16. 3. 2021

Sophie, postrach elfího světa

Elfí svět se změnil. Z místa, kde všichni žili v míru, se najednou stal svět, kde se všichni musí ohlížet přes rameno, protože nikdo neví, jaká nebezpečí se na ně chystají a koho za narušení jejich poklidného života mají vinit.

Sophiina síla je den ode dne silnější a ona nehodlá ve svém tréninku polevit. Když jí odmítá Černá labuť pomoci s nalezením jejích únosců, je odhodlaná je vypátrat sama. Jenže její rozhodnutí má katastrofální důsledky. Během svého hledání odhaluje mnoho tajemství a vypadá to, že i její únosci jsou blíž, než by si myslela. Jenže Sophie při svém výzkumu poruší základní pravidlo, což málem vede k válce mezi světy a rozhodně to nezůstane bez následků.

I třetí díl série Strážce ztracených měst, Věčnoplamen, je napsán v er-formě, ale vypráví především o dobrodružstvích, které se odehrávají v Sophiině životě. Kniha je napsána krásným čtivým stylem, který je jednoduchý a srozumitelný, takže není problém se do příběhu začíst, ať je člověku deset nebo devadesát.

Už u prvních dvou dílů bylo krásně vidět, že má autorka všechno perfektně promyšlené, ale u toho třetího se to ukazuje ještě více. Zápletka se pořád rozvíjí dál, objevují se nové otázky, ale zároveň do sebe jako kousky skládačky zapadají útržky informací, které známe už z předchozích knih a ty, které se dozvídáme teprve teď, a pomalu začínají vytvářet celkový obraz.

Příběh je tedy krásně rozvinutý, ale zároveň v něm nejsou žádné nesrovnalosti a vše do sebe skvěle zapadá. A i přesto, že je hlavní téma pořád stejné, tak autorka umí překvapit směry, kterými příběh vede i vedlejšími zápletkami. O knize Věčnoplamen rozhodně nemůžu říct, že by byla předvídatelná, spíše naopak. Je originální a plná překvapivých zvratů.

Většina hlavních aktérů je už známá z prvních dvou dílů, takže autorka je v knize znovu zbytečně nepopisovala. Ale jelikož se postavy vyvíjejí, tak nezapomněla zaznamenat všechny jejich povahové změny. Většinou k tomu, ale nepoužívala popis jako takový, nýbrž je nechala vyniknout tím, jak se hlavní hrdinové zachovali v určitých situacích, díky čemuž vynikly ještě více.

Samozřejmě ani v tomto díle nesmí chybět nové nebo dosud nerozvedené postavy. Těm se autorka věnovala podrobněji, přesně v takovém měřítku, jak bylo pro příběh třeba. Ale i když některé byly popsány trochu střídměji než jiné, tak nikdy se nejednalo jen o plochý popis. Autorka šla vždy do hloubky a vystihla skutečnou osobnost jednotlivých postav.

Ačkoli už ani zdaleka nejsem věková skupina, pro kterou je série Strážce ztracených měst určena především, tak autorka mě s každým dílem ujišťuje o tom, že je to ta prává série pro mě. Knížka představuje krásný svět plný neobvyklých věcí, dobrodružství a nebezpečí. Je to skvěle napsané, takže se do příběhu čtenář okamžitě začte a stane se jeho součástí. A s každým přečteným dílem se stává víc a víc součástí tohoto světa. Alespoň tak to mám já.

Věčnoplamen je perfektní pokračování jedné úžasné série, které rozhodně dosahuje kvality prvních dvou dílů a vzhledem k tomu, že už se příběh ocitá v určité pokročilé fázi, tak je ještě zajímavější a podmanivější.

Pokud už jste tuhle sérii rozečetli, tak určitě neprohloupíte, když se pustíte i do třetího dílu. A v případě, že ji zatím neznáte, tak určitě doporučuji. Především by mohla zaujmout děti a mládež, ale jsem si jistá, že pokud do této kategorie stejně jako já už nespadáte a máte rádi magické příběhy, tak by vás série mohla okouzlit.

Za poskytnutí knihy k recenzi a možnost vrátit se do elfího světa děkuji e-shopu Megaknihy.

Knihu můžete koupit ZDE. Celou sérii najdete TADY.

1 komentář:

  1. Přemýšlím, jaký mám názor na takováhle kompozita v češtině. Člověk by si myslel, že jsem na to z němčiny zvyklá, ale popravdě v češtině mi to někdy zní divně. :-D

    Moin Mondro

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)