1. 11. 2016

Dvůr trnů a růží

Název: Dvůr trnů a růží
Původní název: A Court of Thrones and Roses
Spisovatel: Sarah J. Maas
Žánr: Fantasy
Počet stran: 440
Nakladatelství: CooBoo






Jsem si jistá, že nakladatelství CooBoo by si s obálkou vyhrálo a pravděpodobně by to neskončilo vůbec špatně. Přesto jsem moc ráda, že jsme převzali původní obálku, jelikož je prostě nádherná, tajemná a zároveň elegantní. Sice je česká verze trošku rozdílná, ale nevadí.

Pozadí je červené, což nemusí mít žádný zvláštní význam, ale kdykoli se řekne růže, tak se mi okamžitě vybarví červená barva. Proto bych řekla, že se ke knize skvěle hodí, zvlášť když je na pozadí i vzor šlahounů s trny.

V popředí pak není nikdy jiný, než hlavní hrdinka Feyre. Tedy její polovina. Oděna je do černé a musím říct, že každý kousek jejího vzhledu podle mě buď symbolizuje, nebo přímo ukazuje, co se v příběhu odehraje.

A nakonec tedy font písma. Přijde mi docela obyčejný, ale překvapivě na obálce vypadá skvěle a to i přesto, že je v bílé barvě. Sice mi přijde, že původní název na původní obálce byl decentnější, ale i tak vypadá dobře.

Asi každý v dětství sledoval pohádky a mnoho z nás, včetně mě, je sleduje do teď. Já mám pohádky hodně ráda, vždycky jsou plné naděje. Ale ještě mnohem radši mám jejich remaky. Jakmile zjistím, že je nějaká kniha napsána podle pohádky, neváhám. Jinak tomu nebylo ani u Dvora trnů a růží, který je remakem Krásky a zvířete, mojí nejoblíbenější pohádky vůbec.

V podstatě jsem počítala s tím, že hrubá dějová linie bude předvídatelná. Jinak by to snad ani nešlo, vzhledem k tomu, že je to podle známé pohádky. Ale i tak jsem se moc těšila, až si přečtu starý příběh v novém podání.

Feyre živoří se svými sestrami a otcem v chalupě. Dříve byly bohatí, ale teď mají co dělat, aby přežili. Veškerá obživa je na Feyre a tak není divu, že když má příležitost zabije vlka. Jenže se posléze ukáže, že to nebyl tak úplně dobrý nápad. Ne každý, kdo vypadá jako vlk, je vlkem. A tak musí jít Feyre žít k nesmrtelné bytosti, která má schopnost proměnit se ve zvíře, Tamlinovi. Jak se ale posléze ukáže, všechno je mnohem složitější, než se zdálo.

Dvůr trnů a růží je napsán opravdu čtivě. Hltala jsem jednu stránku za druhou a nemohla přestat. Je pravda, že děj je trochu předvídatelný a značnou část knihy se skoro nic nedělo, ale i tak mě ty kapitoly bavily. Když je něco dobře napsáno, tak vlastně ani nezáleží na tom, že jsou tam nějaké výplňové části, splyne to se zbylým dějem. Dokud jsem o knize nezačala po dočtení přemýšlet, tak jsem si ani neuvědomila, že tam nějaké takové části jsou.

Feyre by udělal cokoli proto, aby její rodina byla v bezpečí a to i přesto, že k nim nechová nijak vřelý vztah. Kvůli tomu dělá hrozné věci, které zatvrdilo její srdce. Ale ve skutečnosti to není špatný člověk, je to jen obyčejná dívka milující umění, která dělá, co může. Také je dost tvrdohlavá a občas jedná unáhleně.

Většina Tamlinových úmyslů je v knize skryta, ale i tak je vidět, že je to dobrý člověk… nebo dobrá vznešená víla, abych byla přesná. Sice se může změnit ve zvíře, nezdráhá se zlikvidovat nebezpečí a občas je skutečně dost nevrlý, ale ve skutečnosti je opravdu oddaný svým přátelům a své zemi. Udělá cokoli, aby zachránil všechny, kteří mu jsou drazí.

Lucien je vždy po Tamlinově boku. Jeho uštěpačné poznámky jsou skvělým oživeným knihy. Vlastně si bez nich Dvůr trnů a růží neumím ani představit. Občas si udělá úsudek dřív, než člověka pozná, ale nebojí se ho změnit.

