26. 8. 2015

Křišťály moci - Věž zkázy

Název: Křišťály moci - Věž zkázy
Původní název: Křišťály moci - Věž zkázy
Spisovatel: Michaela Burdová
Žánr: Fantasy
Počet stran: 248
Nakladatelství: Fragment




Je mi to líto, ale tahle obálka se mi líbí opravdu nejmíň ze všech. Myslím, že děj vystihuje skvěle a asi se i hodí k ostatním, ale graficky se mi nelíbí. Jediné, co se mi na ní líbí, je obloha, která je vykreslena opravdu nádherně.

Naše výprava si jde pro třetí křišťál moci. Jenže ten má v opatrovnictví pán ohně, který je pod vládou Isgraëla. Ale naši přátelé a hlavně Neilin se nepoddávají strachu. A tak tedy míří rovnou k nepříteli.

Mezitím na Smaragdittu probíhá válka. Elfové a lidé bojují proti Ibraxirům, aby zachránily, to na čem jim záleží. Ale sil jim ubývá a Ibraxirů je tu plno. Všichni už dávno ztratily naději, že by mohly Smaragditt vybojovat.

Už mi připadá skoro trapné, že opakuji stalé to samé dokola, ale jinak to nejde. Stejně jako předchozí díly byla kniha čtivá, ovšem když měl člověk náladu na plno dlouhých popisových částí. Ale musím přiznat, že jsem si čtení neužívala tolik jako v předchozích dílech, protože podle mě byla Leja tam, kde neměla a všechno komplikovala, takže jsem si valnou část knihy přála, aby zmizela.

Neilin se změnila, za což tedy může veškeré nebezpečí, které si protrpěla, Awrixel, ale hlavně křišťály moci, protože každý ji mění. Ta holka, která se objevila v první knize, tu už v podstatě není. Změnila se tak hodně, že se musíte dívat opravdu hodně pod povrch, abyste ji našli.

V téhle knize jsem se do Awrixela zamilovala snad ještě více. Sice se půlku knihy chová jako naprostý idiot, ale pak konečně udělá, to co má a na co mi všichni čekáme a už ho zase obdivujeme. Krom toho, i když je zrovna naštvaný na některého ze svých přátel, vždycky je přijde zachránit.

Ellnesa neztratila odvahu ani naději. A to se jim přihodilo pěkných pár šlamastik. Vážně ji obdivuji, protože za žádných okolností neztrácí optimismus a vždycky uvažuje logicky.

R'Tiles se vůbec nezměnil. Pořád vtipkuje a dělá blbiny a to je v téhle době přesně to, co jeho přátele potřebují. Kdyby přestal všechny provokovat, už by to nebyl on.

Jak už jsem řekla, tak mi Leja přišla v tomto díle strašně otravná a jako kdyby všechno pokazila. Přiznám se, že jí nemám ráda od začátku, ale tady jsem opravdu chtěla, aby zmizela. Krom toho si pořád myslím, že udělala hloupost a v tomto díle udělala další.

Terien je opravdu odvážná. Někdo by to nazval hloupostí, ale já určitě ne. Ona se vrhla do boje za svou Zem, proti člověku, kterého milovala, i když nebylo jisté, jestli přežije. Já jí mohu jen zatleskat.

Sorgana pomalu, ale jistě mění city k Terien. Pořád to je temný elf, ale už není tak oddaný Isgraëlovi jako kdysi. Začíná cítit, že je něco špatně.

Bože, jak já Isgraëla nenávidím. Ale vážně, když si myslíte, že se už nemůže nic pokazit, ten chlap (temný elf) vymyslí ještě ohavnější věc či plán než kdykoliv před tím.

Myslela jsem si, že v předchozí knize bylo hodně akce, jak jsem se jen mýlila. Tady je té akce mnohem víc, pořád se něco děje. Nestačíte se ani nadechnout a už se zase stane něco, co nečekáte. Na rozdíl od ostatních je tahle kniha smutná, ale zároveň nám dává naději a to hned v několika věcech.

Úžasný díl a momentálně se spolu s prvním řadí k mým nejoblíbenějším. Ale mám takové tušení, že poslední díl to překoná. I když se možná mílím. Uvidíme časem, zatím můžu říct jen to, že Věž zkázy stojí za přečtení.

Za knihu k recenzi mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)