20. 4. 2018

Filmová hodinka #17


Decibely lásky


Decibely lásky jsou příběhem tří generací, které prožívají své touhy, sny, naděje i zklamání, a přitom nepřestávají věřit na lásku, přátelství a lidské souznění. Okolnosti se mění, ale věčná touha milovat a být milován zůstává.

Mladý umělec Dan (Filip Cíl) sní o úspěchu, ale zatím si odpykává veřejně prospěšné práce při úklidu města. Jeho šéfem je Kristián Hovorka (Rudolf Hrušínský nejml.), který spolu s Otou (Pavel Horváth) pracuje v Technických službách na Plzeňském magistrátu, kde mají na starosti úklid města. Dan se na diskotéce seznámí s Betkou (Alžběta Bartošová), Kristiána zaujme Danova pohledná sestra Danka, která za bratra stále žehlí jeho průšvihy. Ne všechno ale vychází. Betčina nepřejícná kamarádka (Aneta Vrzalová) a její přítel Robert (Jakub Grafnetr) se rozhodnou vše zkomplikovat nefér hrou. A zatímco Danka s Kristiánem hledají cestu, jak konečně zakotvit „v neklidných vodách života", tak Kristiánův táta Láďa (Rudolf Hrušínský ml.) a Betčina šarmantní tetička (Iva Janžurová) dokazují celému světu, že věk je pouhé číslo. Kristiána navíc čeká, spolu s nápravou dávné křivdy, jak mu to radí jeho nejlepší kamarádka Lenka (Lucie Vondráčková), i nalezení „cesty" k dceři Jitce (Marika Šoposká).

Decibely lásky pro mě byly zklamáním, i když jsem toho ani moc nečekala. Písničky byly, aspoň podle mě, příšerný. Vzhledem k tomu, že se jedná o muzikál, je to docela špatné. Příběh nebyl tak úplně beznadějný, ale i tak mi to úplně nesedlo. Ve filmu je několik scén, které mají něco do sebe, ale většina na mě působila docela nudně, obyčejně. Takže docela podprůměrný film, který nemám v plánu vidět znova. Ale rozhodně je to lepší, než třeba Ulice, Decibely lásky mají konec. Ale v celkově mi to přijde, jako její filmová verze obohacená nezáživnými písničkami.


Stonehearst Asylum (E. A. Poe Podivný experiment)


Hrdinou filmu E. A. Poe: Podivný experiment je mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward, který na konci 19. století přichází na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné ležícího v mlze v odlehlém koutě hor. Zde ho přivítá šéf lékařského týmu, jeho asistent i záhadná kráska Eliza, trpící panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Edward je zasvěcován do zdejších léčebných metod a je v šoku. Dr. Lamb je příkladem osvíceného přístupu, vůči bláznům je vstřícný a svému týmu vštěpuje, aby „jedinečnost" každého pacienta respektovali: „Proč bychom se měli snažit udělat nešťastného člověka z naprosto šťastného koně?" Ovšem děsivá a hrůzu nahánějící „léčba", jíž byli na konci 19. století duševně nemocní běžně vystavováni, je přítomna i zde: věznění, spoutávání, proudy ledové vody a elektřiny. To vše je pevně vryto do historických zdí ústavu a Edward objevuje poměrně znepokojivou pravdu. Psychiatrický ústav ovládli pacienti, zatímco skutečný ředitel je se svým týmem uvězněn ve sklepení. A tady napínavý příběh plný zvratů a překvapení teprve začíná...

Edgar Allan Poe je můj oblíbený spisovatel. Jeho Černého kocoura naprosto zbožňuji, i když bych hlavního hrdinu nejraději ukamenovala. Podivný experiment jsem sice nečetla, ale filmu jsem nedokázala odolat. Nebyla jsem do něj tak zažraná, jak jsem čekala, ale přesto byl zajímavý. Téma bylo neobvyklé a dobře zpracované. Ale osobně se mi nejvíc líbil konec, ten dal celému filmu úplně nový význam a já podobné konce jednoduše miluji. Všem milovníkům Edgara Allana Poea tento film doporučuji. Je to typický Poe, mix hororu a psychologie.



