3. 4. 2016

Šíleně bohatí Asiati

Název: Šíleně bohatí Asiati
Původní název: Crazy Rich Asians 
Spisovatel: Kevin Kwan
Žánr: Román
Počet stran: 424
Nakladatelství: Omega






Obálka je jednoduchá. I když mám jednoduchost ráda, tohle mi přijde jednoduché až moc. Je to prostě červená obálka s názvem knihy ve čtverci. Abych obálce nekřivdila, tak je tu v pozadí i symbol a ozdoba na písmeně I. Ale i tak mi tato obálka přijde až příliš chudá. Je pěkná, ale ve stylu neurazí ani nenadchne.

Člověk může mít plán toho, co si chce v nejbližší době přečíst i toho, co si chce přečíst v budoucnu. Ale knihy neustále přibývají a tím pádem přibývají i položky na imaginárním seznamu. Právě tak to mám já. Velkou část toho seznamu však tvoří doporučené knihy.

Právě díky doporučení jsem se rozhodla přečíst si Šíleně bohaté Asiaty. Vlastně jsem se této knize ani vyhnout nemohla, jelikož mě kamarádka celé dny bombardovala zprávami o tom, jak skvělá a vtipná tahle kniha je.  Takže jsem se samozřejmě rozhodla tak, že si knihu přečtu, abych zjistila, jestli má pravdu, případně jí tu záplavu zpráv o kladech knihy oplatila.

Nick Young pozval svoji přítelkyni Rachel Chuovou na léto ke své rodině. Všichni si myslí, že to znamená jedno - že si ji má Nick v plánu vzít. Ale po odjezdu to vypadá, že dojde přesně k opačné situaci. Rachel zjišťuje, že jí Nick nikdy nepověděl o tom, jak bohatý ve skutečnosti je a tak je otázkou, jestli před ní Nick ještě něco netají. Ale zdaleka největším problémem je jeho matka, která si vzala do hlavy, že je Rachel zlatokopka, která není jejího syna hodna.


Když jsem knihu prolistovala, docela jsem se lekla. Je totiž rozdělaná na kapitoly, ale nad každou je napsáno, o kom je. A když jsem to jen tak namátkou prohlédla, fakt jsem se zděsila toho, jak se budu v Šíleně bohatých Asiatech orientovat, těch postav tam je doopravdy hodně. Naštěstí tyhle obavy zmizely hned po té, co jsem se do knihy začetla. I přes tolik příběhů, které se uprostřed setkávají, jsem se v knize orientovala docela dobře.

Kevin Kwan má opravdu zajímavý styl psaní. Je takový pomalejší, ale vůbec ne nudný nebo dokonce uspávací. Autor vysvětlil všechny vztahy mezi postavami, rozpitval dopodrobna a přesto je v knize jasně patrný odlehčený a humorný nádech. A přesto, že jsem čekala, že bude kniha vtipnější, tak si rozhodně nestěžuji. Je to příběh, který mi přijde skutečný. Jako kdyby někdo jen zapsal to, co se skutečně stalo, což vlastně dává smysl, jelikož je román částečně inspirován autorovými zážitky.

Nicholas mi přijde jako úžasný a ohleduplný chlap, kterému záleží víc na charakteru člověka než na tom, co mu může přinést. Což je docela obdivuhodné vzhledem k tomu, v jaké rodině vyrostl. Sice Rachel právě to z jakých je poměrů zatajil, ale já ho docela chápu. Chlap jako on si nikdy nemůže být jistý, jestli ho chce žena pro peníze nebo pro něj samotného.

Rachel je zajímavá osoba. Snáší intriky Nicholasovy matky, i když by se mohla sbalit a odejít. Na druhou stranu to možná není tak o odvaze, jako o lásce. Ale i přesto mi přijde, že má Rachel snad nekonečnou trpělivost.

Eleanor byla prostě příšerná. Nesnáším osoby, které se montují do života někomu jinému. Ale ona nejen, že měla k Nickovu životu připomínky, ale chtěla ho i řídit. Nehleděla na to, co chce Nicholas, ale prostě šla, udělala to, co si myslela, že je pro něj správné.

Šíleně bohatí Asiati je prvotina Kevina Kwana. A ani v zahraničí nejsou Asiati zrovna proslulí, což je pravděpodobně důvod, proč o tomto autorovi v Česku mnoho lidí neví. Ale podle mě je to škoda. Jeho kniha je opravdu kvalitní, dobře čtivá a humorná. 

Myslím, že nic podobného, jako Šíleně bohaté Asiaty jsem ještě nečetla. A právě proto si myslím, že by byla škoda, kdyby o takovém skvostu nikdo nevěděl. Je to doopravdy něco výjimečného, co si zaslouží být vyprávěno. Já se ke knize určitě časem ještě vrátím, ale momentálně jsem hlavně zvědavá na pokračování s názvem Bohatá čínská přítelkyně.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega.
Knihu Šíleně bohatí Asiati můžete zakoupit přímo na stránkách nakladatelství Omega nebo na stránkách knihkupectví Dobrovský.

2 komentáře:

  1. O knihe som už tiež počula, takže som rada, že som si mohla prečítať tvoju recenziu :-) Neviem, či by to bola kniha práve pre mňa, každopádne vyzerá to na zaujímavú a originálnu knihu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak tak koukám, nic co recenzuji není kniha pro tebe :D No nevadí :D Zajímavá a originální opravdu je :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)