5. 9. 2015

Zakázaná přitažlivost

Název: Zakázaná přitažlivost
Původní název:
Spisovatel: Kateřina Petrusová
Žánr: Fantasy
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fragment





Tahle obálka je skoro dokonalá. New York v pozadí s červánkovou oblohou je jednoduše nádherný. A ať obálky dělá kdokoliv, konečně se naučil, jak správě oříznout obličeje. Henryho podobizna je umístěna opravdu skvěle. Co se týká Emily, tak tentokrát je umístění i oříznutí fotky v pořádku. Stejně tak odpovídá i Emily, která je popisována v knize. Ale na tu obálku se jednoduše nehodí. Je to moc prosvětlené a tak to do tmavé obálky moc nezapadá.

První dva díly byly opravdu skvělé a já nepochybovala, že to u Zakázané přitažlivosti bude stejné. Jediné, co se mi honilo hlavou, bylo to, o kom kniha vlastně bude? Vždyť Michael i Robert už své partnerky našli a jiní Bavetové nejsou. V jejich podniku je docela dost zaměstnanců, takže bylo opravdu těžké vytušit, kdo bude hlavní hrdinou a uvědomit si, jestli jsem o postavě vůbec slyšela.

Senátorova dcera Emily má už dost toho, že má naplánovanou každou minutu každého dne. Uteče proto od svojí rodiny do New Yorku. Jenže sotva si Emily zajistí práci, její otec ji najde. Má na výběr, buď se vrátit zpět do Bostonu, nebo být v New Yorku s hrozivým bodyguardem Henrym, kterého najal její otec. Emily zůstává v New Yorku a Henryho bere jako nutné zlo. Jenže pak jí opravdu začne hrozit nebezpečí a Henry je najednou jedním z mála lidí, kterým Emily věří.

Jestli jsem tvrdila, že v předchozím díle bylo trochu humoru, tak tady ho bylo opravdu hodně. Sice jsem se nesmála tolik jako třeba u knihy S hlavou v pejru, ale stejně to stačilo na to, aby se rodiče po pár záchvatech smíchu přišli zeptat, jestli jsem v pořádku. K tomuhle prvku tedy rozhodně nemám výhrady. A vlastně nemám výhrady k ničemu. Stejně jako ve všech předchozích autorčiných dílech děj krásně plynul a já neměla nejmenší problém se začíst.

Henry na první pohled působí jako svalovec, který vše řeší násilím a není radno se mu plést do cesty. Pravda je ale úplně jiná. Henry je možná bručoun, ale má dobré srdce. Nejspíš díky své, ne zrovna šťastné, minulosti. Dokáže se vcítit do ostatních a poskytnout jim přesně tu pomoc, kterou potřebují. Ale on sám se nedokáže otevřít světu.

Emily je slušně vychovaná dcera, kterou už ale trochu nudí svět jejího otce. Chce být nezávislá, žít na vlastní pěst. Není hloupá, ale mnohdy si některé věci představuje mnohem jednodušeji, než ve skutečnosti jsou. Ale zase není naivní, jak to u hlavních hrdinek bývá. Navíc je prohnaná a nenechá si jen tak něco líbit, na útok reaguje útokem, nikoli útěkem, což je velmi sympatická vlastnost.

Jako v celé sérii se příběh odehrává v New Yorku, kde sídlí Italská mafie, ale teď i Robertova bezpečnostní firma. Ale tentokrát, se neodehrává jen tam. Chvíli se odehrává i v Bostonu, což je Emilyno rodné město, ale tam v podstatě nevyjde z domu. A také na horách, které už jen podle vyprávění působily dobrodružně a docela chladně.

Je opravdu těžké říct, která kniha ze série Bavetovi se mi líbila nejvíce. Nejméně se mi určitě líbil první díl, kde šlo hlavně o vztah hlavních hrdinů a vedlejší téma tam skoro nebylo vidět. Ale mezi druhým a třetím dílem to je opravdu těžké. I když, když nad tím tak přemýšlím, v Nepřítel mého nepřítele bylo sice zajímavé téma, ale ten konec už zase tak originální nebylo. Kdežto tato kniha byla originální od začátku do konce a vlastně jsem dlouhou dobu podezřívalo někoho jiného, než jsem měla. Je to sice o kousek, ale nejlepší ze série je doopravdy asi tato kniha.

Je mi trochu líto, že série už nemá další díly. Určitě by se našlo plno dalších zajímavých postav a dost originálních námětů na jejich život. Ale jak je na některých sériích jasně vidět, někdy je méně opravdu více. Proto bude doufat, že co nejdřív začne Kateřina Petrusová další sérii nebo aspoň knihu, která bude minimálně tak dobrá, jako tato. A čekání na ni si můžu zkrátit re-readingem celé série. Dobře, možná si je nepůjdu hned teď přečíst znovu, ale někdy se k nim určitě vrátím.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Fragment :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)