7. 12. 2016

Kniha, která byla z nějakého důvodu zakázaná

Vánoce se kvapem blíží a s nimi i konec roku. Proto je nejlepší čas dohnat všechny resty a Knihovníček 2016 je jedním z nich.

Upřímně jsem vůbec nevěděla, co do tohoto článku napsat. Nakonec jsem se tedy rozhodla vybrat knihu známého autora, který byl jednu dobu zakázán. Asi to nesedí úplně k zadání, ale na víc nepřijdu. Jak to tak vypadá, tohle bude nejkratší článek v této rubrice.

Vybrala jsem si tedy knihu Tři kamarádi od Ericha Maria Remarquea. Tato kniha byla stejně jako jeho ostatní díla v jednu dobu zakázána, jelikož byl prohlášen za žida, jelikož se Němcům nelíbily jeho názory na válku.

Robby, Otto a Gottfried se stali přáteli na život a na smrt během první světové války. Jako demobilizovaní vojáci neměli v poválečném rozvráceném a vyhladovělém Německu život o mnoho lehčí. Kamarádství jim však pomáhá obstát v boji o holé živobytí a dokážou se postarat i o dívku jednoho z nich, když ztratí zaměstnání a těžce onemocní. Kamarádství je to jediné, čemu dobrému je válka a bezvýchodnost po návratu z ní naučila, a právě kamarádství a láska muže k ženě, opravdová láska bez frází a patosu, obyčejná, silná, ohrožená nepřízní osudu je to, pro co stojí za to žít. (Databazeknih.cz)


Jak už jsem řekla, dneska je to opravdu krátký článek, ale já jsem ráda, že jsem na tohle téma něco málo vymyslela. U příštího tématu vám to vynahradím.


6 komentářů:

  1. Je škoda, že jeho diela boli zakázané, hoci v dnešnej dobe mu to dodáva skôr taký pozitívny šmrnc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě mi tématika o které píše nikdy nesedla, ale je pravda, že ukazuje krutou realitu a fakt, že byl za to zakázaný je nesmysl...

      Vymazat
  2. Tri kamaradi je nesmírně silný příběh. Vlastne vsechny jeho knihy a on jednu knihu napsal i ze strany protovnicke strany,ktera je proti Nemecku a mozna to byl problém:)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak do hloubky jsem se o něj nezajímala, ale možná máš pravdu :)

      Vymazat
  3. Tuto knížku jsem ještě nečetla, doufám, že to v příštím roce napravím :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)