26. 12. 2016

Ztracená

Název: Ztracená
Původní název: The Lost Girl
Spisovatel: Adam Nevill
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 345
Nakladatelství: Omega





Pozadí obálky vypadá jako nějaká loučí osvětlená jeskyně a z ní vychází po zuby ozbrojený muž. Ten mi připomíná něco mezi Frankeistenem a pravěkým člověkem. Přes pravou stranu je pak velkými žlutými písmeno napsán název knihy – Ztracená. A v levém horním rohu se krčí bílým písmem napsané jméno autora.

Byla to právě obálka, jež mě na knize upoutala jako první. Když jsem si přečetla anotaci, zjistila jsem, že to není tak úplně můj styl, ale překvapivě mě kniha lákala. Jednalo se o nový a originální příběh, který se v tom oceánu podobných knih hledá opravdu těžko. 

Předpokládala jsem, že kniha bude o příšerné budoucnosti, kdy je opravdu složité najít nějaký důvod k žití. Nebo aspoň tak mi to podle anotace přišlo. Kniha, ve které nebude nic jiného, než jen pořádná dávka zoufalství, ale přesto se budou lidé zuby nehty držet i té nejmenší naděje.

Před dvěma lety byla otcovi unesena dcera, když na ní měl dávat pozor. Tahle chvíle se mu neustále vrací a on nedokáže utéct před hroznými výčitkami. Proto se rozhodne udělat cokoli, aby svou dcerku našel a dopravil ji bezpečně domů, a to i přesto, že by už dávno nemusela být mezi živými. Ale otec je odhodlaný a nepoleví, dokud ji nenajde, i kdyby to mělo být to poslední, co v životě udělá…


Celý příběh je vyprávěn v er formě, ale z nějakého důvodu mi připadalo, jako kdyby otec vyprávěl svůj příběh sám. Navíc to celé znělo monotónně. Sice se v knize dějí nejrůznější zvraty, zjištění a překvapivé situace, ale necítila jsem to. Přišlo mi, že je to celé vyprávěno v jedné rovině. 

Všechny postavy v knize jsou vlastně doplňkové. Některé tam jsou zmíněny více a některé méně, ale není čas se o nich dozvědět něco víc. Jsou v knize jen proto, aby „doprovázeli“ otce na jeho cestě.

Právě otec je jediná postava, která je v knize probrána do detailů. Je to muž, který si vyčítá svoje chování před dvěma lety. Muž na tolik zoufalý, že je mu jedno, co se stane při hledání jeho dcery, protože všechno ztratil v momentě, kdy byla unesena.

Příběh se odehrává v roce 2053 a s lidstvem to nevypadá vůbec nadějně. Díky změně klimatu v něm vládne pandemie, což je skvělá příležitost pro to, aby ta nejhorší spodina vylezla na povrch a vládla světu pevnou rukou. Opravdu to není pěkná doba. Je to svět ve kterém vládne násilí a zoufalství.

Pár knih o budoucnosti jsem už četla. Přesto, že většina z nich ukazovala budoucí svět v hrozném světle, prosvítalo stránkami plno naděje. Tady mi připadalo, že je všechno zalité zoufalstvím. I štěstí mi tu přišlo jaksi pochmurné, ale neúplné. 

Tím neříkám, že je tahle kniha lepší nebo horší, než jiné, které jsem četla. Je spíše jiná. Plná násilí a beznaděje. Vlastně by ode mě bylo nefér Ztracenou porovnávat s knihami, které jsem četla, jelikož se vlastně jednalo o young adult a tohle je vlastně sci-fi (aspoň podle internetu), takže porovnávat se to skutečně nedá.

Příběh je rozhodně zajímavý, ale hrozně mi vadí styl psaní. Ta monotónnost způsobila, že jsem se do příběhu vůbec nevžila. Což je na druhou stranu možná dobře, jelikož mě negativní emoce obklopovaly už tak dost.

Jsem ráda, že jsem zkusila zase nějaký nový žánr, ale nemyslím si, že se ke knize v budoucnu vrátím. Jednou mi to skutečně stačilo a já doufám, že nás nečeká budoucnost, jež je popsána ve Ztracené.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Ztracenou můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství Omega nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. O knihe som ešte nepočula, takže som rada, že som na ňu narazila. Celkom rada by som si ju prečítala, aj keď má nejaké chybičky ako spomínaš v recenzii :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu všude vidím a pořád i ji někdo nabízí :D Ale mě moc nezaujala, já ted čekám měsíc na knihy od OMEGY a jsem zvědavá, kdy přijdou :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)