27. 5. 2018

Nejúžasnější věc

Název: Nejúžasnější věc
Původní název: Den helt sanne historien om hvordan de taller beste ble til
Autor: Maja Lunde, Hans Jorgen Sandnes
Žánr: Dětské
Počet stran: 56
Nakladatelství: Omega





Ninon dříve s velkou dávkou energie vstávala každé ráno z postele a podnikala nejrůznější dobrodružství. Jenže poté co se její kamarád Čoko odstěhoval, ji už nic nebaví. Je sama. A Čoko se jí neozývá. Tedy až do doby, kdy jí pošle podivný dopis s pěti fazolkami a do města se sjedou ty nejlepší kuchaři z celého světa.

Je velice snadné se do této knihy zamilovat. Stačí jen vidět obálku. Nádhernou ilustrace s Ninon, které kuchaři s groteskními nosy povolávají slávu. A pokud by vás nedostalo tohle, tak rozesmátý kocour, určitě ano. Nikdo neodolá tlustým roztomilým kocourům, zvlášť ne těm kresleným. Po zahlédnutí obálky jsem jednoduše nemohla odolat.

A to jsem ještě neviděla zbytek. Uvnitř knihy je takových ilustrací totiž spousta. Každá stránka je z více jak poloviny plná ilustrací. Někdy je to jedna velká, jindy několik malých. Ale jedno mají společné, všechny jsou skutečně nádherné. Ve většině z nich se také objevuje již zmíněný kocour. A je s každou stránkou roztomilejší a roztomilejší.

Příběh je skutečně kraťounký a jednoduchý. Přesně takový, aby ho dítě pochopilo a zároveň si ho užilo. Vzhledem ke čtenářům, kterým je Nejúžasnější věc určena je pohádka psána velkými písmeny a některé pasáže jsou vyobrazeny červeně. Celý text takto perfektně doplňuje obrázky a tvoří jeden úžasný celek.

Jsem z knihy opravdu nadšená. Maja Lunde a Hans Jorgen Sandnes stvořili něco opravdu úžasného. Knihu, která by neměla chybět žádnému dítěti, jelikož je prostě kouzelná. Pokud tedy hledáte dárek pro bratránky, syny, synovce, sestřenky, sestřičky, neteře nebo jakékoliv malé dítě, které rádo čte, nebo jej chcete přivést ke čtení, rozhodně doporučuji Nejúžasnější věc, zvlášť pro ty nejmenší. Jsem si jistá, že si knihu zamilují.

Popravdě moc nevím, co dalšího ke knize říct. Je vážně kraťounká, a tak opravdu není v mých silách, abych napsala nějak extra dlouhou recenzi. Ale myslím, že to asi ani není třeba. Tahle kniha bude určitě mluvit sama za sebe.

Já jsem jen zvědavá, jestli Maja s Jorgenem přijdou v budoucnu s dalším dětským příběhem, který bude ve své jednoduchosti tak neskutečně nádherný. Ale i kdyby nepřišli, nevadí. Už jen Nejúžasnější věc podle mě neskutečně obohatila dětskou literaturu.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega. Nejúžasnější věc můžete koupit na stránkách nakladatelství nebo na e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za krásný komentář :)