4. 5. 2018

Ochránce

Název: Ochránce
Původní název: The Defender
Autor: G X Todd
Žánr: Postapokalyptický thriller
Počet stran: 472
Nakladatelství: Omega





Svět se změnil. Po té, co se objevily záhadné hlasy v lidských myslích, spáchala většina z nich sebevraždu. Celá zem je tedy plná mrtvol. Ale jsou tu také přeživší. Lidé, kteří hlasy neslyší nebo spolu s nimi dokážou dobře koexistovat. Jsou něco jako společníci. 

Jedním z přeživších s přátelským hlasem v hlavě je Poutník. Je neustále v pohybu. Zastaví se vždycky jen na tak dlouho, aby si mohl sehnat dostatečné zásoby k přežití. Tedy až do chvíle, kdy u kraje cesty narazí na šestnáctiletou dívku, Lacey, která prodává limonádu. Jindy tolik opatrného muže přemůže zvědavost a zastaví. A tato obyčejná událost odstartuje věci, které by si ani jeden z nich nedokázal představit. 

Hodně dlouho jsem přemýšlela, jestli si Ochránce přečíst. Anotace mě sice zaujala, ale docela mě znepokojovala obálka. Ta je totiž… no docela děsivá. Ani ne kvůli muži v masce, ale kvůli dívce v popředí. Nějak z ní nemám dobrý pocit. 

Obálka samozřejmě nebyla jediná věc, kvůli které jsem váhala. Kniha je totiž postapokalyptický thriller pro čtenáře Stephena Kinga, Clivea Barkera nebo Neila Gaimana, jak sama hlásí. Kromě toho, že postapokalyptický thriller není můj obvyklý žánr, tak mě znejistil fakt, že je to určeno právě pro Kingovi čtenáře. Nic proti němu, je to mistr svého řemesla, ale zvířata v jeho knihách nekončí zrovna dobře a to mi není úplně příjemné, proto se mu snažím vyhýbat. 

Nakonec mě ale přemohla zvědavost. Přeci jen byla nízká pravděpodobnost, že by v knize bylo ublíženo nějakému zvířeti, upozornění spíše mělo nalákat milovníky hororu. A tak jsem to riskla. Kdo nic nevsadí, nic nezíská, že? 

Ochránce je trochu obsáhlejší, takže se ho autorka rozhodla rozdělit na několik částí a ty následně na kapitoly, aby byl stravitelnější. Což byl podle mě opravdu skvělý nápad. Jednak se díky tomu příběh lépe čte a snáz se v něm i orientuje. 

Kniha je psaná v er formě a střídají se pohledy Poutníka a Lacey. Ze začátku je to pravidelné, ale později se ve vyprávění střídají namátkově, podle toho, co se zrovna děje. Díky dvojímu pohledu jsou i některé události v knize zmíněny dvakrát, ale vůbec to nevadí, naopak. Obě dvě postavy mají zajímavé myšlenky, v určitých částích i klíčové, a je opravdu dobře, že autor žádné nevynechal. 

Přiznám se, že mě svojí čtivostí překvapila. Nemyslela jsem si, že se od knihy nebudu moc odtrhnout, ale stalo se. Autorka píše opravdu úžasně. Dokáže lehce a srozumitelně podat opravdu kontroverzní téma a ještě mu přidat na zajímavosti a zároveň čtenáře vtáhnout do děje. 

Stejně tak mě překvapil i příběh. Na to, že se jedná o autorčin debut je opravdu skvěle propracovaný a dost neobvyklý. V dnešní době je opravdu nezvyklé, že by někdo přišel s nápadem, který se ani v nejmenším nepodobá něčemu, co už vzniklo. Ale autorka to zvládla a to přímo bravurně. Ochránce by se klidně mohl začít používat jako synonymum pro slovo originalita. 

Opravdu hodně se mi na příběhu líbilo, že je to jenom část. Jako kdyby byl vytržený z nějakého kontextu, bez toho, aby bylo vysvětleno, jak to začalo nebo aby měl jasný konec. Normálně by mi to asi hodně vadilo, ale u Ochránce ne. K téhle knize to perfektně sedí. 

Jediné co mě mrzí, je to, čeho jsem se bála. Autorka do knihy zařadila zvíře, které bohužel neskončilo dobře. A i když vím, že je to jen kniha a ani to tu nebylo nějak extra rozebíráno, tak já takovéhle věci nenesu dobře. Navíc to nebyla ani klíčová scéna, takže kdyby zvířátko z příběhu vynechala nebo mu aspoň nepřichystala ošklivý osud, vůbec nic by se nestalo. Z mého pohledu by byla kniha akorát lepší. 

Pokud máte rádi děsivé knihy o konci světa, můžu doporučit. Ale jen v případě, že máte silný žaludek. Násilí a mrtvých není v knize zrovna málo. I když znám knihy, které jsou mnohem drastičtější. Ochránce totiž ukazuje to nejlepší i to nejhorší z lidských vlastností v době, kdy se lidstvo, nebo spíše jeho zbytek, ocitne v bezvýchodné situaci.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega. Ochránce můžete zakoupit na stránkách nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

1 komentář:

  1. I když to není můj oblíbený žánr, kniha nevypadá tématem špatně, rozhodně originální, krásná recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)