1. 6. 2018

Chovejte se jako kočka

Název: Chovejte se jako kočka
Původní název: Penser et agir comme un chat
Autor: Stéphane Garnier
Žánr: Populárně naučná literatura
Počet stran: 160
Nakladatelství: Jota






Kočky. Nádherná, elegantní a šlechetná stvoření, které mají svou vlastní hlavu. Čtyřnozí chlupáčkové (nebo naháči), které nejde neobdivovat. A nejen že je obdivujeme a milujeme, my jim také závidíme. Jejich život, jejich povahu, jejich klid. Každý z nás by si přál žít stejný život jako má kočka, ale nejde to. Nebo ano? Možná stačí předat náš život tomu nejlepšímu osobnímu kouči a budeme se moc mít stejně jako ona. A kdo že je ten nejlepší kouč? No přece sama kočka!

V posledních letech se lidé snaží najít návod na to, jak žít svůj život co nejlépe a vzniká tedy mnoho knížek, které se snaží poskytnout člověku něco jako návod. Přesto, že si sama některou takovou knížku občas přečtu, většinou nad ní jen kroutím hlavou, jelikož mi rady přijdou nereálně a dlouhodobě neproveditelné.

Ovšem kniha Chovejte se jako kočka mě neskutečně zaujala. Nejen proto, že má ve svém názvu slovo kočka a já tahle stvoření miluji. I když možná trochu ano. Ale především proto, že s jednou kočkou žiju a její chování mě fascinuje každým dnem stále více a více. Přišlo mi, že rady, jak se co nejvíce přiblížit kočičímu životu by nemusely být špatné, naopak by mohly být mnohem užitečnější než cokoliv, co tu bylo předtím. Především proto, že je to založeno na tak vznešeném a hrdém zvířeti.
Knížka je malého formátu a spolu s jednoduchou obálkou, kde je vzorovaná kočička s ptáčkem na hlavě a tlapkami s květinami po obou stranách, působí neskutečně roztomile. Navíc se pro ni najde místo i v případě, že knihovna praská ve švech.

Kapitoly jsou docela krátké, většinou dvou až čtyřstránkové. Každá se věnuje jedné konkrétní kočičí vlastnosti, kterou by si měl člověk osvojit, aby žil lepší, naplněnější a pohodlnější život. Autor vysvětluje všechno srozumitelně, ale zároveň to není, jako kdyby čtenáře poučoval. Není to „profesorský“ styl. Jedná se o uvolněné vyprávění, které je podkládáno příhodami s jeho kočičkou Ziggy.

Není to ovšem to jediné, co můžeme v knize najít. Na začátku každé kapitoly, a občas nejen na začátku, jsou citáty o kočkách. Některé jsou skvělé, některé trefné a je i pár takových, které na kočky podle mě vůbec nesedí, ale těch je skutečně málo.

Další věcí je takové shrnutí na konci kapitoly, které jednou nebo dvěma větami vyjadřuje o čem kapitola byla, případně to nejdůležitější, co bylo třeba si z kapitoly zapamatovat.

Nesmím zapomenout ani na Kočičí den. Je to vždycky stránka, kde je v bodech popsáno, co kočka dělá v určitou denní dobu a jak bychom ji mohli napodobit. Tyhle stránky mám skutečně ráda a je mi jen líto, že jich v knize nebylo o trošku víc.

Aby knížka nebyla jen samý text, jsou v ní i malinké obrázky. Jedná se o malůvky kočiček a tlapek, které se neustále opakují, ale i tak je to opravdu krásné. Nejspíš by neuškodilo, kdyby byly ilustrace více různorodé, ale jelikož o tomhle kniha není, tak ty, které obsahuje, bohatě stačí.

A co jsem se tedy z knihy dozvěděla? Vlastně docela dost. Přesto, že to nebyl prvotní účel knihy, tak mi pomohla lépe pochopit mou kočku, její chování. Tedy ne že bych neměla nejmenší tušení, proč se chová tak jak se chová, ale tahle kniha některé moje předpoklady potvrdila, jiné prohloubila a přišla s věcmi, které mě vůbec nenapadly.

Knížka mi měla pomoci především v tom, abych svůj život mohla zlepšit a co nejvíc přiblížit k tomu kočičímu, který je naprosto úžasný. Jenže jsem zjistila, že většinu toho, jak bych se měla chovat pod velením kočky dodržuji a ani to nevím. Většinu, ale ne všechno.

Právě tohle mi potvrdilo, že Stéphane Garnier skutečně ví, o čem mluví. Je pravda, že některé rady, i když opravdu skvělé, podle mě může uskutečnit jen málokdo, jelikož lidi, kteří pracují nebo studují prostě na něco nemají čas, i když by bylo skutečné krásné, kdyby se všichni mohli řídit každou radou, která se v knize vyskytuje.

Chovejte se jako kočka je podle mě užitečná kniha pro každého, kdo by rád svůj život zpomalil, zklidnil a jednoduše si ho užíval. A také pro toho, kdo se snaží přijít na to, jak se prosadit ve společnosti nebo v práci. Sice nedá přesný návod, jak toho dosáhnout a ani nezaručuje že se tak stane, jelikož u všeho musí být patrná lidská vůle, ale je to podle mě dobrý začátek. Takže pokud hledáte nějakou knihu, která by vám s tímhle pomohla, tak je podle mě Chovejte se jako kočka od Stéphana Garniera ta nejlepší. Rozhodně nejlepší, jakou jsem v této oblasti četla.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota.
Knihu Chovejte se jako kočka můžete zakoupit ZDE.



3 komentáře:

  1. I když doma kočku nemám, mám je ráda, ale mám na ně velkou alergii, takže mužů obdivovat z dálky,ale knihu bych si jednou rada přečetla.
    Krasna recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak toto by byl dobrý dárek pro jednu kamarádku, která má ráda kočky a dvě má doma. =D =)
    Mě zaujala obálka a podle recenze to není špatná kniha ale já mám raději pejsky. =)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že takovou knihu zrovna teď vážně potřebuju! Nějaké zklidnění v tom chaosu by se hodilo :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)