Kromě Dvora jsem četla na Krásku a zvířete ještě jeden remake, Netvora. Přesto, že to byla opravdu skvělá kniha, tak na Dvůr trnů a růží jednoduše nemá. Tato kniha je možná podle staré pohádky, ale je oživena spoustou zajímavých dějových zvratů, které z ní činní skutečně skvělou knihu.

Musím přiznat, že jisté nedostatky tu skutečně jsou. I když nepočítám hlavní dějovou linii společnou s Kráskou a zvířetem, tak je tu pár předvídatelných věcí. Jisté věci, které jsou v knize uváděny jako těžké, nerozluštitelné jsou v podstatě banální. Což mě překvapivě zklamalo asi nejvíce.

I přes několik nedostatků jsem z knihy nadšená. Je to opravdu zajímavý a příjemný příběh, který stojí za přečtení. Obzvlášť, pokud jste fanoušky pohádek a magie. V téhle knize je totiž magických věcí opravdu hodně.


Konec byl v podstatě ukončený, ale i přesto zůstalo několik nezodpovězených otázek. Jsem tedy skutečně zvědavá, jaký bude druhý díl s názvem Dvůr mlhy a hněvu. Především také proto, že celý děj Krásky a zvířete byl vypotřebován v této knize, takže děj druhé bude naprostým překvapením.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji internetovému knihkupectví Martinus.

16 komentářů:

  1. Vyčerpávající recenze, ale souhlasím s tebou, bylo to trochu předvídatelné a podstatnou část se nic nedělo, ale ten konce byl skvělý.
    Dvůr mlhy a hněvu je oproti tomu ještě lepší, máš se na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je to inspirováno Kráskou a zvířetem, tak by bylo překvapivé, kdyby to předvídatelné nebylo.
      Jo? Už aby tu vyšel! :)

      Vymazat
  2. Na knihu se chystám, až si jí tedy koupím, těším se na ní, Kráska a zvíře patří mezi mé nejoblíbenější pohádky. Ani mi nevadí, že je děj sem tam předvídatelný. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě si užij čtení, ať to budeš číst kdykoli :) Děkuju :)

      Vymazat
  3. Túto knihu si chcem vážne prečítať, tak dúfam, že sa k nej čím skôr dostanem :-) Som dosť zvedavá aká bude, páči sa mi hlavne námet.

    OdpovědětVymazat
  4. Já když se na to dívám zpětně, tak musím Feyre trošku víc proklínat, protože mi to poněkud kazí :D Zase na druhou stranu - i přes několik už poněkud ohraných věcí to byla vážně příjemné čtivo a bavila jsem se :) Jen mě trošičku vyděsil počet dílů, který na mě vyskočil na Goodreads :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Feyre je prostě další hrdinka, kterou nemám úplně v lásce, ale znám i horší.
      Na počet dílů jsem se mrkla až teď a chápu tvoje pocity. Nevím, co by mohla dát do dalších pěti knih. Asi se budeme muset nechat překvapit :)

      Vymazat
  5. No, jsem na to už vážně zvědavá :D Já zatím slyšela, že pro české čtenáře to bylo spíše zklamání, obzvlášť pro ty, co četli první Skleněný trůn a zamilovali si ho. No, já také patřím mezi ty co četli Trůn první a sice z něj nejsem nejnadšenější čtenář světa, ale byl vážně skvělý. Tak se upřímně tohohle trochu bojím, protože opravdu chci aby se mi to líbilo :D No, ale obzvlášť jsem zvědavá, co chce autorka rozepisovat v tolika dílech :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě se ti to líbit bude, ale můžu se mýlit. Měla bys to hodně rychle zjistit :) To já taky ne :D

      Vymazat
    2. No, čeká tu na mě, a vzhledem k tomu, že je to recenzák, brzy přijde na řadu :D

      Vymazat
    3. Vzhledem k tomu, že trvalo dva měsíce, než si ji dostala... já měla sto chutí počkat dva měsíce, než vydám recenzi :D

      Vymazat
  6. Tato kniha je poslední dobou hodně probíraná a je vidět na každém rohu. Což mi ani tak nevadí. I já bych si ji ráda přečetla. Popravdě jsem ani nevěděla, že je to opět nějaké nové převyprávění pohádky Krásky a zvíře. =) Což mě zajímá ještě víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to novinka a příběh Krásky a zvířete je asi hodně oblíbený :) Snad se k ní brzy dostaneš, stojí za to :)

      Vymazat
  7. Pěkná recenze! :) Na knížku se chystám, dokonce ji už mám i doma a strašně se na ní těším (Skleněný trůn se mi strašně líbil, tak věřím, že ani Dvůr nezklame) :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za krásný komentář :)