20. 2. 2016

Dash & Lily – Kniha přání

Název: Dash & Lily – Kniha přání
Původní název: Dash & Lily´s Book of Dares
Spisovatel: David Levitha & Rachel Cohn
Žánr: Román
Počet stran: 276
Nakladatelství: CooBoo






Obálka není ošklivá, ale mohla by být mnohem lepší. Přijde mi rozmazaná, jako kdyby někdo náhodou vylosoval fotku a hodil ji na obálku. I když náhodou to určitě být nemohlo, jelikož k příběhu se opravdu docela hodí. Jenže z grafické stránky, škoda mluvit.

Dash a Lily je kniha od CooBoo. Když vyšla, byla to opravdu velká bomba. Slyšela jsem o ní na každém rohu a jen v kladném slova smyslu. Navíc knihu, kde je klíčovým hráčem kniha, jsem si s čistým svědomím nemohla nechat ujít.

Dash tráví dlouhé hodiny v knihkupectví a jednoho dne na poličce objeví červený zápisník, kde je napsáno plno úkolů. Dash se rozhodne, že to stojí za pokus a tak se pustí do jejich plnění. Když je splní, má to skončit, ale neskončí. Spolu s majitelkou zápisníku - Lily – si mezi sebou zápisník předávají spolu s dalšími hádankami a zjišťují tak o sobě plno zajímavých věcí, aniž by se museli potkat.


Kniha je napsána střídavě z pohledu Dashe a Lily. Zajímavé na tom je to, že pohled Dashe psal David Levithan a Lilyn Rachel Cohnová. Svoje kapitoly si posílaly e-mailem a tak druhý nikdy neměl tušení, jak to bude pokračovat. Ale příběh do sebe krásně zapadá a není tam nic, co by si odporovaly.

Kniha přání se četla docela dobře, ale něco mi tam chybělo. Příběh byl zajímavý, dokonce byl občas i vtipný, ale nevyhovoval mi styl psaní. Nebyl vyloženě špatný nebo nudný, ale byl takový nemastný neslaný. Chtělo by to více koření.

Dash mi přišel tak trochu jako šprt. Ale roztomilý šprt. On miluje knihy, převážně slovníky (což opravdu nechápu), ale zároveň má i zajímavý společenský život a dokáže se dostat do opravdu složitých situací, kterým se člověk jednoduše musí smát. Takže to vlastně není šprt, protože ho nebaví učení jako takové, ale jen slovníky. Jak by řekla Lily je to prostě Chytrolín.

Lily je dost neobvyklá postava. Nejsem si jistá, jak přesně ji popsat. Možná potrhá, ale ani to její povahu tak úplně nevyjadřuje. Jednoduše je schopná si přes celé město hrát na „honěnou“ s klukem, kterého nikdy neviděla. Což je možná trochu neopatrné. Jediným mi je Lily ale opravdu sympatická. Miluje zvířata.

Nepamatuji si, že bych někdy četla něco s podobným námětem. Tahle kniha je opravdu originální. Ať už se jedná o příběh nebo o způsob psaní ( i když je pravda, že Levithan a Cohnová nejsou jediní, kdo napsali knihu přes e-maly).

Jenže styl psaní bohužel trošičku pokulhává. Od Levithana jsem četla už knihu Den co den, kde byl také opravdu zajímavý námět, ale styl psaní a konec David Levithan moc nevychytal. Od Rachel Cohnové jsem kromě této knihy nečetla nic, takže nemůžu moc soudit. Ale její kapitoly mě přeci jen bavily o trochu více než Levihanovi.

Kniha pro mě byla docela velkým zklamáním a pochybuji, že se k ní někdy vrátím. Na světě je mnoho dalších a lepších knih. Ale jsem nepoučitelná. LevithanCohnovou spolu napsaly ještě další knihy a pokud vyjdou v češtině, myslím, že to risknu. Ale samotného Levithana už asi zkoušet nebudu, jeho knihy mě zatím dokázaly jen zklamat. U Rachel Cohnové se uvidí.

12 komentářů:

  1. Námet vyzerá naozaj super a je originálny, čo je v dnešnej dobe dosť náročné :-) Obálka sa mi moc nepáči a hoci ma obsahovo kniha zaujala, neviem, či by to bolo práve čítanie pre mňa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námět je skvělý. Jen škoda, že knihu nenapsal někdo jiný :(

      Vymazat
  2. Určitě je zajímavé psát knihu přes emaily, příběhově vypadá dobře. I když styly pokulhávají, jak píšeš, možná si ji někdy přečtu až nebudu mít co.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to neotřelý způsob :) Klidně přečti, zas tak špatné čtení to není :)

      Vymazat
  3. Knihu jsem četla paradoxně v největších pařácích v létě, no jsem divná :D .. Ale musím říct, že mě lehce zklamala, tak nějak na mě nedýchala ta atmosféra (možná jsem ji opravdu měla číst v zimě) a konec mě také zrovna moc nepotěšil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle znám :D Také čtu letní knihy v zimě a zimní v létě :D Vím, jak to myslíš...

      Vymazat
  4. Kniha vypadá zajímavě, asi si ji připíšu na svůj nekonečný seznam knih :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Mě se ta obálka líbí, nevím přesně proč ale líbí i děj knihy. Pokud bych se ke knize dostala, bylo by to fajn. Rozhodně mě zaujala. =)

    OdpovědětVymazat
  6. Jak asi víš, já byla z knihy nadšená, rozhodně si někdy musím dát re-reading :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A upřímně to nechápu, ale jestli se ti líbí, tak je to dobře :)

      Vymazat

Děkuji za krásný komentář :)