4. 5. 2017

Harry Potter a Kámen mudrců

Název: Harry Potter a Kámen mudrců
Původní název: Harry Potter and Philoshoper´s stone
Autor: J. K. Rowlingová
Žánr: Fantasy
Počet stran: 248
Nakladatelství: Albatros





Kouzelnický svět J. K. Rowlingové pro mě, stejně jako pro většinu obyvatel této Země, není neznámý. Každá kniha o tomto světě je pro mě úžasným zážitkem a nutí mě chtít poznat další kousky tohoto světa, ať už z časů minulých, přítomných nebo budoucích. Bohužel není napsáno tolik knih, kolik bych si přála (asi tak nekonečně mnoho) a tak se do tohoto světa vždycky ráda vrátím prostřednictvím knih, kterými to začalo. 

Harry Potter je naprosto nádherný příběh v úžasném magickém světě. Je to příběh, ke kterému se hodně lidí vrací a já nejsem výjimkou. Harry Potter a Kámen mudrců, ten starý příběh v naprosto novém vydání plném nádherných ilustrací, tomu žádný fanoušek neodolá. 

Člověk ani nemusí knihu otevřít, protože už přebal vypadá skutečně nádherně. Lokomotiva chystající se na cestu do Bradavic, Harry s vozíkem čekající na svou první cestu do školy pro kouzelníky a Hedvika shlížející na něj z oblohy. Sice se nejedná o výjev ze samotného začátku knihy a ani o začátek Harryho dobrodružství, ale je to výjev jeho první cesty a čiší z toho atmosféra očekávání a nadšení. 

Je to perfektní výjev pro první díl o Harrym Potterovi, ale trochu mě mrzí, že se skutečně jedná jen o přebal. Když se z knihy sundá, všechna tahle nádhera je pryč, najdete jen knihu s názvem. Docela bych uvítala, kdyby byla kniha bez přebalu stejná jako kniha s přebalem. Během let se může stát spousta věcí a byla by opravdu škoda a takovou krásu přijít. 

Pravdou ale je, že stejná ilustrace se nachází i v knize, takže bude uchována, i když by se s přebalem stalo něco hrozného. Samozřejmě to není jediná ilustrace, která se v knize nachází. Toto vydání je jimi nacpané k prasknutí a všechny jsou stejně nádherné, jako ilustrace na obálce. Ráda bych je všechny popsala, ale na to by bylo potřeba opravdu mnoho slov a stejně bych vám je ani trochu nepřiblížila. Abyste pochopili, musíte vidět. Ale jedno musím všem těm ilustracím přiznat. Jsou opravdu realistické, vypadají tak, jak si to Rowlingová při vyprávění příběhu představovala. 

Ilustrované vydání Harryho Pottera má jednu zvláštnost, na každé straně je text zarovnán do dvou sloupců. Tenhle styl je často používán v novinách a časopisech, ale nevzpomínám si, že bych ho někdy viděla u knih. Nepůsobí to špatně, ale chvíli mi trvalo, než jsem si na takové uspořádání zvykla. Musím však uznat, že toto uspořádání má své opodstatnění. Jelikož je kniha ve velkém formátu, pravděpodobně by se musela zvětšit písmena, aby to v klasickém knižním provedení nevypadalo roztahaně a tak by měla kniha mnohem více stran. Což by zrovna u kamene mudrců nebyl problém, ale další díly by už mohly mít klidně i kolem tisíci stran a s takovou knihou v tomto formátu by nebyla zrovna lehká manipulace. 

Vzhled je důležitý, zvlášť u ilustrovaného vydání, ale pořád záleží ze všeho nejvíc na příběhu. Je jedno, jestli ho čtenář zná už z dřívějška nebo příběh Harryho Pottera drží poprvé. Magický zážitek, kterému se všem čtenářům při čtení dostává, se nemění. 

Harryho Pottera jsem četla naposledy před pěti lety, což je až moc dlouhá doba. V této době jsem mnohokrát viděla filmy, ale přesto, že jsou úžasné, není to ono. Když jsem knihu začala číst, věděla jsem, co na mě čeká. Nebo jsem si to aspoň myslela. Za těch pět let mi z hlavy zmizelo spoustu detailů, a i když jsem knihu nečetla poprvé, bylo to skoro jako ano. Do knihy jsem se okamžitě začetla, hltala každé slovo a byla překvapená pokaždé, když se v knize objevilo něco, na co jsem zapomněla.

Možná, že kdybych si sérii přečetla každý rok, všechny tyhle detaily by se mi v hlavě usadily na trvalo, jenže to nechci. Právě to, že mě Harry Potter dokáže svým detailním propracováním překvapit při každém čtením, dodává tomuto zážitku výjimečnost, tu špetku magie, která prohlubuje zážitek.
Harry Potter je prostě něco, co se nedá s ničím porovnávat. Ani jednotlivé díly se mezi sebou nedají porovnat. Je jasné, že má každý svůj oblíbený, ale všechno je to stejně kvalitní a napínavé, jako první díl. Ale tento Kámen mudrců vyniká nad ostatními svou nádhernou obálkou a ilustracemi. Žádné české vydání Harryho Pottera dosud nebylo tak nádherně zpracované.

Jsem opravdu ráda, že mám toto vydání ve své sbírce. Sice je zaměřeno především na mladší čtenáře, ale myslím, že nikdo z fanoušků Harryho Pottera nad ním neohrne nos, já v žádném případě. Mám ho vystavené na čestném místě, připravené na prolistování, když se mi náhodnou zasteskne po Bradavicích. Což je docela často, vzhledem k tomu, že sova s mým dopisem má už osm let zpoždění.

Za sovu, jež mi donesla kousek Bradavic, mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihám.

6 komentářů:

  1. Toto vydanie som si prelistovala v kníhkupectve a obálka i ilustrácie sú naozaj pekné. Ja mám však aj tak radšej klasickú knihu, kde si môžem všetko predstaviť. Ako špeciálne vydanie je to fajn, ale že by som si išla kúpiť celú sériu HP v tomto vydaní, tak to zasa nie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych byla upřímná, tak já bych nejraději skoro všechna vydání Harryho, protože pokaždý mají naprosto úchvatné obálky, hlavně anglická verze. Takže tomuhle jsem nemohla odolat :D

      Vymazat
  2. Je krásná a rozhodně je to hezké promenutí prvního dílu a ty ilustrace jsou dokonalé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Harry je jedna z mála knih, kterou si skutečně hodlám připomínat celý život, takže se hodí :) A v druhém dílu jsou prý ještě lepší :)

      Vymazat
  3. Já už se moc těším na podzim, kdy bude další díl...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)