25. 11. 2019

Kočky to ví nejlíp


Už v knize Chovejte se jako kočka bylo zmíněno čtyřicet kočičích vlastností, které bychom nejen měli obdivovat, ale také se jimi inspirovat a nejlépe je od našich kočičích přátel převzít a řídit se jimi jak jen to půjde. Kočky jsou ale tajemná stvoření, která toho můžou dát světu ještě mnohem víc.

V knize Chovejte se jako kočka 2 se objevují další poselství od autorova kocoura Ziggyho. Tentokrát ve formě deníků, které ve sto a jednom dnu odhalí mnoho kočičích tajemství a životních radostí, jimiž by se měl člověk řídit. A to nejen prostřednictvím autora Stéphane Garniera, ale i přímo od kocoura Ziggyho.

Kniha je koncipovaná jako deník, který částečně píše autor knihy a částečně jeho kocour Ziggy. Oba dva mluví sami za sebe, takže jsou veškeré rady a příběhy ze kterých by si měl vzít čtenář ponaučení sdělovány v ich formě.

V deníku se ale kromě příběhů objevují i nejrůznější vychytávky jako Abeceda kočičího štěstí, která přibližuje pro kočky nejdůležitější slova od každého písmene a to, jak je vnímají. Dále kniha obsahuje kočičí zákony, testíky, citáty, moudrosti a mnoho dalších věcí, které i přes uvolněné prezentování v knize rozhodně nejsou jen na okrasu. Skutečně se jedná o věci, nad kterými je třeba se zamýšlet a to i z více úhlů. Taková je ostatně celá kniha.

Moc se mi na knize líbí citáty známých osobností o kočkách. Ty jsou většinou před začátkem jednotlivých kapitol. Někdy je tam jen jeden, ale dost často jich je mnohem víc. Každý z nich skvěle vystihuje to, co se autor v dané kapitole pokouší vysvětlit, ale zároveň toho mají sami mnoho co říct. Plus jsou opravdu krásné.

A pro přehlednost nechybí na konci každého deníkového zápisu shrnutí v podobě hlavní myšlenky. Osobně si myslím, že tahle kniha může člověku něco dát především jako celek, ale i tak je to krásný detail, který nejen že podtrhne hlavní myšlenku, ale i usnadní člověku orientaci, pokud by se chtěl v daném okamžiku zaměřit třeba jen na jedno konkrétní téma.

Stejně jako první díl i tahle kniha má v sobě ohromnou moudrost. Kočky jsou opravdu úžasná stvoření, a jak tahle kniha dokazuje, máme se od nich opravdu hodně co učit. Je pravdou, že jsme lidi a bohužel nemůžeme postupovat úplně podle všech kočičích rad, alespoň ne neustále. Ale i tak je tu mnoho věcí, které můžeme dodržovat pořád a některé alespoň občas.

Jak tahle kniha ukazuje, kočky, stejně jako všechna ostatní zvířata, si dokážou svůj život užívat na plno. A právě to je poselství, které se nám kniha snaží předat a podle mě se jí to opravdu daří. Všechny rady v ní jsou skutečně podložené kočičím chováním a na rozdíl od rad v jiných knihách by bylo opravdu dobré se těmi kočičími řídit. Věřím, že autor nám pomocí knihy dává návod na to, jak žít dokonalý život. Nebo se tomu alespoň přiblížit.

Já vám knihu stejně jako v případě prvního dílu vřele doporučuji. Skutečně nemluví do prázdna, a pokud chcete udělat něco se svým životem, tak tohle je skutečně jedna z mála knih, která vám s tím může pomoci. Protože ačkoli ji napsal člověk, tak ve skutečnosti jsou to všechno kočičí rady a ty si zkrátka umí užívat život naplno. A ačkoli toho bylo v prvním i druhém díle řečeno mnoho, řekla bych, že i tak mají kočky ještě mnohá tajemství. Možná se o ně s námi podělí a možná ne, ale řekla bych, že tyto rady bohatě stačí k tomu, aby se všichni, kdo si ji přečtou, mohli stát někým lepším.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota.


Knihu Psychohry můžete koupit ZDE.


3 komentáře:

  1. Není třeba něco podobného, ale psího? :D To by mi sedělo mnohem více :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá zajímavě, pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
  3. Jak to, že mi první díl tohohle úplně utekl?! Sakra, to by byl býval skvělý dárek pro sestru/mamku mého přítele. No nic, tak jim to budu muset dát někdy jindy. :D
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)