22. 4. 2022

Paříž v rytmu hudby

Daniel měl úžasnou přítelkyni a plány do budoucna. Ale pak mrknutím oka najednou všechno zmizelo. Nemá žádné pracovní závazky a nic mu tak nebrání v tom, aby přijal práci hudebního doprovodu ve vlaku na cestě do Paříže. A co bude dál, to se uvidí, až tam dorazí.

Hodně dívek by si přálo pracovat v modelingu. Emma v něm pracuje, ale s radostí by to vyměnila za to, aby mohla být prostě jen normální studentkou vysoké školy. Jediná pozitivní věc na cestě do Paříže za další prací je cesta vlakem, na kterou se moc těšila. Rozhodně ale nepočítala s tím, že ji bude neustále rušit hudba z vedlejšího kupé.

Potulný muzikant a modelka se složitou rodinou situací. To přece nemůže nikdy vyjít. Nebo snad může?

Kniha je psaná v ich-formě, přičemž se střídají pohledy hlavních hrdinů Emmy a Daniela. M. K. Hardy má lehký a čtivý styl psaní, který mě okamžitě vtáhl do příběhu a spolu s dějem způsobil, že jsem se nemohla odtrhnout. Osobně bych řekla, že z hlediska techniky je tohle zatím autorčina nejlépe napsaná kniha.

M. K. Hardy přišla s příběhem, který na mě působí jako feel-good romantika, ale zároveň v ní nechybí vážnější témata. Je to zajímavá kombinace, která se nevidí moc často, ale ačkoli to zní na první pohled protikladně, tak se to k sobě perfektně hodí. A nechybí ani nějaká ta vtipná část.

Snoubí se tu zajímavá témata, která tvoří opravdu krásný celek podkreslený hudbou. V textu jsou dokonce přímo texty písniček, které hrají v knize nějakou roli, což celou atmosféru krásně podtrhuje. Především se ale jedná o písně, které se jednak perfektně hodí k příběhu a pak je většina z nich známá, takže člověk v podstatě při čtení rovnou slyší v hlavě i melodii. Nebo ji může slyšet i ve skutečnosti, protože skrz knihu se lze prokliknout na YouTube.

Nesmím zapomenout ani na perfektní chemii mezi hlavními hrdiny. Ta je tam hmatatelná v podstatě od prvního okamžiku, což se na knize opravdu hodně podepisuje. Samozřejmě v pozitivním smyslu.

Jedinou vráskou na příběhu je pseudozápletka na konci knihy. Ta mě opravdu hodně mrzí, protože se jedná skutečně o typickou součást knihy, která se objevuje snad v každé druhé romantice. Ale musím říct, že mi to nakonec skvěle vynahradil epilog a vlastně celkově to, co se dělo po pseudozápletce, protože to bylo skvělý a úplně v duchu knihy.

V příběhu se objevuje hodně zajímavých postav, které hrají svoje role opravdu na jedničku. Všechny jsou skvěle popsané, takže není možné si je mezi sebou splést a zároveň je hned od začátku lehké udělat si na ně názor, aniž by byl odhalen každý jejich záměr a povahový rys. Je tam dost prostoru pro překvapení i pro vývoj postav.

Hudba z kupé je za mě nejpovedenější autorčina kniha. Je to příběh, který toho v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled může zdát a dokáže zapůsobit hned na několika emotivních rovinách. Pokud máte rádi romantiku s originálním námětem a nádechem vážnějších témat, tohle je ta pravá volba.

Za možnost přečíst si knihu ještě před vydáním děkuji autorce M. K. Hardy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)