31. 8. 2017

Jackaby

Název: Jackaby
Původní název: Jackaby
Spisovatel: William Ritter
Žánr: Detektivní fantasy
Počet stran: 280
Nakladatelství: Host





Mnohokrát jsem si říkala, proč nezachovali původní obálku případně, proč tu hrůzu zachovali. U Jackabyho jsem doopravdy ráda, že zůstala původní obálka, protože je jednoduše nádherná. Už jen modrá podkladová barva je krásná. A hlava v popředí, která patří Jacabymu a je vyplněna scénou prchající dívky v rudých šatech je nádherná. Font písma je také skvělý ale moc se ke knize hodí. Když se to všechno dá dohromady, působí to prostě úžasně. Vím, že je tento odstavec plný superlativ, ale já na obálce nedokážu najít vůbec nic špatného, což se mi stává opravdu málokdy.

Jackabyho byl po jeho vydání plný internet a tak jsem se recenzím na něj vyhnout jednoduše nemohla. Podle nich to měla být kombinace Sherlocka Holmese a Pána času. Přiznávám, že ke zhlédnutí Pána času jsem se zatím nedostala (já vím, jsem ostuda… ale plánuju to), ale minimálně příběhy Sherlocka Holmese mám moc ráda a všechny jeho moderní verze rovněž. Nemohla jsem tedy odolat.

Přiznávám, že když se mi dostal Jackaby do ruky, byla jsem docela překvapená. Nevím proč, ale čekala jsem, že to bude mnohem větší bichle. Ale kniha přitom „jen“ nějakých 270 stránek. I přesto jsem nepochybovala, že Jackaby bude příběh, který se mi zalíbí. Tolik stran bohatě stačí na vymyšlení dobrého příběhu, zvlášť když se jedná o sérii.

Detektivu Jackabymu se většina lidí vyhýbá obloukem. Jackaby má totiž zrak a tak vidí mnoho nadpřirozena, které ostatní lidé nemohou spatřit. Právě díky tomu se mu daří vyřešit různé zapeklité případy, ale bylo by to jednoduší, kdyby mu policie dala volnou ruku.

Přesto, že Abigail Rookovou všichni odrazují, tak přijde žádat o místo jeho asistentky. Díky tomu se zaplete do řešení vraždy, která není vůbec obvyklá. Ale podivná vražda není to nejdivnější na spolupráci s Jackabym.


Kniha je rozdělena na kapitoly, které jsou podle mě docela krátké. To je jedna věc, díky které čtení ubíhá opravdu rychle. Hlavní ale je, jak je kniha napsána. A musím říct, že William Ritter je doopravdy skvělý spisovatel. Podařilo se mu skvěle vykreslit atmosféru devatenáctého století, aniž by to člověka unudilo k smrti. Samotný příběh byl zajímavý a autor nezapomněl přidat trochu akce, napětí a ani náznak vztahu. Ale převazuje tu opravdu žánr detektivky a fantasy.

Musím však říct, že jsem si spojila souvislosti mnohem dřív, než Jackaby a slečna Rooková. Hned na začátku byl tak zjevný důkaz toho, kdo je vrah, že to nešlo jen tak ignorovat. Je opravdu škoda, že pan Ritter napsal, aspoň co se vraha týká, tak předvídatelný děj. Ale i tak se mi jeho styl psaní i příběh opravdu líbí. Jen by to chtělo trošku méně viditelnější důkazy… nebo aspoň, aby se v příběhu objevily později.

R. F. Jackaby je roztržitý detektiv, který si věčně mumlá sám pro sebe a dost často řeší věci složitěji, než musí. Nezáleží na tom, kolikrát ho vyhodí z místa činu nebo ho zatknout, nevzdává se, dokud neobjeví vraha a neobjasní kdo nebo co jím vlastně je. Díky tomu ho mnoho lidí stranný, ale přijde mi, že to Jackaby ani nevnímá. Plně se soustředí na svou detektivní práci, která má většinou něco dočinění s nadpřirozenem.

Abigail Rooková touží po dobrodružství. Nechce jen sedět, studovat a chovat se jako dáma, jak by si to přála její matka. Právě proto že svého domova utekla a nakonec skončila v New Fiddlehamu. Přesto, že ze začátku byla k Jackabymu nedůvěřivá, posléze existenci nadpřirozena přijala a vrhla se do dobrodružství po hlavě. Což ukazuje na velkou odvahu a tvrdohlavost.

Charlie Cane je detektiv, který jako jediný nechová k Jackabymu nedůvěru a je ochotný přijmout fakt, že nadpřirozeno existuje a Jackaby by mohl vyšetřování přispět. Bohužel je ochotný až moc. Vůbec si nevšímá, že ho to ničí. Jen chce za každou cenu pomoci.

Inspektor Marlowe je typický morous. Nemá ráda Jackayboho a nesnáší, když se ochomýtá kolem jeho případů. Nevěří na nadpřirozeno a považuje ho za blázna. Pravdou ale je, že když má před sebou nezpochybnitelný důkaz, tak se to nesnaží odůvodnit nějakým racionálním způsobem, ale přijme to, i když s nevůlí. Rozhodně to není špatný člověk, jen nevěří tomu, co nevidí.

Příběh se odehrává v roce 1892 v Nové Anglii v New Fiddlehamu. Jak už jsem zmínila výše, autorovi se podařilo období i místo skvěle vystihnout. Abych byla přesná, tak barvitě a záživně ho popsat, jelikož opravdu nevím, jak v 1892 vypadal New Fiddleham ve skutečnosti.

Jackaby se opravdu v mnohém podobá Sherlocku Holmesovi, i když bych řekla, že spíše tomu modernějšímu Sherlockovi ze seriálu, než tomu úplně původnímu. Jak moc se to podobá seriálu Pán času, bohužel nemohu soudit, ale nadpřirozena je tu opravdu dost. Co se týká mě, lepší kombinaci než nadpřirozeného Sherlocka Holmese opravdu neznám.

Přes trošku předvídatelný děj jsem z Jackabyho opravdu nadšená. Do příběhu jsem se jednoduše zamilovala a moc ráda si ho v budoucnu přečtu znovu. Popravdě se ale nejvíc těším na jeho pokračování. Zatím jsem tedy nenašla zmínku o tom kdy a jestli druhý díl vyjde, ale vážně doufám, že se tak stane, protože se na něj moc těším. Kdyby nevyšel, tak vážně nevím, co bych dělala… asi bych byla nucena naučit se pořádně anglicky.

6 komentářů:

  1. O knihe som už počula a zaujala ma, najmä preto, že mám rada Sherlocka a v neposlednej rade práve pre tú krásnu obálku. Uvidím, či sa ku knihe niekedy dostanem, trošku ma odrádza tá predvídateľnosť, ale ak sa mi naskytne príležitosť, asi po knihe siahnem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu říct, že druhý díl je lepší než první. Je mnohem míň předvídatelný, takže určitě zkus :)

      Vymazat
  2. druhy dil uz davno vysel, mam ho precteny a je jeste lepsi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, už ho mám také přečtený :D Recenzi jsem psala už dávno a jen jsem se nedostala ke zveřejnění, musím to upravit :)

      Vymazat
  3. Mám ráda detektivky, příběh vypadá zajímavě, rozhodně si jí časem ráda přečtu. Hezká recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)