5. 6. 2018

Hořící stránka

Název: Hořící stránka
Původní název: The Burning Page
Autor: Genevieve Cogman
Žánr: Fantasy
Počet stran: 392
Nakladatelství: Omega



Knihovnice a agenta Irene je zpět. Tentokrát je však v podmínce a její život je ještě nebezpečnější a zajímavější než při posledním setkání. Zvlášť když se všechny brány do Knihovny zavřely a ona musí utíkat přímo středem požáru. Všechno tohle, a ještě mnohem víc má na svědomí Irenein úhlavní nepřítel Alberich. Ale Irene ani její asistent Kai se nevzdávají. Mají pro co bojovat. Pro Knihovnu. A ještě pro mnohem víc.

Z prvních dvou dílů, Neviditelné knihovny a Maskovaného města, jsem byla nadšená. Tahle série je totiž vážně skvělá. Něco jako Flynn Carsen v ženském podání. A něco takového si jednoduše nemůžu nechat ujít. Třetí díl, Hořící stránka, byl tedy naprostou samozřejmostí.

I tentokrát je kniha napsaná v er-formě. Přeci jen se jedná o sérii a měnit najednou způsob psaní by bylo trochu podivné. A stejné je samozřejmě i to, že se většina příběhu, jež kniha popisuje, odehrává kolem Irene. Toho, co dělá, co si myslí. Ale právě er-forma umožňuje trochu od toho odbočit a ukázat příběh i z pohledu dalších postav. Ovšem jen tak, aby se člověk dozvěděl něco málo extra, ale zase ne příliš mnoho.

Nejvíc však záleží na tom, jak dobře se kniha čte. Protože sebelepší příběh je k ničemu, pokud se nedá číst. Naštěstí to není a nikdy nebyl případ Genevieve Cogman. Její příběh hladce plyne a není tedy problém se do něj začít, spíše naopak. Stačí pár stránek a příběh vás pohltí. Bylo to tak u předchozích dvou dílů a je to tak i teď. Hořící stránka není kniha, je to život, který se prostě odehrává v jiné realitě.

Samozřejmě jsem nadšená i z příběhu, který Hořící stránka vypráví. Autorce se to totiž opět podařilo. Vymyslela skvělý příběh plný dobrodružství a nebezpečí. Nejlepší ale je, že v knize nevidím vůbec žádné nesrovnalosti. Ať už v souvislosti jen s touto knihou nebo celkově s celou sérii.

Stejně jako u předchozích dvou dílech můžu autorce jen a jen zatleskat. Vymyslela úžasný příběh, který rozhodně stojí za přečtení. A pokud jste se k Hořící stránce nebo celkově k sérii ještě nedostali a aspoň trochu vás zaujala, tak vám jí opravdu moc doporučuji. Je vážně úžasná. A popravdě nedokážu ani říct, který z dílů je lepší.

Asi před rokem a půl jsem psala recenzi na druhý díl Neviditelné knihovny. Tehdy jsem si myslela, že série je trilogií a Hořící stránka bude tedy závěrečným dílem. Ale zašla jsem na Goodreads a byla příjemně překvapená. V zahraničí už totiž vyšel čtvrtý díl a pátý se chystá. Takže vážně doufám, že vyjdou i v českém překladu, a to co nejdříve. Z téhle série si chci totiž přečíst každý existující díl. Zvlášť, jestli budou tak dobré, jako první tři.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega. Knihu Hořící stránka můžete zakoupit na stránce nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. takze dalsi nekonecna serie :-D asi by meli vzdycky pred vydanim napsat upozorneni, kolik dilu to celkem ma :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vyzerá naozaj dobre, pamätám si, že keď vyšiel prvý diel veľmi som si ho chcela prečítať, ale nakoniec som sa ku knihe nedostala, tak snáď ako bude séria pokračovať sa mi to podarí napraviť :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)