4. 11. 2016

Společnice

Název: Společnice
Původní název: Belle
Spisovatel: Lesley Pearse
Žánr: Román
Počet stran: 528
Nakladatelství: Moba







Knihy od Lesley Pearse jsou poznat na první pohled. Je pro ně typická část obličeje. Dalo by se
namítnout, že plno knih má podobné obálky, ale tyhle jsou takové zdobnější a zároveň elegantní.

Musím říct, že tahle obálka je opravdu nádherná. Dívce na ní to skutečně sluší, zvlášť úsměv. I když vzhledem k tomu, že má představovat hlavní hrdinku Belle, je obálka trochu nepřesná. Jestli si dobře pamatuji, tak má Belle černé vlasy a dívka na obálce je bruneta. Kolem ní jsou pak ornamenty, což dodává obálce šmrnc.

Fonty jsou stejné, jako u autorčiny předchozí knihy. Její jméno je napsáno obyčejným fontem, ale přesto to spolu se to ke zbytku obálky skvěle hodí. Název knihy je napsán krásným fontem v žluté barvě. Nechápu jak je to možné, ale i ta žlutá ke zbytku skvěle sedne. Sice mě tu zase štvou nápisy typu autorka bestsellerů, ale to je jen jemná vada na kráse.

Od autorky jsem četla Unesenou, která se mi hrozně moc líbila. Proto jsem neváhala, když od ní vyšla Společnice. I když si myslím, že bych si knihu přečetla tak jako tak, jelikož anotace zněla zajímavě a originálně, což v dnešní době, kdy se jedno téma používá pořád dokola, není zas až tak časté.

Belle žije v nevěstinci U Annie, který vede její matka. Přesto, že je to jediný domov, který kdy poznala, nemá nejmenší tušení, co se tam ve skutečnosti děje. Její matka totiž úzkostlivě chrání její počestnost. Jenže nic nemůže trvat věčně. Po té, co je v nevěstinci zabita jedna z Anniených dívek je Belle unesena a prodána do nevěstince. Belle musí rychle dospět, aby ve světě, kde se ženy berou jen, jako kus masa přežila a našla cestu zpátky domů.

Příběh je vyprávěn z několika pohledů. Řekla bych, že zrovna u Společnice je to skutečně důležité. Kdyby šlo jenom o to, co se v příběhu stane s Belle, bylo by to takové suché. Kdežto takhle je zde popsáno, co se děje v životě s jejími blízkými a právě díky tomu je kniha zajímavá.

Samotný styl psaní je prostě úžasný. Vím, že to říkám u velkého množství knih, ale ona je to hodně často pravda. Autorka umí popsat události tak, že se do nich úplně ponořím a než se naději, zjistím, že jsem na poslední straně. Což je podle mě přesně to, co má dobrá kniha udělat. Zařídit, aby se člověk vžil do příběhu a úplně ztratil pojem o čase.

Belle je ze začátku hodně naivní, popravdě ani moc nechápu jak je to možné. Je nesmělá, poslušná, ale zároveň umí říct svůj názor. Následně se naivita ztrácí, začíná vidět svět takový, jaký skutečně je, ale kapka jí přeci jen zůstává. Zároveň ale získává i odvahu a velkou duševní sílu.

V příběhu se dostáváme hned do několika zemí. Můžeme skrz ni navštívit Anglii, Ameriku, ale i Francii. Právě tahle různorodost je jedna z věcí, která se mi líbí. Kdyby hlavní hrdinka zůstala během celé knihy jen na jednom místě, tak by kniha asi nebyla o mnoho horší, ale chyběl by jí pěkný kus atmosféry.

Unesená je kniha odehrávající se v tomto století kdežto ve Společnici se vracíme o pár století zpátky. Ale obě jsou vykresleny neuvěřitelně realisticky. Stejně tak jsou obě dvě dobře napsány a mají zajímavý příběh. Musím však říct, že Společnice je na rozdíl od Unesené trošku předvídatelná.

Přesto, že má nějaké mouchy je Společnice skvělá kniha, která podle mě rozhodně stojí za přečtení. Skvělý styl psaní, zajímavý (i když trošku předvídatelný) námět jsou rozhodně dobrým způsobem, jak strávit podzimní večer.


Nepochybuji, že se ke knize v budoucnu ještě vrátím. Momentálně se však těším na další knihy od Lesley Pearse. Konkrétně hlavně na druhý díl Společnice, hlavně proto, že mě ani v nejmenším nenapadá, jak by mohl Bellin příběh pokračovat.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi děkuji stránce Palmknihy.

5 komentářů:

  1. Témou to vyzerá na zaujímavú a myslím, že aj originálnu knihu. Zrejme by ma celkom zaujala, možno by som si ju tiež niekedy rada prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá kniha s krásnou obálkou, možná si jí někdy přečtu.
    Hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. No toto, ty jsi vážně vydala recenzi na Společnici dřív než já! No co, můžu si za to sama... :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)