však z oznámení každého dalšího retellingu nadšená. Možná je to neustále ten samý příběh, ale zároveň není. A myslím, že mít možnost prožívat svůj oblíbený příběh v desítkách různých verzí je skvělá příležitost pro každého knihomola. Pro mě určitě.

Krutá krása v mé knihovně tedy rozhodně nemohla chybět. A to nejen kvůli krásnému příběhu, který jsem si byla jistá, že nabízí, ale i kvůli obálce. Ta se totiž k příběhu na motiv Krásky a zvířete hodí každým coulem. Co jiného by jakoukoli verzi této pohádky vystihovalo lépe než červená růže, která je do obálky zakomponována?

Krutá krása je napsána z pohledu hlavní hrdinky. Díky tomu jsou v knize hodně rozvinuté právě její myšlenky a minulost. Ačkoliv bych jindy byla za takový náhled do lidské duše nadšená, tady to onen efekt nemělo. Spíše to vzhledem k hlavní hrdince bylo neskutečně otravné.

Ovšem pojetí příběhu je opravdu jedinečné. Autorka nejen že se inspirovala příběhem Krásky a zvířete, ale i řeckou a římskou mytologií. Což pro mě bylo něco jako splněný sen. Já totiž kromě pohádek miluji i mytologii a tu řecko-římskou obzvlášť. Tohle pro mě bylo skutečně příjemným překvapením a jsem ráda, že ji něco tak originálního napadlo.

Ovšem tím u kombinací nekončím. Laskavý pán je totiž inspirován nejen zvířetem, ale i Rumpelníkem, pohádkovým skřítkem, který je pověstnými svými dohodami. Tahle kombinace se sice už párkrát objevila, ale to vůbec nevadí. Je lepší, kdy má obdoba zvířete nějakou skutečnou moc, než když je úplně bezbranné.

Kniha tak spojuje několik zdánlivě neslučitelných příběhů v jeden celek. A osobně se mi tahle kombinace neskutečně zamlouvá. Hlavně proto, že to autorka poskládala tak skvěle, že to dává perfektní smysl. Spojení klasické pohádek a mýtů se tedy rozhodně vyplatilo a věřím, že nejsem jediná, kdo bude z takovéto verze Krásky a zvířete nadšená.

Bohužel musím mít ke knize i pár připomínek. Krutá krása má pouhých 250 stran a to se na ní dle mého názoru dost podepsalo. Rosamund Hodge vymyslela opravdu zajímavý svět, ale nedotáhla to do konce. Tedy příběh je ucelený s jasným začátkem a koncem, ale není příliš rozvedený. Kniha s takovým potencionálem by potřebovala alespoň ještě dalších 150 stran, aby se mohla projevit a dosáhnout tak lepšího a propracovanějšího příběhu.

Svět, který autorka vymyslela je docela dobře promyšlený. Tedy do chvíle, než se blíží konec knihy. Tam se pak objevuje mnoho otázek, na které autorka buď nedá vůbec odpověď nebo je nevysvětlí. Navíc se příběh najednou začíná odvíjet strašně rychle. I když byl celou dobu tak trochu zrychlený, ke konci to jen přidalo na obrátkách. Nejhorší je, že i začíná postrádat smysl. Autorka jaksi úplně zapomněla na to, že každý čin má nějaký následek. Motýlí efekt jí byl naprosto ukradený.

Když není příběh rozebrán do hloubky, tak nelze čekat, že postavy nebudou povrchní. V knize jich sice mnoho nevystupovalo, ale i z toho mála byla trochu více rozebrána akorát Nyx a její chování bylo přinejmenším podivné. Jako kdyby trpěla rozdvojenou osobností. Co se týká zbytku postav, tak byly dost nepromyšlené. Laskavý pán měl sice nějakou menší snahu o to stát se realističtějším, ale marně.

Možná to po téhle vlny kritiky vypadá, že se mi kniha nelíbila, ale opak je pravdou, líbila se mi. Jen jsem od ní prostě očekávala hodně. Myslela jsem, že se bude jednat o příběh, ze kterého budu absolutně na větvi.

Jenže takový příběh to bohužel není. A popravdě mi je hodně líto, že nedosáhl té velkoleposti, které mohl. Protože já věřím, že s trochou přepisování, promyšlení, ale především rozepsáním by se mohlo jednat o naprosto epický příběh a láme mi srdce, že to tak není. Že autorka vzala naprosto úžasný nápad a udělala z něj docela průměrnou knihu. A abych byla upřímná, tak myšlenka knihy, propojení různých věcí, je to jediné, co knihu drží nad vodou.

Takže ano, kniha mě ohromně zklamala. Ale vážně nemůžu říct, že by se mi nelíbila, protože téma je opravdu skvělé. A jsem neskutečně zvědavá, co si autorka připravila dál. Pokud jsem hledala dobře, má se jednat o retellingy na Popelku a Červenou karkulku. Nepochybuji o tom, že jakmile její knihy vyjdou i v Česku, přečtu si je. Po Kruté kráse jsem si totiž jistá, že přijde s opravdu zajímavým námětem. Jen doufám, že je napsala s mnohem větší rozvahou než Krutou krásu, která byla podle mého názoru vpuštěna do světa trochu ukvapeně.

Za poskytnutí knihy, která mi umožnila návrat do světa pohádek, děkuji e-shopu Megaknihy.  

2 komentáře:

  1. ja se vzdycky nadchnu na ty retellingy, ale pak mam stejne strach do toho vubec jit... a asi nemusim ani litovat...

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Retellingy mám ráda a Krutá krása mi zrovna přišla, tak snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)