9. 5. 2017

Panicové

Název: Panicové
Původní název: Virgins
Autor: Diana Gabaldon
Žánr: Historické fantasy
Počet stran: 176
Nakladatelství: Omega
 



Před několika lety pro většinu neznámá série Cizinka od Diany Gabaldon je dnes, díky seriálu a následnému znovu vydávání pod záštitou nakladatelství Omega, příběhem, který si zamilovaly stovky nebo spíše tisíce lidí v České Republice. Do téhle chvíle vydala Omega první dva díly a další plánuje. A zatímco čekání na Vážku v jantaru nedočkavým čtenářům krapet zkrátila vydáním omalovánek na motiv Cizinky, čekání na třetí díl, Mořeplavce, zkrátila knihou Panicové, jež představuje příběh hlavního hrdiny z Cizinky, Jamieho Frasera. 

Věřím, že nejsem jediná, koho Jamie učaroval a tak jistě pochopíte, že jsem se na knihu hrozně těšila. Sice se jedná o velmi tenkou knížku, což je na Dianu Gabaldon dost nezvyklé, ale i tak jsem nepochybovala, že se bude jednat o propracovaný příběh plný detailů. 

Už samotná obálka je krásná. Sice jsem si u Cizinky docela zvykla na seriálové obálky a vůbec by nevadilo, kdyby na této byla seriálová verze Jamieho, ale rozhodně si nestěžuji. Pozadí je světlouncé béžové, skoro až bílé a na každém roh je obálka zdobena jemnými ornamenty, které jsou moc pěkným detailem. Jediný obrázek, který na obálce můžeme nalézt, je znak jelena s heslem Fraserů Je suis prest, což v překladu znamená vždy připraven. Na tak velkou obálku je to skutečně malý obrázek, ale nějak si neumím představit nic, co by příběh o Jamiem vystihovalo lépe. Obálka však nepůsobí vůbec prázdně, protože ozdobný název knihy a jméno autorky jsou hrozně velké a ještě je tam navíc pár poznámek. Obvykle mi nepřiměřeně velká slova a věci, které na obálce ani nemusí být vadí, ale u Paniců mi přijde, že to k té obálce patří, že to má tak být. 

Jak už jsem nastínala výše, v příběhu se setkáváme s Jamiem dlouho předtím, než potkal Claire. Konkrétně v době po střetu s Jackam Randallem a nenadálé smrti jeho otce. Prchá proto do Francie za svým přítelem Ianem Murraym, kde se přidává k žoldákům. Takový život je nebezpečný, člověk nikdy neví do čeho jde. A i zdánlivě lehká práce pro žoldáka se může zvrtnout v boj o život.


Překvapením pro mě, a hádám že i pro ostatní čtenáře, bylo, že Jamieho příběh se nachází zhruba na prvních devadesáti stránkách. Je tedy ještě mnohem kratší, než jsem si původně myslela. 

Po příběhu následuje intermezzo, což je vlastně autorčin doslov k Panicům, kde zároveň vysvětluje, jak kniha pokračuje a proč se tak rozhodla. Po tomto doslovu se v knize objevuje několik kapitol z románu Cizinka. 

Osobně bych uvítala, kdyby byl příběh o Jamiem delší, nebo na něj navazoval nějaký nový. Prvních pár kapitol sice může nalákat na Cizinku, ale pravdou je, že většina čtenářů si Panice přečte právě proto, že četli Cizinku. A i kdyby se někdo našel, tak věřím, že styl Diany Gabaldon je natolik chytlavý, že by žádná ukázka nebyla potřeba. Její práce se, podle mě, prodává sama a takováto propagace není potřeba. Ale na druhé straně uškodit nemůže… tedy až na mylná očekávání ohledně délky Paniců. 

Ale vraťme se k té nejdůležitější části této knihy, k Panicům. Jelikož je to krátký příběh, není dělen na kapitoly, ale jednotlivé etapy příběhu jsou oddělené ozdobným oddělovačem, což je u takového příběhu rozhodně lepší než kapitoly. 

Přes délku příběhu se autorce povedlo dokonale vykreslit děj bez toho, aniž by tam byly nějaké velké časové mezery. Možná je to malinko stručnější, ale skutečně jsem při čtení nepostřehla, že by se její osobitý styl psaní a vypravování nějak změnil. 

Cizinka to skutečně není, ale i tak se tu na devadesátistránkový příběh objevilo docela dost postav, ale přišlo mi, že ne všechny byly v této etapě Jamieho života nepostradatelní a většina se tam jen mihla. Nejdůležitějšími aktéry tohoto příběhu jsou skutečně naši panicové Jamie a Ian. 

Jamie má stejné rysy jako jeho starší já. Je odvážný, starostlivý, přátelský, ale především hodně tvrdohlavý, což není u Skota nic neobvyklého. Jeho tvrdohlavost a vůle je něco, co na něm hrozně obdivuju, protože nespočívá jen v tom, že si stojí za svým názorem, ale má podklady i v jeho činech. 

Ian je stejně jako Jamie tvrdohlavý, ale není to jeho nejvýraznější rys. Myslím, že tím je přátelství a to, že dokáže zapadnout na každém místě, kde se objeví. Také se nechce plést do věcí, co se ho netýkají, což občas vypadá jako zbabělost, ale pravdou je, že je stejně odvážný jako Jamie, jen se nepouští do bitev, kde nic nezmůže. 

Přesto, že se jedná o velmi dobrý příběh, Cizince se rovnat nemůže. Rozhodně je zajímavé dozvědět se něco o Jamieho životě, ale devadesát stran není v porovnání s tisíci stránkami série Cizinka, nic. Ale co se týká kvality psaní, je úplně stejná a já v budoucnu ráda uvítám další doplňkovou knihu k sérii. Pokud bude o Jamiem, budu jen ráda. Když bude o někom jiném, stejně si ji s nadšením přečtu. 

Díky početnosti postav v sérii Cizinka visí ve vzduchu mnoho nevyřčených příběhů a já doufám, že nám je Diana Gabaldon někdy předá ve formě dalších knih, ať už v jakékoli délce. Sice bych byla radši, kdyby se podobala spíše Cizince, než Panicům, ale každý příběh uvítám a stejně jako k Cizince, Vážce v jantaru a Panicům se k nim budu určitě ráda vracet.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Omega. 
Panice můžete zakoupit přímo na stránkách Omegy nebo na stránkách e-shopu knihkupectví Knihy Dobrovský.

6 komentářů:

  1. me kniha bavila, skoda ze nebyla delsi, rozhodne bych to snesla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím. Kdyby byla tlustá aspoň jako Cizinka, bylo by to fajn :)

      Vymazat
  2. Rozhodně vypadá zajímavě, snad se k ní časem také dostanu.
    Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bys měla Dianu Gabaldon zkusit, je to skvělá spisovatelka :)

      Vymazat
  3. O knihe som už počula, ale keďže som sa ešte nedostala ani k hlavnej sérii, bude musieť počkať :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)