22. 8. 2015

Temné vize - Odhalení


Název: Temné vize - Odhalení
Původní název: The Strange Power
Spisovatel: L.J.Smith
Žánr: Fantasy
Počet stran: 264
Nakladatelství: Fragment




Obálka se mi líbí, až na kruhy rozdělené na čtyři části. Podle mě se k obálce moc nehodí, a pokud vím ani nemají žádný význam, který by byl zmiňován v knize. Jinak je všechno skvělé. Je zde vidět nádech tajemna a výraz v Kaitině tváři zračí nejspíše překvapení.

Čte se velmi dobře. Stránky se pořád otáčí, až si nakonec uvědomíte, že jste na konci. Plusové body tato kniha získává za to, že se střídá pohled Kaity a Gabriela. Gabrielův pohled sice není tak častý, ale je zde.

Kait žije se svým otcem. Má ale vize. Ví, co se stane, ale problém je, že neví, kdy se to stane. Pak ale dostane nabídku účastnit se ročního testování, a tak dostat své vize pod kontrolu, navíc možnost dostat se na svou vysněnou vysokou školu. Po příletu do Kalifornie se Kait seznámí se svými spolubydlícími, kteří se na testování také podílí. Annou, Lewisem, Robem a Gabrielem. Ale jediná Kait je varována, aby utekla. Kait vůbec nechápe, proč by měla utíkat, a tak zůstává. Brzy však zjistí, že zůstat byla velká chyba.

Kait je podle mě opravdu fajn holka, která díky svým schopnostem byla odsunuta na vedlejší kolej. Ale podle mě jí moc záleží na nedůležitých věcech a nevšímá si těch důležitých.

Anna mi přijde jako milá holka, která má všechno pod kontrolou. Je Kait opravdu velkou oporou, prostě kamarádka do pohody i nepohody.

Nejsem si jistá, co si myslím o Lewisovi. Vypadá jako fajn kluk a skvělý kamarád závislý na MTV. Ale pravdou je, že o něm moc nevíme.

Rob je idolem všech holek. Dokáže pomoc od nemoci, ale sám je vlastně nemocný. Nevnímá dívky jinak než kluky. Není schopný zažívat to, co ostatní.

Gabriel byl ve vězení. Je to takový vlk samotář. Snaží se všechny držet od sebe co nejdál. A dělá, že je nebezpečný, což v jistých ohledech opravdu je. Ale ve skutečnosti se je všechny jen snaží chránit.

Většina knihy se odehrává v Kalifornii v institutu pana Zetse. Toto místo s televizí, wifi a hromadou dalších věcí působí útulně a pohodlně. Ale když se tam objeví pan Zets se svými dvěma psi, už to tak pohodlné není.

Příběh byl jedno velké překvapení. Skoro v každé kapitole jste mohli narazit na překvapující zjištění a zvraty.

Temné vize napsala moje oblíbená autorka L. J. Smith. Většinu lidí toto jméno asi odradí, ale Temné vize nejsou vůbec jako "Upíří deníky". Nejsou zde žádné nadpřirozené bytosti, ale paranormální věci. Například ovládání zvířat nebo předvídání budoucnosti. Je to něco úplně nového. A vlastně až do poslední chvíle nevíte, jak kniha dopadne. Kdo je na čí straně. Kdo s kým bude.

Moc fanoušků L. J Smith asi nenajdu, ale pokud nějací jsou, tak bych jim tuto knihu určitě doporučila. Dále ji doporučuji všem, kteří mají rádi paranormální jevy. Ať už jste četli nebo nečetli "Upíří deníky", Temné vize si přečtěte. Kromě spisovatelky nemají nic společného. Možná tak milostný trojúhelník, ale která kniha ho v dnešní době nemá?

Temné vize podle mě nikdy nebudou tak úspěšné jako "Upíří deníky", i když o nich řádka lidí říká, že jsou hrozné. Temné vize mají potenciál se vyvinout ve skvělý příběh, který bude zajímavý a nedá vám nějakou dobu spát. Ale nemá na to stát se celosvětovým hitem. Možná se mýlím, možná ne. Jednou věcí jsem si však jistá. Temné vize se zapíšou do srdcí mnoha čtenářů. Je jedno, jestli kniha bude probírána celým světem nebo padesáti lidmi. Její kvalita se nezmění.

Konec byl otevřený. Dozvěděli jsme se konec jedné části příběhu, ale zbývají další dvě části, abychom věděli jak naši "hrdinové" dopadnou.

Temné vize jsou opravdu dobrou knihou. Je tu překvapení, dobrodružství, tajemství, nebezpečí a láska. Prostě všechno, co by zde mělo být.
 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)