27. 12. 2017

Manolito a blbeček

Název: Manolito a blbeček
Původní název: Yo y el Imbécil
Autor: Elvira Lindo
Žánr: Dětské
Počet stran: 232
Nakladatelství: Omega




Série Manolito Brejloun je spíše než pro dospělé, pro mládež a pro děti. Jedná se však o jednu z mála dětských sérií, kterou čtu i ve svých devatenácti letech, jelikož se jedná o lehkou, osvěžující, klidnou a humornou četbu. Jak bych tedy mohla vynechat již šestý díl této série, Manolito a Blbeček?

Tentokrát se celý příběh točí kolem Manolitova dědečka, který musí jít na operaci prostaty. Manolito se svým bratrem nejenže mají strach o dědečka, ale většinu času nemůžou být v nemocnici a tak je hlídá sousedka Luisa, což zákoně vede k mnoho problémům, do kterých se tito dva dostávají a zároveň k nejasnosti. Kdo za všechny ty problémy vlastně může? Manolito nebo Blbeček? Manolito je starší, takže samozřejmě on… nebo ne?


Jako obvykle je kniha napsaná jednoduchým a milým způsobem. Dobře se čte a je to skutečně skvělá oddechovka pro čtenáře, jež jsou zhruba ve stejné věkové skupině jako já, to je skvělá oddechovka. Ale určitě je to i zajímavá kniha pro děti plná nejrůznějších napínavých příhod.

Manolito má strach o svého dědečka, ale to mu nebrání vyvádět s Blbečkem nejrůznější vylomeniny a být otrávený z Luisiny štědrosti.  Také se cítí ukřivděný. Má dojem, že za všechno špatné, co se stane, může on. 

Blbeček je otravný, ale všem přijde z nějakého důvodu roztomilý. Přesto, že se dostává do stejných problémů jako Manolito, nikdy neudělá nic špatně. A absolutně nechápe důsledky svých činů, díky čemuž se spolu s bratrem ocitá v zajímavých situacích.

Luisa je sousedka, které nikdy nic nesmí uniknout. Manolita a Blbečka má však ráda a nemá nejmenší problém se o ně postarat. Tedy aspoň dokud si neuvědomí, co znamená mít tyhle dva na starost celý den. V takové chvíli nedokáže nic jiného, než si stěžovat kudy chodí.

Je mi líto, že to musím říct, ale mám dojem, že se tahle série díl od dílu zhoršuje. Ne, že by byla kniha Manolito a blbeček špatná, ale chybí mi tam to, co se mi na této sérii líbilo. Jemný a nevinný humor. Možná, že dětem by nějaké události vtipné přišly, ale mě v tomhle ohledu kniha docela zklamala.

Na druhou stranu nepochybuji o tom, že v dětských srdcích si najde místo i tenhle díl. I kdyby ani dětem nepřišlo na knize nic vtipného, a upřímně si myslím, že dětem přijde vtipné skoro všechno, tak se jim určitě zalíbí příběh.

Za poskytnutí knihy Manolito a blbeček k recenzi děkuji nakladatelství Omega. Knihu můžete koupit na jejich stránkách nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)