23. 10. 2017

Poslední dívka

Název: Poslední dívka
Původní název: Final Girls
Autor: Riley Sager
Žánr: Thriller
Počet stran: 408
Nakladatelství: Omega





Tento podzim vydává nakladatelství Omega opravdu velké množství thrillerů a detektivek a zatím mě žádná z nich nezklamala. Když mi přišla mailem nabídka na recenzní výtisk ještě nevydané Poslední dívky, neváhala jsem.

Quincy Carpenter se spolu s několika svými přáteli vydala na dovolenou do Pine Cottage. Zpočátku poklidně strávené chvíle se nakonec změnily v masakr, který přežila pouze Quincy. Jen ona může objasnit události té noci, ale veškeré její vzpomínky jsou potlačeny.

Díky tomu, že se stala jedinou přeživší, začala ji média nazývat Poslední dívkou, stejně jako několik přeživších před ní. Jenže Quincy odmítá být Poslední dívkou, chce být normální, mít obyčejnou život, zapomenout na hrůzu, kterou zažila v Pine Cottage.

O mnoho let později to vypadá, že by její život mohl vypadat přesně tak, jak si přeje. Má skvělého přítele, stránku o pečení a Coopa, policistu, který ji před lety zachránil, o kterého se může vždycky opřít. Ale to všechno se změní v momentě, když jedna ze tří Posledních dívek spáchá sebevraždu a ta druhá se ukáže před Quincyním prahem.

V knize jsou kapitoly, které se odehrávají v reálném čase, ale zároveň i kapitoly z doby, kdy se stal masakr v Pine Cottage. Jsem skutečně ráda, že se v knize vyskytli i oba pohledy, protože jsem si díky nim mohla udělat celistvější obrázek. Zároveň však neprozrazují nic víc, než to, co věděla Quincy, takže jsem nevěděla o klíčových okamžicích příliš brzy.

Kromě rozdílu mnoha let, je jiná i forma vyprávění. Kapitoly ze současnosti jsou vyprávěny v ich – formě samotnou Quincy, ale události v Pine Cottage jsou v er – formě. Přecházení z jedné formy do druhé není zrovna obvyklé a tak mi chvilku trvalo, než jsem si na to zvykla. Ale po několika kapitolách už jsem si to ani neuvědomovala, protože kniha je čtivá a napínavá, takže jsem se plně soustředila na příběh.

Quincy je svým způsobem silná. Dokázala přežít nejen vážná zranění, ale i ztrátu svých přátel a vytvořit si v podstatě normální život. Přesto mi přijde, že většina z jejího normálního života je lež. Snaží se předstírat, že se nic z těch hrozných věcí nestalo a kvůli tomu její život vypadá až příliš upjatě a neskutečně. Žije ve lži, kterou se snaží udržet zuby nehty a díky tomu je vyčerpaná, nejistá a dle mého názoru i tak trochu nestabilní.

Poslední dívka mě velmi příjemně překvapila. Příběh je akční, napínavý a nečekaný s ohromujícím zakončeným. Sice jsem měla v průběhu čtení pár domněnek ohledně pokračování knihy, ale většina z nich se nesplnila. Když se člověk hodně snaží, určité věci se uhádnout dají, ale u téhle knihy se jednoduše nemůže stát, že by čtenář už v polovině věděl, jak všechno dopadne.

Podle mého názoru je Poslední dívka opravdu kvalitní čtení s originálním příběhem. Pokud máte rádi thrillery, můžu vám knihu doporučit. Určitě si dobře počtete.

Nevím, jestli se ke knize někdy vrátím, jelikož už jsem všechna její tajemství odhalila, ale vzpomínky na příběh časem nejspíš vyblednou. Tak možná za deset let. Momentálně jsem však zvědavá, s čím přijde Riley Sager příště. Poslední dívka, její první román pod tímto pseudonymem, byla více než skvělým uvedením a já doufám, že její další knihy budou stejně dobré. Nebo ještě lepší.


 Kniha vychází 23. 10. 2017

Poslední dívku můžete na stránkách nakladatelství Omega nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.

2 komentáře:

Děkuji za krásný komentář :)