9. 3. 2021

Láska plná překážek


Anně je devatenáct, ale její rodiče s ní zachází jako s malým dítětem. Nemůže chodit na večírky, chodit na rande, jíst cokoli nezdravého nebo nevegetariánského a má velmi přísnou večerku, kterou musí dodržet na vteřinu přesně. Její rodiče ji zkrátka hlídají skoro na každém kroku, ale i tak si najde pár možností, jak se z jejich dohledu vymanit.

Maddox je přesně ten typ kluka, kterému je třeba se vyhýbat, alespoň podle Anniných rodičů. Je potetovaný, jezdí na motorce a o jeho milostném životě by se dal napsat román. Ale i když na první pohled většinu lidí buď odrazuje, nebo přitahuje, je v něm mnohem víc, než se zdá.

Tyhle dva chodí už rok na stejnou školu. Anna moc dobře ví, kdo Maddox je, ale on nemá o Annině existenci nejmenší tušení. A nejspíš by to tak zůstalo, nebýt jedné noci, kdy se oba stali svědkem zločinu. Od té chvíle už nebylo nic jako dřív.

Příběh je vyprávěn v ich-formě z Annina i Maddoxova pohledu. Ačkoliv mám většinou ráda, když příběh vypráví oba hlavní hrdinové, tak v tomto případě to bylo na obtíž. Celá kniha je totiž napsaná v tom stylu, že nejdřív Anna popíše, co se stalo v jedné kapitole a v další ty samé události popíše Maddox. Samozřejmě, že se to trochu liší, protože spolu netráví 24 hodin denně, ale společné scény jsou tak popsány z obou dvou pohledů.

Tenhle způsob psaní je podle mě to nejhorší, co se této knize mohlo stát. Kvůli tomu příběh vůbec neplyne a hodně brzy se stává nudným. Když je něco pořád omíláno dokola, tak to ani jinak dopadnout nemůže.

Ani samotný styl psaní to bohužel nezachraňuje. Musím autorce připsat k dobru, že se v knize soustředila na zachycení emocí a myšlenek hlavních hrdinů, ale jinak mi její styl přišel umělý a nevyvážený. Občas popisovala každou maličkost a jindy, kdy by bylo třeba víc popisů, danou část přešla bez povšimnutí.

Příběh samotný není bohužel o nic lepší. Už jen samotný námět slušné holky a zlobivého kluka je na tolik omílaný, že ho rozhodně nelze nazvat originálním. V příběhu jsem sice objevila dvě menší zápletky, které vypadaly, že budou zajímavé, ale nakonec tomu tak bohužel nebylo.

Nepomohlo tomu ani to, že autorka celý děj hnala nadpozemskou rychlostí. V jednu chvíli nemohla Anna Maddoxe ani vystát a Maddox rozhodně neuvažoval o tom, že by si našel holku a najednou o deset stran později se všechno úplně změnilo. A tak to bylo po celou knihu.

S tím souvisí i nedostatek detailů v knize. Autorka všechno brala hodně povrchově. Většina věcí byla tedy popsána tak nějak mdle a často jsem se v příběhu setkávala i s nesrovnalostmi nebo naprosto neuvěřitelnými situacemi. Přišlo mi, jako kdyby si autorka vůbec nezjišťovala, jak se v některých případech věci mají a zkrátka napsala to, co jí právě přišlo na mysl bez ohledu na to, jak moc vzdálené je to od reality.

Myslím, že jediným kladným bodem téhle knihy je podle mě Maddox. To byla za mě opravdu zajímavá postava. Příběh ho sice vedl tak, že některé jeho skutky byly naprosto absurdní, ale povahově se jedná o opravdu komplexní postavu, která má větší hloubku, než celá tahle kniha.

Naopak Anna byla postava naprosto katastrofální. Při čtení jsem měla dojem, že se jedná tak o třináctiletou dívku a ne o devatenáctiletou vysokoškolačku. Její způsob myšlení a chování pro mě byl zkrátka nepochopitelný. Navíc se její názory a myšlenky každou chvíli měnily podle toho, jak se to autorce hodilo.

O ostatních postavách toho bohužel moc říct nemůžu, protože se v knize jen tak míhaly. Působily spíš jako takové pozadí a v knize byly popsány jen velmi hrubě. Tak hrubě, že už si teď nedokážu vybavit ani jejich jména, natož něco dalšího.

Zatracená láska má poměrně vysoké hodnocení, ale po přečtení nechápu proč. Možná, kdyby byl příběh pouze z pohledu Maddoxe, tak by kniha byla trochu lepší, ale v téhle podobě o ní bohužel nemůžu říct nic moc kladného.

Knížka pro mě byla velkým zklamáním a v budoucnu se k ní už určitě nevrátím. Osobně ji nemůžu doporučit nikomu, ale vzhledem k hodnocení na internetu jsou i čtenáři, kterým se líbí. Svoje čtenáře si tedy určitě najde, ale řekla bych, že spíše v mladších věkových skupinách, které toho nemají zrovna moc načteno.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Pointa.
Recenze byla napsána pro Databázi knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)