2. 3. 2020

Zlodějka jablek

Lou nikdy nepřemýšlela o manželství a prostém životě, jakému se právě upsala její sestra. Samozřejmě, že počítá s tím, že se v budoucnu také vdá, ale pro teď chce něco jiného. Neví přesně co, ale rozhodně něco na míle vzdáleného manželství. Touží po dobrodružství. A není tedy divu, že ji láká dům Cardewových, který je už delší dobu opuštěný. Pro Lou je to perfektní úkryt na pojídání jablek, čtení a psaní jejího příběhu.

Tohle léto se však všechno změnilo. Cardewovy se vrátili do domu a pořádají tam úchvatné večírky. Lou neodolá a na jeden se tajně podívá, při čemž ji nachytá samotný Robert Cardew. Ale místo toho, aby z toho měla Lou průšvih je to začátek jednoho nezapomenutelného léta v kruhu Londýnské smetánky. Ale každé léto musí jednou skončit.

Nebe ze zlata je napsána v ich-formě z Louina pohledu a jedná se o opravdu čtivou knihu. Není to ten případ, kdy by mě už jen díky stylu psaní kniha absolutně pohltila, ale rozhodně k tomu nemá daleko. Díky způsobu psaní jsem se skvěle vžila do hlavní hrdinky, do všech jejích pocitů a myšlenek. A tak jsem si připadala jako součástí příběhu a ne jako jen vzdálený pozorovatel.

Už v anotaci je zmíněno, že je kniha napsána ve stylu Velkého Gatsbyho a já to můžu jen potvrdit. Odehrává se to ve stejné době a tak je tou atmosférou nasáklá každá stránka knihy. Rozhodně bych neřekla, že Nebe ze zlata je vyloženě retellingem Velkého Gatsbyho, ale v knize je rozhodně možné vysledovat i jiné podobnosti mezi těmito dvěma knihami než jen dobu, kdy se to odehrává. Ale v podstatě se jedná o originální příběh, který s Velkým Gatsbym nemá nic moc zásadního společného.

A i když mám Velkého Gatsbyho ráda, tak jsem neskutečně ráda, že je příběh úplně jiný. Jedná se o opravdu krásný romantický příběh říznutí tajemstvím, dobrodružstvím a touze po nalezení smyslu svého života. Je to sice takový trochu jednoduší příběh, kde člověk až na pár zvratů nenarazí na nic nečekaného, ale to mu v žádném případě neubírá na zajímavosti. Vlastně bych naopak řekla, že v případě této knihy je to součástí kouzla, kterým je obestřen celý příběh.

Celý příběh doplňují i skvěle vystavěné postavy. Laura Wood sice nešla s jejich životy nějak do hloubky, asi především proto, že chtěla mít v knize trochu tajemnou atmosféru, ale i tak odhalila nějaké věci z jejich minulosti, které vysvětlily, proč jsou postavy takové, jaké jsou. Ale především se jí podařilo dát každé postavě úplně jiný soubor vlastností a tak nebyl problém hned pochopit kdo je kdo nejen u hlavních postav, ale především i u těch vedlejších o kterých se moc nemluvilo.

Osobně jsem z knihy neskutečně nadšená. Je to taková oddechová knížka, která má v sobě ale od všeho špetku, díky čemuž je příběh opravdu obyčejný a jedinečný zároveň. Je to opravdu krásný příběh a nevědět to, ani mě nenápadně, že se jedná o autorčin debut v YA literatuře. Pokud vás tedy téma nějak zaujalo ať už příběhem, dobou, kdy se odehrává nebo lehkou podobností s Velkým Gatsbym, tak vám knihu můžu rozhodně doporučit.

Recenze byla napsána pro Databázi knih.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)