Tři bratři


Tři bratři (Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula) se vydávají do světa na zkušenou, aby si našli nevěsty a rodiče jim mohli předat hospodářství. Sourozenci při svém putování jako kouzlem vstupují do slavných pohádek, ve kterých je čeká mnoho nástrah, nečekaných příhod a možná také láska... Filmová pohádka Tři bratři nabízí spoustu dobrodružství, překvapivých situací, ale také laskavého humoru. Děj filmu, včetně známých a oblíbených písniček, které ve filmu zazní, pochází z pera Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře

Tři klasické pohádky v novém kabátku. Jako milovnice pohádek a všech různých retelingů jsem nemohla vynechat. Zvlášť když se nejednalo jen o obyčejný film, ale o muzikál. Písničky jsou chytlavé a naprosto se hodí k situacím, takže jako muzikál u mě rozhodně obstála. A pohádky mi přijdou také dobře provedené. Navíc Lábus jako čarodějnice z bažin a zlý vlk, prostě dokonalé herecké výkony. Jediné co mi na filmu vadí je neustálé Svěrákovo přerušování. Nic proti němu, ale Tři bratři by byli mnohem lepší bez toho. Ale i tak mi to přijde jako jedna z nejlepších českých pohádek, které byly v posledních letech natočeny.


Tangled (Na vlásku)


Na vlásku je animovaná hudební komedie plná efektů a dobrodružství o dívce, která má kouzelné vlasy zlaté barvy dlouhé víc než 70 stop. Princezna Locika je unesena z hradu svých rodičů již jako dítě a zamčena v tajné věži a touží po dobrodružství. Nyní je ve věku teenagera s bujnou fantazií a odhodlá se s pomocí temperamentního bandity provést velký husarský kousek. Locika a její komplici nacházejí dobrodružství, srdce, humor a vlasy… spoustu vlasů. Prozrazení jejího královského původu visí na nitce a její únosce je jim v patách. Tato komedie je převyprávěním klasické pohádky bratří Grimmů.

Dalším retelingem je Na vlásku, což je převyprávění příběhu o Locice, původně Rampunzel. A tenhle animák absolutně miluji! Pro grafické stránce je to, z mého pohledu lajka, naprosto skvělé. A písničky jsou úžasné. Musím se tedy přiznat, že jsem slyšela jen jejich český překlad, ale už to, že se mi zalíbily v češtině je docela zázrak. A prostě Flynn, kůň a chamaleon... tyhle postavy jsou naprosto boží! Tangled  můžu vždycky!


Frozen (Ledové království)


Nebojácná a věčně optimistická Anna se vydává na velkolepou výpravu v doprovodu drsného horala Kristoffa a jeho věrného soba Svena, aby nalezla svou sestru Elsu, jejíž ledová kouzla uvěznila království Arendelle do věčné zimy. Na své pouti se Anna a Kristoff setkávají s podmínkami, které si nezadají s nejvyššími velehorami světa, mýtickými trolly a legračním sněhulákem Olafem, a navzdory drsným živlům se zoufale pokoušejí dosáhnout svého cíle dříve, než bude zcela pozdě.

Ledové království je dost volný reteling Ledové královny. Přesto, že se mi příběh líbí je podle mě Tangled mnohem lepší. Nevím, co přesně mi na Ledovém království nesedí, ale pro mě je to příběh, který mi stačí vidět jednou za čas a když ho neuvidím, brečet kvůli tomu nebudu. A české písničky jsou podle mě děs. V Tangled se provedli, ale Frozen se nedá. Tam vedou jednoznačně původní texty.


Anotace pocházejí z csfd.cz

4 komentáře:

  1. Stonehearst Asylum (E. A. Poe Podivný experiment) se mi opravdu líbil, pak jsem ještě viděla Frozen a Na vlásku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pohádky Na vlásku a Ledové království jsou hrozně super:D.
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  3. Až na experiment, znam a všechny a Ledové království prostě zbožňuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Na vlasku a Frozen jsou proste super animaky... A Experiment me laka, jen nevim, jestli se mi to bude libit..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)